Temat: unieważnić czy wybrać?
Prowadzę właśnie przetarg na usługi prawnicze. Mam 3 kryteria oceny ofert, w tym cenę tylko 30%. reszta to doświadczenie ogólne i szczególne. W SIWZ w punkcie dotyczącym dokumentów składanych na potwierdzenie spełniania warunków udziału wpisałam dwa załączniki do SIWZ. Są to wykaz obsługiwanych podmiotów w ciągu ostatnich 3 lat a drugi to wykaz obsługiwanych w tym czasie jednostek sektora finansów publicznych. Oba załączniki podlegają ocenie, tzn. na ich podstawie przyznawane są punkty w kryterium doświadczenie ogólne i szczególne. Problem w tym że nie wszystkie kancelarie dostarczyły wszystkie referencje. Nie wiem czy powinnam je wezwać do uzupełnienia skoro będzie to miało wpływ na treść ofert czy przy liczeniu brać pod uwagę tylko te podmioty od których są referencje. Tym bardziej mam wątpliwość, że jedna z kancelarii nie dostarczyła obu załączników ani żadnych referencji wcale i było by to nie fair wobec pozostałych. Już po otwarciu, w trakcie badania ofert powstały sprzeczne opinie czy wymóg referencji powinien się znaleźć w punkcie dotyczącym udokumentowania warunków udziału bo przecież referencje jedynie potwierdzają rzetelne wykonanie zamówienia. Najchętniej bym to unieważniła z powodu błędów uniemożliwiających zawarcie ważnej umowy. czy Waszym zdaniem mam do tego podstawy? Władowanie referencji w ten punkt może być podstawą?
na dodatek w jednym załączniku podlegającym ocenie wymagałam podania długości obsługiwania jednostek sektora finansów w miesiącach i doszło do absurdu. Jest oferta od konsorcjum kancelarii które dopiero co powstały. Ich łączne doświadczenie w przeliczeniu na lata wynosi 14 lat podczas gdy faktycznie istnieją tylko dwa lata. Nie wiem czy to też nie jest wskazaniem do unieważnienia. Pomocy...