1

Temat: prośba o pomoc

Witam!
Jest mi głupio, ponieważ jestem totalnym laikiem w zamówieniach publicznych, więc chciałabym zadać podstawowe pytania do przetargu, ponieważ mam totalny mentlik w głowie, także już góry przepraszam.
Przetarg nieograniczony poniżej progów unijnych, kryterium oceny to cena oraz kilka innych, m. in. warunki lokalowe itp.
Złożono powiedzmy 10 ofert. Z tego 4 oferty miały już wyższą cenę niż my jesteśmy w stanie zapłacić, a 2 oferty miały inny termin wykonania usługi niż podaliśmy w SIWZ.
Pytanie moje brzmi:
1. Czy te 4 oferty z ceną przewyższającą nasze możliwości odrzucam od razu? Czy może normalnie badam według wzoru?
2. Co z tymi 2 ofertami, które mają inny termin wykonania usługi niż my podaliśmy? Odrzucamy?
3. Czy przy każdej z tych 10 ofert wypełniam kartę indywidualnej oceny oferty ? 

Dziękuję za pomoc.

2 (edytowany przez hubal 2010-12-17 06:48:43)

Odp: prośba o pomoc

Oto moja wersja:
1) Nie odrzucać, lecz sprawdzać i oceniać.
2) To zależy od statusu terminu, czyli sposobu jego określenia w siwz. Jeśli był wymagany i nie da się poprawić, to można odrzucić ofertę z powodu niezgodności z siwz. Jeśli termin był tylko pożądany, to z zasady uznajemy oferowany.
3) Z zasady przy żadnej, chyba że namącono w siwz ze sposobem oceny.

(po wymianie poglądów z Marcelem)

3

Witam raczej zgadzam się tutaj z opinią Marcela, jeżeli kwoty na niektóre części przewyższają kwotę jaką mamy można w tych częściach unieważnić, stanowić będą wówczas nowe odrębne zamówienie.

4 (edytowany przez hubal 2010-12-17 07:00:52)

Ustawa nie nakazuje odrzucać ofert o najwyższych cenach w danym postępowaniu (lub w jego wyodrębnionej części).

Karty indywidualnej oceny jest też bezzasadna, gdy są precyzyjne kryteria oceny (np. wzory), a takie właśnie powinny być.

[wersja po wymianie poglądów z Marcelem]

5 (edytowany przez Marcel 2010-12-16 20:57:05)

Faktycznie, nie wiem czemu skojarzyłem z częściowymi, może już za dużo dzisiaj na głowie, racja brak części, jedno postępowanie badamy ale może osobie początkującej parę słów o częściach się przyda smile
Usunąłem poprzednie posty żeby się "początkującej" w głowie za dużo nie pomieszało., rada hubala jak najbardziej OK