1

Temat: poprawianie omyłek i uzupełnianie dokumentów

Czy można równocześnie- w jednym piśmie przesłać do Wykonawcy informacje o poprawionych omyłkach i wezwać do uzupełnienia dokumentów? Czy najpierw on musi się zgodzić na poprawienie innych omyłek, a potem dopiero jak nie będzie podlegał odrzuceniu to wezwać do uzupełnienia dokumentów? Proszę o pomoc

2

Odp: poprawianie omyłek i uzupełnianie dokumentów

Ja bym wysłał dwa pisma. Jedno odnośnie poprawienia innych omyłek, jeżeli wykonawca w ustawowym terminie sie nie zgodzi na poprawienie to nie wysyłamy już pisma o uzupełnienie bo skoro się nie zgodził to ofert podlega odrzuceniu.

3

Ja tak jak and1.

4

Odwrotnie moim zdaniem: najpierw żądanie uzupełnienia, a potem dopiero poprawianie błędów. Widomo dlaczego (???).

Aaa, niech już będą 2 sprawy razem -  tak krócej i prościej.

5

Tylko, że ja bym wolała żeby było dobrze, a nie krócej i prościej.. Nie rozumiem dlaczego najpierw uzupełniać a potem poprawiać omyłki.. Skoro jeśli mi się nie zgodzą na poprawianie omyłek to podlegają odrzuceniu i nie wzywam ich do uzupełnienia.. Tak mi sie wydaje logicznie..

6

daria-d11 napisał/a:

Nie rozumiem dlaczego najpierw uzupełniać a potem poprawiać omyłki.

Niekoniecznie - proponowałem jednocześnie. Nie pasuje? Proponujecie najpierw poprawiać, a potem uzupełniać? No to załóżmy przetarg ograniczony, albo prościej - zapytanie o cenę. Czy tam najpierw sprawdzamy i poprawiamy ofertę, a potem wyluczamy wykonawcę???

daria-d11 napisał/a:

Skoro jeśli mi się nie zgodzą na poprawianie omyłek to podlegają odrzuceniu i nie wzywam ich do uzupełnienia.

Błąd kolejny. Wykonawców nie odrzuca się (!!!), a co najwyżej ich oferty.
Nie rozumiem jak można w ramach postępowania dyskutować na serio ofertę wykonawcy, który nie ma prawa ubiegać się o dane zamówienie czyli brać udziału w tym postępowaniu?

7

Ja robię tak jak pisze Hubal, czyli najpierw sprawdzam czy wykonawcy spełniają warunki i wzywam do uzupełnienia. Jeśli uzupełnią i spełnią warunki to dopiero wtedy badamy oferty.

8

Jak by nie zrobić na jedno wyjdzie.