1

Temat: dwóch inspektorów nadzoru

Przeprowadzam właśnie dwa odrębne postępowania na przebudowę dróg, będę potrzebowała inspektorów nadzoru i to właśnie do ich wyłonienia potrzebuję pomocy.

Do pierwszej inwestycji koszt zatrudnienia inspektora to około 40.000 zł, natomiast przy drugiej inwestycji będzie to koszt około 35.000 zł.

Jak myślicie czy mogę tych dwóch inspektorów rozdzielić jako do dwóch różnych inwestycji budowlanych i zrobić postępowania do 14.000 euro, czy połączyc i zrobić przetarg nieograniczony z podziałem na dwa zadania lub dwa przetargi nieograniczone??

2

Odp: dwóch inspektorów nadzoru

Sądzę że można podzielić, trzeba się jednak zastanowić, czy jeden inspektor będzie w stanie wykonać nadzór w tym samym czasie na dwóch inwestycjach, w jakim czasie będą prowadzone inwestycje:
istnieją przesłanki które mówią czy mamy do czynienia z zamówieniem  tego samego rodzaju:
- tożsamość przedmiotowa
-czasowa
- finansowa
Jeżeli wszystkie łącznie mogą być spełnione można połączyć i zrobić PN.

3

Tak na prawdę myślę, ze jedna osoba poradzi sobie z nadzorem, ale bardziej mi chodzi o to że muszę zgodnie z kwotami zrobić PN, bo pewnie jeszcze w tym roku bedę potrzebowała kolejnych inspektorów, a jeśli chodzi o przedmiot zamówienia to na pewno trzeba łączyć skoro kwota roczna na inspektorów będzie wynosiła jakieś około 100.000 zł, stąd było moje pytanie czy dzielić inspektorów do inwestycji (zamówienia poniżej 14.000 euro) czy od samego początku robić PN choćby na każdego z osobna na kwoty np. 40.000, 35.000, 20.000 zł, itp.

4

Inwestycji w roku jest kilka gdzie będzie potrzebny inspektor nadzoru, ze względów wiadomych że będzie to w różnym czasie inspektorów powołujemy osobno do każdej inwestycji, jeżeli nie przekracza 14 000 euro nie stosujemy ustawy.

5

No rozumien, ale czy jest wymóg łączenia tych zamówień, czy mogę każdego inspektora wybierać osobno do każdej inwestycji??

6

Przecież już napisałem wyżej, nie wiem co jeszcze mam wyjaśniać.

7

Dzięki;)

8

Marcel napisał/a:

nie wiem co jeszcze mam wyjaśniać.

Jak to co?

Marcel napisał/a:

Sądzę że
1) można podzielić,
2)  można połączyć

No to czy podzielić czy połączyć?

No to może głosujmy. Ja jestem za podzieleniem (nawet mogę uzasadnić).

9

usługa dotyczy dwóch obiektów budowlanych i obie są < niz 14 000 euro więc można  przeprowadzić dwa odrębne postępowania

10

To zależy od zamawiającego, jeżeli ma dwie inwestycje o tym samym charakterze może powołać jednego inspektora nadzoru, lecz takiego wymogu nie ma gdyż są to dwa odrębne postępowania i tyle.