1

Temat: CZY TAK MOŻNA?

Witam.Mam pytanko CZY mogę żądać TAKich dokumentów. Ogłosiłam przetarg na usługe doradcy zawodowego, warunkien posiadania uprawnien do  wykonywania działalności jest oświadczenie, o spełnieniu warunków. Jest to przetarg do progów unijnych więc nie żądałam dokumentów potwierdzajacych ten fakt.
Teraz jeden z wykonawców żąda abym sprawdziła wykonawców CZY posiadaja wpis do Krajowego Rejestru Agencji Zatrudnienia- okazuje się że faktycznie muszą- pismo z Wojewódzkiego Urzedu Pracy. Teraz TAK sie zastanawiam CZY mogę żądać potwierdzenia tego faktu, jeżeli nie miałam tego zaznaczonego w ogłoszeniu ani w specyfikacji.
Jeżeli mogę to na podstawie jakiego art, jeżeli informacje o firmach które maja wpisy są informacjami ogólnogostępnymi na portalach internetowych to CZY musze wzywać do uzupełnienia CZY odrazu moge wykluCZYć?

Proszę o pomoc.

2

Odp: CZY TAK MOŻNA?

Żądanie dokumentów innych niż w ogłoszeniu czy specyfikacji jest z zasdy wykluczone. Teraz można żądać np. wyjaśnień, lecz też nie bez ograniczeń. Bez ograniczeń zaś zamawiający może we własnym zakresie sprawdzać fakty, tzn. bez fatygowania wykonawców, nie jest pewne na ile tu warto.

3

Odp: CZY TAK MOŻNA?

Zgadza się, teraz to już musztarda po obiedzie.