1

Temat: Czy mogę podpisać aneks do umowy?

Przeprowadzone zostało zamówienie z wolnej ręki na przeprowadzenie szkoleń.
W umowie zostało określone, że szkolenia zakończą się do końca maja br.
Po zawarciu umowy okazało się, że dla nas jako zamawiających został przedłużony termin rozliczenia się z projektu ( ze szkoleń) do końca sierpnia, a nie jak wcześniej planowano do końca czerwca ( stad w umowie termin zakończenia szkoleń do końca maja br)
Czy mogę sporządzić aneks do umowy i termin przeprowadzenia szkolenia określić  do końca lipca br.?
Dziekuję z góry za szybką odpowiedź.

2

Odp: Czy mogę podpisać aneks do umowy?

Moim zdaniem można zmienic umowę aneksem na podstawie art. 144. Byłby wówczas aneks terminowy.

3

Zamówienie było z WR zatem jeśli w protokole z negocjacji nie ma wzmianki, że termin nie był wymogiem bezwzglednym, warunkującym udzielenie zamówienia temu wykonawcy (nie był przedmiotem negocjacji) to można bez większych problemów.
Jeśli zaś był wymogiem bezwzglednym warunkującym udzielenie zamówienia to należałoby wykazać, że zmiana jest korzystna dla zamawiającego. Związane jest to z przepisem art. 144 Pzp.
Tak czy owak należy zwrócić się do wykonawcy z pismem o wyrażenie zgody na zmianę terminu i w wyniku odpowiedzi podpisać aneks. Umotywowanie konieczności zmiany terminu winno wskazywać korzyści jakie przyniesie zamawiającemu zmiana terminu przy jednoczesnym braku korzyści lub straty po stronie wykonawcy.

Powodzenia

4

Toć przecież napisałem tak jak Ty Arturze, lecz w baaaaaaaaaaardzo telegraficznym (forumowym) skrócie wink Ech, jak ten brak czasu straszliwie doskwiera przy pisaniu na forum... smile

5

no to ja w telegraficznym skrócie: bardzo dziękuję Wam za odpowiedź:)
Pozdrawiam

6 (edytowany przez Artur 2007-04-11 14:24:00)

Nie przeczę jacku, że myślałeś o tym samym, ale zważ, że czasami tok naszego rozumowanie nie jest dla kogoś innego tak oczywisty jak dla nas.
Wiolar może być nowicjuszem i myśląc, że to takie proste podpisze aneks nic więcej nie robiąc, a w protokole z negocjacji niemal wyłącznie mówi się o terminie realizacji szkoleń i bardzo krutkim czasie na ich wykonanie. No i przy kontroli kłopoty.

Pozdrawiam

7

Och, Artur, nadal załamujesz mnie błędami, które też czytają nowicujsze.... mad

Wiolar - najważniejsze by wprowadzić zmiane umowy w formie aneksu jest sama klauzula w umowie podstawowej, dopuszczająca zmiany w formie pisemnego aneksu.