1

Temat: roboty budowlane

czy szacując zamówienie na roboty budowlane można uwzgl.roboty budowlane?

2

Odp: roboty budowlane

nie rozumiem pytania?

3

dodatkowe roboty, zapomiałam dopisać smile

4

dodatkowe nie tylko uzupełniające

5

Szacując można tylko wliczyć zamówienia uzupełniające, zamówienia dodatkowe to raczej przewidzieć się nie da smile

6

Sprosuje, że chodzi mi ozamóienie dodatkowe z art. 67 ust. 1 pkt 5. Mój kierownik uparł się, że można przewidzieć zamówienie dodatkowe już podaczas oszacowania. Zawarł w dokumencie - oszacowanie wartości zamówienia punkt o zamówieniach dodatkowych i wliczył dalej do wartości zamówienia.
Art. 32 mówi, tylko że zamówienia uzupeł. wlicza się do wartości zamówienia.
Nie wiem jak przełumaczyć.... A co jeszcze się dzieje, jeśli w chwili otwarcia ofert nie mam zabezpieczonych środków finansowych na zamówienie dodatkowe?

7

Nie można wliczać w szacunek zamówień dodatkowych!!!, to są zamówienia nieprzewidywalne!!!

8

mamy do czynienia z Kierownikiem "Prorokiem"

9

Życzę mu powodzenia przewidując zamówienia dodatkowe, heh, to po co je przewidywać, lepiej od razu dać do postępowania smile

10

A może znacie jakiś fachowy artykuł o zamówieniach dodatkowych?

11

Jest ich sporo, wystarczy poszukać w necie.

12

ab123 - Podaj swojego e - maila, to prześlę Ci mój artykuł.

13

ten kierownik nie, nie przewidział on wie napewno bo umiał już je wyliczyć wartość tych zleceń dodatkowych to jest bardzo nienależycie przygotowane postępowanie

14

jeśli masz kosztorysowe - to sobie wpisz roboty inne nie ujęte w przedmiarze a niezbędne do wykonania zadania i każ wykonwcom policzyć jako procent do ogólnego kosztorysu, jeśli ryczałt to wylicza się np. zgodnie z dokumentacją i po co tu z góry "dodatkowe"

15

Dodatkowe się nie przewiduje, koniec i kropka.

16

cbud napisał/a:

jeśli masz kosztorysowe - to sobie wpisz roboty inne nie ujęte w przedmiarze a niezbędne do wykonania zadania i każ wykonwcom policzyć jako procent do ogólnego kosztorysu, jeśli ryczałt to wylicza się np. zgodnie z dokumentacją i po co tu z góry "dodatkowe"

świetna rada yikes

17

W Wyroku  z dnia 12 grudnia 2005 r., sygn. akt UZP/ZO/0-3699/05, Zespół Arbitrów postanowił:
"Za nie uzasadniony Zespół Arbitrów uznał tym samym zarzut Odwołującego, iż w cenie ofertowej nie można uwzględnić kwoty na roboty nieprzewidziane. Tym samum odrzucenie oferty nie naruszyło przepisu art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy Prawo zamówień publicznych
Uwzględnienie tej kwoty w cenie nie zmienia bowiem charakteru ceny ofertowej, gdyż cały czas mamy do czynienia tylko z jedna ceną (wynagrodzeniem) która podlegać będzie w świetle istotnych postanowień umowy (tom IISIWZ) rozliczeniu kosztorysem powykonawczym."

18

Dokładnie, jak można przewidzieć coś nieprzewidzianego.