1

Temat: Zamówienie z wolnej ręki

Witam
Mam szybko przeprowadzić Zamówienie z wolnej ręki na kwotę powyżej 14 000 euro. Czy konieczne jest umieszczenie ogłoszenia w portalu uzp ?

2

Odp: Zamówienie z wolnej ręki

nie ma takiego obowiązku, tylko musisz zamieścić ogłoszenie o udzieleniu zamówienia

3 (edytowany przez Marcel 2010-12-30 17:13:26)

Obowiązek zamieszczenia jest wówczas gdy postępowanie jest powyżej progów UE.

4

A jeśli podpiszemy umowę o udzieleniu zamówienia i umieszczę ogłoszenie to czy muszę jeszcze jakieś protokoły robić ?

5

No wypada  smile

6

Oczywiście, protokół trzeba zrobić zawsze, plus druki ZP które dotyczą.

7

Wysłanie zaproszenia a dwa dni później negocjacje i zawarcie umowy w tym samym dniu?

8

W tym samym dniu co negocjacje umowę możecie podpisać, nie wiem w czym problem?

9

Problem to ja będę mieć,dostałam pismo z UZP z Dep.Kontroli mam im przesłać protokół z i umowę z post.z wolnej ręki na przesyłki pocztowe chyba im się nie spodobało uzasadnienie, napisałam podstawę art.67 ust.1 pkt1 lit b i uzasadniłam prawnie i faktycznie, no i nie wiem do czego chcą się przyczepić przecież wiadomym jest, że Poczta ma monopol więc czy uzasadnie z lit. a czy b czy  w ogóle  to i tak wolna ręka jest o.k. A umowa to pytanie czy nie powinno przypadkiem minąć od zaproszenia do podpisania umowy 5 dni.
Życzę zdrowia szczęścia i powodzenia w 2011 roku oraz szampańskiej zabawy Tobie i wszystkim forumowiczom.

10

Czyli postępowanie było powyżej progów UE, że informacja poszła do prezesa?

11

No właśnie, poniżej progów,więc nie wiem czy to donos, czy Bóg jeden wie co? poszło tylko ogłoszenie o zamiarze zawarcia umowy do BZP a potem ogłoszenie o udzieleniu zamówienia do BZP. Pierwszy raz mam do czynienia z czymś takim.

12

Spokojnie, nie będzie źle, poczta póki co ma naturalny monopol na przesyłki do 50g smile

13 (edytowany przez justi1977 2011-01-01 15:25:04)

Czy jeżeli UZP zażądało protokołu wraz z załącznikami i umową to co mam przekazać? czy całą dokumentację?  mówimy o wolnej ręce poniżej progów.

14

Tak, załącznikiem do protokołu są np. także oferty.

15

Czyli przekazuję wartość szacunkową, zaproszenie do negocjacji,ogłoszenie o zamiarze zawarcia umowy,dokumenty, których wymagałam protokół z negocjacji zp11, zp2 i ogłoszenie o udzieleniu zamówienia i umowę, czy zgodę na uruchomienie procedury też?. Moje pytanie odnośnie terminu zawarcia umowy było  zadane odnośnie sytuacji: wysłałam ogłoszenie o zamiarze zawarcia umowy,ale od wysłania do podpisania umowy nie poczekałam 5 dni zawarłam po 2 dniach.tzn wysłałam15 zaproszenie do negocjacji na 17 i 17 podpisałam umowę.

16

z tą umową to się pośpieszyłaś 5 dni to nie dwa.

17

Tu właśnie może być mały problem wink

18 (edytowany przez justi1977 2011-01-02 13:04:53)

Jak mały ?czy  może to być naruszenie przepisów? czy jest gdzieś mowa o tym że przy wolnej ręce można zawrzeć umowę od zaproszenia do podpisania w jakimś konkretnym terminie?

19

Jeśli masz 100% pewności, że zastosowałaś tryb z WR prawidłowo to nie ma problemu jeśli natomiast nie jesteś pewna to kiedyś (oby nie) nie będziesz miała  pożytku z tego ogłoszenia.

20

Dzięki, oby wszystko było o.k.

21

W moim przypadku pierwszy raz mam do czynienie z WR. Czyli tak podsumowując czy wystarczy:

- zaproszenie do negocjacji,
- protokół z negocjacji zp2 oraz zp11,
- umowa
- ogłoszenie o udzieleniu zamówienia,

??
z góry dziękuje za info.

22

Tak to wystarczy.

23 (edytowany przez justi1977 2011-01-03 17:59:34)

No może jeszcze uzasadnienie faktyczne i prawne zastosowania trybu z wolnej ręki  będzie potrzebne przy Zp-2 i w ogłoszeniu o udzieleniu zamówieniu.

24

ZP1 oraz ZP-WR nowe

25

Dziękuje bardzo:) teraz już jaśniej to widzę;)