1

Temat: WR na dystrybucję energii elektrycznej.

Mam taką serdeczną prośbę do Was.
Czy robił ktoś może WR na dystrybucję energii elektrycznej?
Jak tak to mam kilka pytań:
Co zawrzeć w zaproszeniu do negocjacji, czy może warto zwrócić się z prosbą o przygotowanie wzoru umowy i przesłanie go nam?
Czy w przygotowanym wzorze umowy należy zawrzeć zapis dotyczący wartości (chodzi mi o całkowitą wartość zamówienia) ??
Czy umowę zawrzeć na czas okreśłony???
Byłbym wdzięczny za okazaną pomoc:), a może ma ktoś jakis wzór zaproszenia do negocjacji?

2

Odp: WR na dystrybucję energii elektrycznej.

Ponawiam pytanie.

3

Naprawdę nikt się nie orientuje w temacie ?

4

and1 napisał/a:

1. Co zawrzeć w zaproszeniu do negocjacji, czy może warto zwrócić się z prosbą o przygotowanie wzoru umowy i przesłanie go nam?
2. Czy w przygotowanym wzorze umowy należy zawrzeć zapis dotyczący wartości (chodzi mi o całkowitą wartość zamówienia) ??
3. Czy umowę zawrzeć na czas okreśłony???

1. Naważniejsze postanowienia przygotowujesz Ty, resztę pozostaw wykonawcy.
2. Nie koniecznie
3. Decyzja należy do Ciebie.

5

MIRAS pozwolę sobie odgrzać kotleta:)
Odnośnie wartość całościowej za przedmiot umowy.
Mam taką sytuację, że prowadze WR na dostwę ciepła z monoploistą w naszym mieście, no i ten monopolista przesłał mi projekt umowy, w któym nie nic o wartości całościowej.
Jest tylko napisane że rozliczenia dokonywane będą na podstawie obowązującej taryfy wg. wskazań urządzeń pomiarowych.
Czy tak można zostawić w umowie czy jednak dążyć aby ten zapis odnośnie wartości ogólnej się znalazł???

6

Możesz zostawić aczkolwiek (nie sądze zeby tak było) jeżeli masz na to zamówienie określoną kwotę to możesz podpisać umowę "do kwoty", wtedy musisz dążyć aby ten zapis odnośnie wartości ogólnej się znalazł.

7

Mam tylko kwotę szacunku ale to w zasadzie co innego niż kwota przeznczona na sfinansowanie zamóweinia i potrzebna mi jest tylko do ustalenia czy mama doczynienia z zamówieniem poniżej czy powyżej progu,  czy dobrze myślę???
Kwoty nie mam limitowanej tak się dowiedziałem w księgowości:)
Czyli zostawiam bez podawania wartości ogólnej???
A co wpisać w nowym protokole gdzie jest zapis "Cenę wykonania zamówienia wynegocjowano na kwotę " ???

8

Kiedy zostało wszczęte postępowanie?

9

no jeszcze przez wejściem w życie nowych protokołów smile ale chciełbym dowiedzieć się tak na przyszłość...

10

To jak z tym będzie? smile

11

and1 napisał/a:

A co wpisać w nowym protokole gdzie jest zapis "Cenę wykonania zamówienia wynegocjowano na kwotę " ???

Prawdę, prawdę i tylko ... Cena jednostkowa na dzien zakończenia negocjacji albo cena jednostkowa na dzień zakończenia negocjacji x przewidywana ilość.

12

CZyli odnośnie tej wartości ogólnej to nie mam obowiązku jej wpisywania???
bynajmniej nie obliguje mnie do tego "nowy" protokół

13

Teraz ja odgrzeję smile
Miałam ten sam problem, umowa na dystrybucję energii elek. Jest monopol, umowę muszę mieć, mogę zawrzeć na czas nieokreślony. Nie jestem w stanie i myslę, że nie ma sensu zawęzać umowy do jakiejś tam kwoty maksymalnej. Poza tym niewiele da się ugrać jeśli chodzi o umowę. Mają swój "standadzik" i tyle, nie przeforsowałam nic!

14

czyli novak masz już umowę na dystrybucję i nie ma w niej kwoty maksymalnej, pewnie jakiś zapis jest o rozliczaniu wg. wskazań licznika???.
Ponadto to że nie musi być kwoty maksymalnej można wywieść z faktu, że umowy takie mogą być zawierane na czas nieokreśłony:)
Ja mam na dwa lata i bez wartości.

15

novak where are you?? smile

16

Here I am!  smile
Napisałam w protokole z negocjacji, że przedmiot zamówienia będzie wykonywany za kwotę zgodną z aktualna taryfą dystrybucji energii elektrycznej dla OSD. Taryfa ta uwzględnia:
a) ustawy z dnia 10 kwietnia 1997 r. - Prawo energetyczne (DzU z 2006 r. nr 89, poz. 625 ze zm.), zwanej dalej ?ustawą?,
b) rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 2 lipca 2007 r. w sprawie szczegółowych zasad kształtowania i kalkulacji taryf oraz rozliczeń w obrocie energią elektryczną (DzU z 2007 r. nr 128, poz. 895 ze zm.), zwanego dalej ?rozporządzeniem taryfowym?.
c) rozporządzenia Ministra Gospodarki z dnia 4 maja 2007 r. w sprawie szczegółowych warunków funkcjonowania systemu elektroenergetycznego (DzU z 2007 r. nr 93, poz. 623 ze zm.), zwanego dalej ?rozporządzeniem systemowym?,
d) ustawy z dnia 29 czerwca 2007 r. o zasadach pokrywania kosztów powstałych u wytwórców w związku z przedterminowym rozwiązaniem umów długoterminowych sprzedaży mocy i energii elektrycznej (DzU z 2007 r. nr 130, poz. 905), zwanej dalej ?ustawą o rozwiązaniu KDT?,
e) komunikatu Prezesa URE nr 27/2008 z dnia 10 września 2008 r. w sprawie wyjaśnienia wątpliwości związanych ze sposobem naliczania opłaty przejściowej w rozliczeniach tej opłaty z odbiorcami energii elektrycznej,
f) komunikatu Prezesa URE nr 37/2008 z dnia 19 grudnia 2008 r. w sprawie stawek opłaty przejściowej na rok 2009.

Nic więcej nie da się zrobić, przynajmniej mnie sie nie udało. A w umowie jest tylko napisane, że opłaty zgodne z taryfami... i tyle.

17

A jeszcze ciekawa sytacja powstaje jak trzeba dać ogłoszenie o udzieleniu zamówienia. Z tego co widzialam wszyscy daja w ruryce wartość oferty - kwotę szacunkową netto. Sama nie wpadłam na nic lepszego...