1

Temat: Wykluczenie czy odrzucenie

Oferta podlega odrzuceniu z art. 89 ust. 1 pkt.2 ustawy Pzp,  nie zawiera również wymaganych przez Zamawiającego dokumentów o których mowa w art. 25 ust.1 ustawy;
w konsekwencji wobec niewykazania przez wykonawcę spełnienia warunków udziału w postępowaniu  należy wykonawcę wykluczyć na podst. art. 24 ust. 2 pkt 4 Pzp,  a następnie odrzucić, czy wystarczy  ofertę odrzucić ponieważ jej treść nie odpowiada treści SIWZ. Dzięki

2

Odp: Wykluczenie czy odrzucenie

najpierw sprawdza się czy Wykonawca nie podlega wykluczeniu jeżeli tak wyklucza się wg 24 a odrzuca ofertę 87.1.5

3

Odrzucasz, to wystarczy, oraz można napisać że nie wzywasz do uzupełnienia gdyż treść oferty nie odpowiada treści SIWZ, Wykonawca dodatkowo będzie miał wiedzę że zawalił jeszcze z innymi dokumentami, lub też wykluczasz i odrzucasz nadmieniając, że nie wzywałem do uzupełnienia z powodu zajścia przesłanki opisanej w art. 26 ust. 3 itd.) - co ma znaczenie, bo gdyby na przykład odrzucenie było niesłuszne, ale wykonawca nie miał czym uzupełnić dokumentów nawet gdyby odwołanie na odrzucenie było uznane, takie postępowanie oszczędza wszystkim czas i nerwy.

4

myszy,  jeżeli wykluczasz wykonawcę za niespełnienie to odrzucasz na podstawie art.24.4.

5

Rozumiem, że w sytuacji gdy oferta podlega odrzuceniu z art. 89, a wykonawca nie spełnia warunków udziału w postępowaniu, wykluczam wykonawcę i odrzucam na podst. art. 24 ust. 4, a tylko w uzasadnieniu opisuje faktyczną przyczynę odrzucenia oferty?

6

A ja rozumiem, że odrzuca się ofertę bez wykluczania wykonawcy, zaś w zawiadomieniu dobrze jest wytknąć także inne błędy.

7

Marcel napisał/a:

myszy,  jeżeli wykluczasz wykonawcę za niespełnienie to odrzucasz na podstawie art.24.4.

nieprawda  24.4 mówi ,że ofertę uznaje się za odrzuconą , a katolog odrzuceń to art.87

8

art.89 pomyłka

9

ofertę właściwie rozpatruje się jednocześnie bo jeżeli ma być oferta odrzucona na 100% to nie wzywasz do uzupełnienia tego co brakuje a zawarte w art. 25

10

ja informuję o wszystkich błędach aby ich wykonawca nie powielał bo często nie ma wiedzy

11

Jeżeli wykluczasz wykonawcę podstawą odrzucenia jest 24.4,  art 89 w tym przypadku dotyczy np. przetargu ograniczonego.

12

myszy1953 napisał/a:

najpierw sprawdza się czy Wykonawca nie podlega wykluczeniu jeżeli tak wyklucza się wg 24 a odrzuca ofertę 87.1.5

Biorąc pod uwagę pytanie Grażki, to bardzo ciekawa teoria.

13

Ciekawa, ciekawa.

14

Marcel napisał/a:

Odrzucasz, to wystarczy, oraz można napisać że nie wzywasz do uzupełnienia gdyż treść oferty nie odpowiada treści SIWZ, Wykonawca dodatkowo będzie miał wiedzę że zawalił jeszcze z innymi dokumentami, lub też wykluczasz i odrzucasz nadmieniając, że nie wzywałem do uzupełnienia z powodu zajścia przesłanki opisanej w art. 26 ust. 3 itd.) - co ma znaczenie, bo gdyby na przykład odrzucenie było niesłuszne, ale wykonawca nie miał czym uzupełnić dokumentów nawet gdyby odwołanie na odrzucenie było uznane, takie postępowanie oszczędza wszystkim czas i nerwy.

Tak jak Marcel wsio ok

15

Apollo napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

najpierw sprawdza się czy Wykonawca nie podlega wykluczeniu jeżeli tak wyklucza się wg 24 a odrzuca ofertę 89.1.5

Biorąc pod uwagę pytanie Grażki, to bardzo ciekawa teoria.

No ciekawa i do zastosowania

16

To życzę powodzenia.

17

To co napisałem powyżej jest chyba najbardziej sensowne smile

18

Marcel napisał/a:

To co napisałem powyżej jest chyba najbardziej sensowne smile

Zgadzam się, z małym wyjątkiem: Najpierw ofertę odrzucam, a wykluczenie "przy okazji"... .

19

Tak, tak.

20

Marcel napisał/a:

Jeżeli wykluczasz wykonawcę podstawą odrzucenia jest 24.4,  art 89 w tym przypadku dotyczy np. przetargu ograniczonego.

1. Wykonawcę w przypadku przetargu nieograniczonego wyklucza się na etapie skladania wniosku i w przypadku gdyby złożył ofertę niezaproszony - mimo wykluczenia
2. 89.1 pkt. 5 Zamawiający ODRZUCA OFERTĘ, JEŻELI została złozona przez wykonawcę wykluczonego z udziału w postępowaniu LUB ..... ( i ten drugi człon dotyczy przetargu ograniczonego i negocjacji)

21

Nie, całość dotyczy innego trybu niż nieograniczony, (np. ograniczony).

22

w życiu

23

w życiu ostatnie szkolenie Nowe Przetargi - Ewa ŻAK

24

No dobra, ja się trzymam jednego, wykluczenie skutkuje odrzucenie w zw. z art.24.4 (przetarg nieograniczony) smile
Ps. szkolenia są różne, czasami dowiaduję się tam naprawdę różnych ciekawych rzeczy wink

25

myszy1953 napisał/a:
Marcel napisał/a:

1. Wykonawcę w przypadku przetargu nieograniczonego wyklucza się na etapie skladania wniosku i w przypadku gdyby złożył ofertę niezaproszony - mimo wykluczenia
2. 89.1 pkt. 5 Zamawiający ODRZUCA OFERTĘ, JEŻELI została złozona przez wykonawcę wykluczonego z udziału w postępowaniu LUB ..... ( i ten drugi człon dotyczy przetargu ograniczonego i negocjacji)

Ja jestem tego zdania co myszy