1

Temat: Niezgodny z prawdą wykaz osób

Witam wszystkich.
Wykonawca do oferty dołączył wykaz osób wraz z dokumentami potwierdzającymi ich kwalifikacje wymagane przez zamawiającego. Wszystko ok, ale... Po kilku dniach firma X ma wgląd do ofert, po 2 kolejnych dniach mam telefon od pana, który stwierdza, iż powziął informację ,że jego nazwisko wraz z dokumentami znajduje się w w/w wykazie bezprawnie - bez jego wiedzy i zgody.  Jakie kroki poczynilibyście w tym przypadku? Jestem już po konsultacji z prawnikiem i mam sugestie co do dalszych poczynań, ale jestem bardzo ciekawa Waszych opinii jako praktyków. Ja z takim przypadkiem spotykam się po raz pierwszy. Będę wdzięczna za wyrażenie zdania. Pozdrawiam:)

2

Odp: Niezgodny z prawdą wykaz osób

na telefon to nic bym nie robiła obowiązuje pisemność postępowania a Pan X to może telefonicznie być y,z  itd. jeżeli złoży zastrzeżenie pisemnie to wtedy wyjaśniać , wezwać wykonawcę do złożenia zobowiązania podmiotu trzeciego

3

Jeśli wykonawca w wykazie osob które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia jako podstawę "dysponowania" tym panem, który o niczym nie wie podał umowę cywilno-prawną z tym panem, to pan którego nazwisko w wykazie "figuruje bezprawnie" nie jest podmiotem trzecim i nie można żądać jego zobowiązania.

4

Po kolei....
W wykazie zamawiający nie żądał podania formy zatrudnienia, lecz podania osób przewidzianych do wykonania usługi wraz z kwalifikacjami. Jak postąpię? Jesli wpłynie jakieklolwiek pisemne zażalenie od osoby twierdzącej, że nie ma nic wspólnego z wykonawcą, to od wykonawcy zażądam wyjaśnień. Dopiero na ich podstawie podejmiemy dalsze decyzje.
Telefon - jaką mam pewność, że rozmawiam z daną osobą? Żadnej.
Bardziej chodziło mi o to, czyktoś miał może podobną sytuację i jak wtedy postępował.

5

Może wychodzić na to że wykonawca poświadcza nieprawdę, trzeba w pierwszej kolejności wyjaśnić tym bardziej był telefon i są podejrzenia w sprawie.

6

Ale cóż teraz wyjaśniać, w jaki sposób i na jakiej podstawie???
Postępwanie prowadzi się pisemnie, więc prosta rozmowa nie może podważyć pisemnego oświadczenia. Moim zdaniem należy najpierw uzyskać przesłankę na piśmie, a potem wezwać do uzupełnienia na podstawie art. 26.3., zaś w przeciwnym wypadku informację zignorować.

7

Ostatnio byłem na szkoleniu i był poruszany temat podobny, zgadza się że jest to informacja telefoniczna, jednak już zamawiający wie że jest coś nie tak i może podjąć kroki w sprawie.

8

Ale jakie kroki? Może zapytać czy wykaz dobry? Po co pytać? Odpowiedź już daję: dobry.

9

Np. sporządzić notatkę z rozmowy która się odbyła, i na tej podstawie wyjaśnić, już jest ślad.

10

Miałam taką sytuację wykonawca 3 w rankingu oglądał oferty i napisał ,że wykonawca 2   potwierdzil nieprawdę poprzez wpisanie w wykazie jako kierownika robót el. osobyX  , która nic o tym nie wie - analogiczna sytuacja tylko zrobił to PISEMNIE . Zamawiający zażadał wyjaśnień i otrzymał odpowiedź, że osobaX  deklarowana na kier. w/w robót zezwalala na wpisywanie swoich danych do ofert i w niektórych realizacjach wykanawcy2 brała udział ale teraz została podkupiona przez wykonawcę3 i co wy na to słowo przeciw słowu i co Wy na to?

11

Karo napisał/a:

Jeśli wykonawca w wykazie osob które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia jako podstawę "dysponowania" tym panem, który o niczym nie wie podał umowę cywilno-prawną z tym panem, to pan którego nazwisko w wykazie "figuruje bezprawnie" nie jest podmiotem trzecim i nie można żądać jego zobowiązania.

jeżeli jest to osoba fizyczna tzw. wolny strzelec jest podmiotem ale nie gospodarczym a przypominam ,że wykonawca ma udowodnić ,iż będzie dysponował tą osobą

12

myszy1953 napisał/a:

słowo przeciw słowu i co Wy na to?

No właśnie, przewidywałem tego typu gmatwanie. Pismo nie wystarcza, a niektórzy chcą na telefon - to tym bardziej za mało.

Jeśli zaś chodzi o dowód, iż będzie dysponował tą osobą, to osobiście nie widzę możliwości udowodnienia przyszłości. W przyszłości musi dysponować i basta, w przeciwnym wypadku nie dotrzymuje podstawowego warunku umowy.

13

Zgadzam się z hubalem.
miałam podobną sytuację i opinię prawną która sprowadzała się do tego, że Z. nie może dopytywać się o o osobę zatrudnioną u Wykonawcy czy faktycznie będzie nią dysponował. Ponadto mój prawnik stwierdził, że umowę o dzieło czy umowę zlecenie należy traktować na równi z umową na etat.
Też uważam, że telefon to za mało.