1

Temat: proszę o pomoc PILNE!!

Przetarg nieograniczony - dostawy. Wykonawca miał wyznacozny termin na podpisanie umowy. W wyznaczonym terminie zjawiła się osoba ale nie upoważniona. Bez pełnomocnictwa. Ponadto miałam taki zapis w SIWZ

4) Osoby reprezentujące Wykonawcę, przy podpisaniu umowy, powinny posiadać ze sobą dokumenty potwierdzające ich umocowanie do podpisania umowy, o ile umocowanie to nie będzie wynikać z dokumentów załączonych do oferty.

UWAGA !!
Przed podpisaniem umowy na żądanie Zamawiającego, Wykonawca będzie zobowiązany do przedstawienia aktualnego zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej.

w wezwaniu także napisałam "Przed zawarciem umowy należy :  posiadać ze sobą dokumenty potwierdzające umocowanie do podpisania umowy. Wykonawca jest zobowiązany do  przedstawienia aktualnego zaświadczenia o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej zgodnie z  ustępem   14 pkt 4 SIWZ."

Niby wykonawca nic nie miał ze sobą. Co w takim wypadku zrobić? Umowa nie podpisana powiem szczerze,  że mnie pasuje to unieważnić.

2

Odp: proszę o pomoc PILNE!!

A mało tego dostarczył wymagany sprzęt ale bez wymaganych dokumentów. Tak sobie bez umowy.

3

dziwne postępowanie

4

W takim wypadku osoba nie umocowana nie może podpisać umowy, poza tym przed podpisaniem  wymagaliście złożenia stosownych dokumentów na żądanie, jeżeli nie chce wam przedstawić nie wywiązuje się z wytycznych podanych w SIWZ, a zatem można będzie przypuszczać że wykonawca uchyla się od podpisania umowy, proponuję jesnak wyznaczyć kolejny termin na podpisanie.

5

Ok dzięki

6

Uważam że jedynym słusznym rozwiązaniem będzie wyznaczenie kolejnego terminu podpisaniaumowy.
Polemizować można tu nad brakiem woli podpisania umowy skoro sprzęt wam już dostarczył.
W poznownym wezwaniu proponuję "postraszyć" trochę wykonawcę ewentualnymi konsekwencjami uchylania się od podpisania umowy (najlepiej dać zapis jakąś pogrubioną trzcinką:)

7

and1 napisał/a:

Uważam że jedynym słusznym rozwiązaniem będzie wyznaczenie kolejnego terminu podpisaniaumowy.

Też jestem takiego zdania.

8

no sprzęt dostarczył ale bez wymaganych dokumentów niezbędnych do uzytkowania sprzętu.

9

Za dużo wymyślacie, i macie teraz same problemy, i to jeszcze przed sylwestrem wink

10

chłosta trzcinką hahaha

11

właśnie wsio było prioste ale gostek jak z kosmosu zakręcony smile

12

pogrubioną czcionką go !!!!

13

smile

14

myszy1953 napisał/a:

chłosta trzcinką hahaha

oj. czasami trzeba wskazać na konkretny zapis bo ludzie często czytają tylko co drugie zadanie smile.

I trzcinką go ...

15

no dobra a jak nie przyjedzie podpisać po raz 2-gi to wywalam gościa jeszcze przed Nowym Rokiem.

16

Nie, ja bym już nie wzywał, no może ewentualnie zapytał wprost czy chce podpisać umowę.

17

jak znam zycie powie że tak, ja nic nie wyślę to mnie "OLEJE" a mnie czs nagli

18

a tak poważnie napisz ostre wezwanie do natychmiastowego wręcz podpisania umowy i dostarczenia brakujących dokumentów , swoja drogą nie wiem po co Wam to zaświadczenie ale nie upieram się chcieliście to widocznie musicie mieć - swoja drogą towar masz - zarekwirujesz

19

Ostre jak ostre, lecz zalecam postawić ultimatum np.: ?do dnia ... do godziny ... mabyć ..., w przeciwnym przypadku ...?, niezależnie od obietnic. Krótkie i zwięzłowate. Nie oleją, a jeśli, to upływie wskazanej godziny to koniec z umową.

Oczywiście każda osoba podpisująca musi w tej wykazać się oryginalnym pełnomocnictwem, chyba że umocowanie występuje już w ofercie.

20

Tak jak hubal.
Krótko zwięźle i na temat - wzywam i koniec.

21

hubal napisał/a:

Ostre jak ostre, lecz zalecam postawić ultimatum np.: ?do dnia ... do godziny ... mabyć ..., w przeciwnym przypadku ...?, niezależnie od obietnic. Krótkie i zwięzłowate. Nie oleją, a jeśli, to upływie wskazanej godziny to koniec z umową.

Oczywiście każda osoba podpisująca musi w tej wykazać się oryginalnym pełnomocnictwem, chyba że umocowanie występuje już w ofercie.

Tak właśnie poszło.

Dziękuję wszystkim za porady

22

myszy1953 napisał/a:

a tak poważnie napisz ostre wezwanie do natychmiastowego wręcz podpisania umowy i dostarczenia brakujących dokumentów , swoja drogą nie wiem po co Wam to zaświadczenie ale nie upieram się chcieliście to widocznie musicie mieć - swoja drogą towar masz - zarekwirujesz

no w tym wypadku jest nam niezbędne EDG.

a towar fajny !!!! pierwsza klasa smile

23

Mnie taki towar mocno by nie cieszył - na rekwirowanie nie widzę podstawy, trzeba kiedyś oddać albo zapłacić.