1 (edytowany przez Bitter 2010-12-24 09:07:02)

Temat: Przedłużenie terminu związania ofertą

Otwarcie ofert 09.12.2010 r. Ze względu na skomplikowany przedmiot zam.  będę musiał wystapić do Wykonawców o Przedłużenie terminu związania ofertą o 30 dni.W ustawie art. 85 ust. 2  cyt. "..zamawiający może tylko raz co najmniej na 3 dni przed upływem terminu związania ofertą zwrócić się do wykonawcy o wyrażenie zgody na Przedłużenie tego terminu..."

Kiedy jest ostatni dzień, kiedy mogę zwrócić się o Przedłużenie term. zw. ofertą?
4 stycznia?

Przetarg nieograniczony poniżej progów.

Pozdrawiam

2

Odp: Przedłużenie terminu związania ofertą

tak, 4 stycznia

3 (edytowany przez Bitter 2010-12-24 09:34:21)

A mogę to zrobić wcześniej? Jak długo wówczas czekać na zgodę wykonawcy? Do 7 stycznia? A jak nie wyrazi zgody ?

4

możesz wcześniej, ustal czas jaki chcesz czekać, jeśli się nie zgodzi to po ptokach - nie ma takiego obowiązku.

5

3 dni przed upływem TZO, to ostateczny termin, można, a nawet lepiej jest zrobić to wcześniej.

6

Myślałem, że musi wyrazić zgodę do 7 stycznia tj do ostatniego dnia kiedy jest związany ofertą.
Co w przypadku gdy Zamawiający dokona wyboru oferty najkorzystniejszej 10 stycznia a nie będzie miał zgody na przedłużenie term. zw. ofertą przez jakiegoś wykonawcę? Wyklucza się go czy nic się nie robi?

7

wg mnie jeśli nie W nie zgodzą się na przedłużenie TZO to nie masz żadnych ważnych ofert, ja bym to zrobił z 93.1.7

8

Wykonawca ma czas na wyrażenie zgodny do pierwotnego upływu TZO.
Wykonawca, który nie wniósł wadium na przedłużony okres związania ofertą albo nie zgodził się na przedłużenie okresu związania ofertą, podlega wykluczeniu z postępowania. Wykluczenie samo w sobie jest ?sankcją? dla wykonawcy, zamawiający w takim przypadku nie ma podstaw do zatrzymania wadium wraz z odsetkami.

9

psz napisał/a:

wg mnie jeśli nie W nie zgodzą się na przedłużenie TZO to nie masz żadnych ważnych ofert, ja bym to zrobił z 93.1.7

Tak, gdy niemożliwe jest dokonanie wyboru oferty najkorzystniejszej i rozstrzygnięcie postępowania zakończonym podpisaniem ważnej umowy o zamówienie, musisz unieważnić postępowanie (art. 93 ust. 1 pkt 7 ustawy Pzp).

10

Myślę, że conajmniej  jedna ważna oferta powinna być.

11

Wielkie dzięki:P . Dopiero teraz doczytałem do końca art. 24 ust. 2 pkt 2 ehh smile
To pewnie już z głodu:)

12

no właśnie, dzisiaj post smile, też głodny jestem, ile ryb można zjeść!

13

Na mocy ustawy z dnia 29.01.2004 r. Prawo Zamówień Publicznych (Dz.U...)zwanej dalej ustawą ? Zamawiający w myśl art. 85 ust. 2 zwraca się  o wyrażenie zgody na przedłużenie terminu związania ofertą na okres kolejnych 30 dni.

Może być taka treść pisma?
Nowe 30 dni liczy się od następnego dnia kiedy skonczy się pierwotny termina zwiazania ofertą?

14

Może być i taki zapis.

Liczy się jako KOLEJNE 30 dni, sam tak zresztą napisałeś w prośbie;p