1

Temat: awarie

Jestem sektorowcem, ale zamówienie z którym się zetknę w tym roku równie dobrze mogłoby dotyczyć np. samorządu, dlatego tworzę wątek tutaj a nie w zakładce sektorowców na którą jest minimalna ilość wejść.
Sprawa wygląda następująco: Spółka za rok 2010 naliczyła iż usunięcie awarii na sieciach wodociągowo -kanalizacyjnych kosztowało ją około 400 tys.  Do tej pory sprawę załatwiali na telefon, a więc jeżeli dajmy na to pękła rura to dzwonili do pierwszej lepszej firmy, ta przyjeżdżała, robiła, wystawiała fakture z kosztorysem powykonawczym. Natomiast teraz wpadli na pomysł, żeby cały rejon działania spółki podzielić na dwa podrejony, zrobić przetarg, na każdy rejon wybrać inną firmę na podstawie zaproponowanych cen jednostowych za roboczogodzinę oraz za godzinę pracy ładowarko koparki. Materiały rozliczać na zasadzie refaktury. Do umowy wprowadzić zapis, iź firma jest zobligowana do usunięcia awarii w ciągu 2 godzin od zgłoszenia. Dodatkowo dopisać, iż w sytuacjach losowych firma z rejonu A jest zobowiązana usunąć awarie z rejonu B. Co o tym myślicie?

2

Odp: awarie

na stawki ? a materialy i urządzenia pewnie pierwsze lepsze czyli np. najdroższe cyba nie gospodarnie- prędzej na ceny jednostkowe

3

też o tym myślałam, ale ceny jednostkowe materiałów nie wiem jak ugryźć, bo skąd mam wiedzieć jakie będę miała w danej awarii materiały?  Wiem, że niektórzy podpisują umowę na rok na tzw pogotowe awaryjne, w przetargu podaje się szacunekz  roku poprzednego, specyfikację awarii jakie do tej pory wystąpiły a firmie płaci się miesięczny ryczałt, zawsze taki sam, bez względu na to czy bedzie jedna wawaria czy bedzie ich 10.

4

materiały wynikają z katalogów KNR ja na podstawie roku poprzedniego wyspecyfikowalam najbardziej powtarzające się awarie było tych pozycji 77 i zrobiłam przedmiar - wygrywał najtańszy

5

gabi3 napisał/a:

wybrać ... firmę na podstawie zaproponowanych cen jednostowych za roboczogodzinę oraz za godzinę pracy ładowarko koparki. Materiały rozliczać na zasadzie refaktury.

A skąd będą brane ilości?
Konia z rzędem jak kto tu potrafi przeliczyć godziny na roboczogodziny lub odwrotnie.
Refakturowanie materiałów trzeba przemyśleć - nie zawsze 100% zawartości faktury można uznać. Do tego bywają różnorakie drobniejsze materiały trudne do rozliczenia, w tym materiały pomocnicze.

6

ilość =1

7

m3- wykop
1mb - wymiana rury
1m3- zasypanie
1m2- odtworzenie nawierzchni
itd
pozycje najczęsciej występujące a umowa i tak na kwotę np;400000 tysięcy do wyczerpania

8

u nas bardzo się sprawdza i można szybko określić ile będzie kosztować każda z tych awarii

9

No, niezła metoda, wydaje się zdecydowanie praktyczniejsza niż opisana przez gabi3.