1

Temat: żywność!!prosze o pomoc...

Chciałabym się dowiedzieć od zaglądających tu ekspertów ( i nie tylko od nich), czy robiąc zamówienia na artykuły żywnościowe,

gdzie w żadnej z grup (mieso, warzywa, ryby itp.) nie przekracza się kwoty 6000 euro/rok, należy stosować procedury zapytania o cenę.

jeśli tak to z jaką częstotliwościa?? raz na pół roku wystarczy??czy jest to wogóle konieczne??

dziekuje za odpowiedz

Dodam ze chodzi mi o zamowienia skladane przez szkoly, przedszkola..

Dziekuje serdecznie za pomoc

Kasia

2

Odp: żywność!!prosze o pomoc...

może robić nawet co trzy miesiące byleby uważać na wartośc szacunkową zamówienia łącznie dla każdej przeprowadzonej procedury w zależnosci od rodzaju zamowienia. Więc, mięso, osobno, warzywa osobno, pieczywo itd.
Wartością jest suma udzielonych zamówien w skali roku.

nora

3

Dziekuje za odpowiedz.

pracuje w przedszkolu i zamowiania jakich dokonuje na zywnosc w ciagu calego roku kalendarzowego wynosza okolo 40 000 zlotych.

Mam w zwiazku z tym nastepujace pytania:
1). czy musze stosowac sie do przepisow ustawy o ZP??skoro na kazdej fakturze pisze ze mnie nie dotycza......

2). czy musze przeprowadzac zapytanie o cene czy moge np. porownac oferty cenowe kilku sklepow/hurtowni/ 2 razy w roku i uzasadnic wybor najkorzystniejszej ( pod kazdym wzgledem)..

Moje kolezanki po fachu roznie robia-jedna porownuje oferty raz w roku, inna kupuje gdzie chce byleby tylko "zmiescic sie w stawce"...

Jak ja mam postepowac, zeby bylo "dobrez"i nikt sie mnie nie "czepial" przy jakiejs kontroli??

Dziekuje za rady:)pozdrawiam

Kasia

4

pamiętaj, że są to finanse publiczne. To, jak kupują inni, nie może stanowić podstawy do Twoich decyzji. Dostawa zywności jest w pewnej jej części świadczeniem okresowym, ciągłym. Podzieliłabym na Twoim miejscu na pakiety i zrobiła przynajmniej jedno prawdziwe postępowanie (mięso, pieczywo) - PN.

W dalszej części zwracaj przede wszystkim na wartość szacunkową zamówienia. smile

nora

5

Z tego co pisze Kasia wynika, ze w ciągu roku wydaje na zywność ok.9.000 euro (przy założeniu, ze podała wartość netto :-)). Ta kwota to wydatki na wszystkie rodzaje zywności - tak przynajmniej rozumiem. A więc zapewne żaden z wyodrębnionych przez Kasię pakietów (np. mięso, warzywa) nie przekracza kwoty 6.000 euro. A więc - ustawy nie stosuje się. Moim zdaniem nie ma co komlpikowac sobie zycia i przeprowadzać zapytanie o cenę wg zasad określonych w Pzp. Wystarczy dobre, starannie przeprowadzone badanie rynku i dokonanie zakupów zgodnie z ustawą o finansach publicznych smile - oszczędnie itp.

6

Kasiu ważne jest ile wydajesz w ciągu roku łącznie na artykuły spożywcze.Zrób PN na całość artyk.spożywczych-podziel je na pakiety (mięso i wędliny, pieczywo, warzywa itd)- to nie jest ważne że w poszczególnych pakietach nie przekraczasz 6000 euro-łącznie  tą kwotę przekraczasz.Przy kontroli napewno będą kłopoty.Nie wytłumaczysz się zbieranymi ofertami.Ustawa Cię obowiązuje i koniec.:) Zacznij od przeliczenia wydatków netto za art.spożywcze,,uwzględnij prognozowany wzrost cen na rok 2007 (101,9%)-przelicz na wartość euro każdy z pakietów,dodaj i masz wartość zamówienia w euro.Powodzenia

7

Jeszcze jedna ważna kwestia-kto finansuje całość wyżywienia?, w całości rodzice,czy macie dopłatę z samorządu na żywienie dzieci?

8

Sandro - nie zgadzam się z Tobą. Oczywiście - jeżeli ktoś bardzo chce i ma na to ochotę to moze przeprowadzać postępowania z pzp nawet jeżeli nie musi. Tak więc jeżeli Kasia zdecyduje się na przetarg to nic się złego nie stanie :-)). Jednak uważam, że w tym przypadku nie jest to konieczne.
Art. 34 ust. 1 mówi o ustaleniu wartości zamówienia i dotyczy dostaw powtarzających się okresowo i - uwaga - TEGO SAMEGO RODZAJU. Raczej cięzko byłoby mnie przekonać, że mieso i owoce to dostawy tego samego rodzaju.
Kasiu - zrobisz jak uważasz. Masz już dwie różne opinie - wybór nalezy do Ciebie smile.

9

Kasiu prawda jest taka ze kornelia ma racje lecz ty masz wiedze nt zainteresowania wasza jednostka - podejrzewam ze hurtowni - czyli dostawcow zywnosci. czasami bardzo ciezko zmusic ich do zlozenia kompletnej oferty smile jesli wiesz ze w Twoim kregu dzialaja firmy mogace Tobie zlozyc WAZNE oferty zrob PN jesli nie masz, mozliwosc WR lub ZOC(troche na wyrost ale... bezpieczniej smile ).

10

A ja w Twoim przypadku nie widzę potrzeby stosowanie PZP, ale zachęcam do zorganizowania przetargów na podstawie KC. Środki publiczne nalezy wydawać racjonalnie i oszczędnie przeprowadzenie takiego postępowania będzię dowodem, że tak postępujesz (w razie kontroli). Pamiętaj o rodzajach ( jedna z definicji mówi, że towar jednego rodzaju to taki, który można kupić u jednego dostawcy) np:
- mięso
- warzywa i owoce
- pieczywo

11

romku, a ktore art. w KC mowia o przetargach?

12

hheeh dobre smile pewnie miales na mysli KC w sensie takiim ze ponize 6 nie obowiazuje PZP?? smile ale z tym grupowaniem dobre smile z tego wynika ze musi zrobic przetarg pow 6 tys E smile hehe

13

to wlasnie mialem na mysli lolilap smile.

romek2w napisal:
"A ja w Twoim przypadku nie widzę potrzeby stosowanie PZP, ale zachęcam do zorganizowania przetargów na podstawie KC"

jezeli romek2w tak zacheca, to ja po prostu jestem ciekaw, gdzie mam w KC szukac wskazowek.

14

No dobra miałem na myśli przetargi na zasadzie orientacji cenowej, KC tego nie zabrania a PZP nie stosujemy, a później podpisujemy umowę na podstawie (może to złe słowo)KC. Mogę się mylić prawnikiem nie jestem a wsadzili mnie w ZP sad .

15

Finansistą też nie, tylko informatykiem ....

16

no to witam w klubie. ja jestem matematykiem o sklonnosciach informatycznych smile

17

Same umysły ścisłe? smile

18

dziękuję za wszystkie opinie.

Prezycujac moje pytanie tio pwiem ze wydaje na zywnosc 40 000 zl BRUTO i w calosci finansuja ja rodzice..

dzis rozmawialm z moja ksieowa i powiedziala mi zebym robila jak chce bo przeciez 6000 euro na zadnym asortymencie nie prekraczam

Co mam wkoncu robic??przetargi czy kupowac z wolnej reki..........

Dziekuje:)pozdrawiam wzystkich

19

dla kluczowych dostaw: mięso, pieczywo, nabiał polecam przeprowadzenie PN, pozostałe mozna kupowac w oparciu o art. 4.8

nora

20

Noro - skoro na żadnym asortymencie Kasia nie przekracza magicznej kwoty 6.000 euro, to po co dla "kluczowych" dostaw robić PN a inne zlecić poza ustawą? Dla mnie to nielogiczne. Albo stosujemy ustawę do wszystkiego albo w ogóle.

Kasiu - moją opinie już znasz, ale ją powtórzę: jeżeli możesz skorzystac z art. 4.8 Pzp i nie stosować ustawy to tak po prostu zrób smile.

21

a wszystko przez naszych ustawodawcow. bo jakby szybciej pracowali to juz teraz zamiast magicznej kwoty 6.000 bylaby magiczna kwota 14.000 i kasia22 nie mialaby problemu.

sklanialbym sie do pogladu kornelii, tylko ze ja nigdy nie mialem takiego dylematu bo zakupione lacznie art. spozywcze nie przekraczaly u nas 6.000.

22

Kasiu kupuj poza ustawą-100% środków które wydajesz na zakup żywności to pieniądze rodziców-nie ma 1 grosza ze środków budżetowych.

23

sandra napisał/a:

100% środków które wydajesz na zakup żywności to pieniądze rodziców-nie ma 1 grosza ze środków budżetowych.

A to takie oczywiste nie jest... Jeśli środki od rodziców wpływają na rachunek szkoły to są już środkami publicznymi...
Nie zmienia to jednak faktu, że PZP do zamówień Kasi ma zastosowanie w jeden sposób: art. 4 pkt 8

24

Kasiu, jak już Marko mi przyznaje rację to chyba tak jest smile.

25

Ano Marko może i "nie oczywiste" ,ale u mnie "przetrzepali " kilkanaście przedszkoli i tam gdzie były zamówienia na art.spozywcze poniżej 6000 euro i 100% opłacanych przez rodziców -nie było żadnych problemów."Schody" zaczęły się przy kontrolach szkół,gdzie też były małe zamówienia ( do 6000 euro) ,ale część obiadów dofinansowywały Ośrodki Pomocy Rodzinie.Wymagania audytorów nagle wzrosły i problemy dyrektorów również.Ale to tylko taki przykład z życia .