1

Temat: art. 26 ust. 2b

Czy w celu potwierdzenia spełniania warunku w postaci posiadania uprwanień do wykonywania okreśłonej działalności Wykonawca może skorzystać z art 26 ust. 2b (zobowiązanie podmiotu tzreciego)???
Wydaje mi się, że nie bo ten art. odnosi się tylko do pozostałych warunków z art. 22, ale czy dobrze myślę?

2

Odp: art. 26 ust. 2b

and1 napisał/a:

Czy w celu potwierdzenia spełniania warunku w postaci posiadania uprwanień do wykonywania okreśłonej działalności Wykonawca może skorzystać z art 26 ust. 2b (zobowiązanie podmiotu tzreciego)???
Wydaje mi się, że nie bo ten art. odnosi się tylko do pozostałych warunków z art. 22, ale czy dobrze myślę?

Dobrze ci się wydaje, dobrze myślisz.

3

"uprawnień do wykonywania działalności" ? - ale jeżeli nawet to uważasz że to nie jest warunek określony na podstawie art. 22 ?  no to na jakiej podstawie?

4

Moim zdaniem nie może. Art. 26.2b nie wspomina nic o posiadaniu uprawnień do wykonywania określonej działalności.

5

absolutnie nie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

6

Uprawnienia to sprawa nierozerwalna, musi ją posiadać ten kto będzie wykonawcą, nie można zapożyczać.

7

and1 napisał/a:

czy dobrze myślę?

Moim zdaniem dobrze i chyba jest powszechna zgoda w tym zakresie.
Na wszelki wypadek wspomnę jedynie, że uprawnienia całego PODMIOTU należy odróżniać od uprawnień OSÓB (to tak dla początkujących w zp.).