1 (edytowany przez Bitter 2011-01-10 12:10:38)

Temat: Inna wielkosc opakowania.

Witam.
Dostawa poniżej progów.
Zamawiający w jednej pozycji żądał 2 opakowania odczynnika chemicznego o określonym składzie, bezbarwnego itd.  wielkość jednego opakowania 125 ml.
2 na 5 Wykonawców którzy złozyli oferty zaoferowało odczynnik w opakowaniu 100ml. Pierwszy zwiększył ilość opakowań z 2 na 3 ( i ma 3op x 100ml)  Drugi pozostawił 2 opakowania po 100ml (2 op.x100). Zamawiający żądał 2 op. po 125 ml. 

Jak do tego podejść?

2

Odp: Inna wielkosc opakowania.

??

3

po co pisano wielkość opakowań ?

4 (edytowany przez Bitter 2011-01-10 12:19:09)

Może poprawić tę jedną co ma mniejsze  z 2 na 3 op? Nikt nie ma pomysłu? sad

5

Pomysł jest: unieważnić postępowanie, a następnym razem wielkość opakowań określić bardziej elastycznie. Wielkość opakowań może być związana z określonymi dostawcami, a to jest naruszenie prawa.
Jeśli nie, to przynajmniej teraz należałoby odrzucić oferty, które zawierają opakowania inne niż wymagane w specyfikacji.

6

A na jakiej podstawie można unieważnić  to postępowanie??

7

odczynnik chemiczny x  - jednostka miary ml  , w sumie chcieliście 250 ml  jeden dał 300 ml a drugi 200 ml  jak to poprawić ?
a odrzucić ? pewnie różnica w cenie to jakieś grosze?

8

Najlepiej chyba art.93.1.7.

Ale mam pomysł, nieco kontrowersyjny: ceny przeliczyć na roboczo na jednakową ilość środków, porównać to, wybrać ofertę najkorzystniejszą i płacić za takie opakowania, jak oferują. Żaden wykonawca w zasadzie nie będzie poszkodowany, co najwyżej zgodność z zasadami, ale to raczej tylko forma.

9

Nie ma cen jednostkowych. Jest tylko cena za określoną ilość. hmm

10

hubal napisał/a:

Najlepiej chyba art.93.1.7.

Ale mam pomysł, nieco kontrowersyjny: ceny przeliczyć na roboczo na jednakową ilość środków, porównać to, wybrać ofertę najkorzystniejszą i płacić za takie opakowania, jak oferują. Żaden wykonawca w zasadzie nie będzie poszkodowany, co najwyżej zgodność z zasadami, ale to raczej tylko forma.

a która przesłanka z art.146 ?

11

Bitter napisał/a:

Nie ma cen jednostkowych. Jest tylko cena za określoną ilość. hmm

a to już można poprawić

12

z mojego punktu widzenia to coś mi się wydaje że za dużo kłopotów w tym przypadku, najczęściej takie ofert lądowały w koszu, np. art. chemiczne, wykonawca dał pojemność 2l, a zamawiający chciał w butelkach bardziej poręcznych po 0,5 litra, oferta niezgodna z SIWZ.

13

Marcel napisał/a:

... w butelkach bardziej poręcznych...

No, to jest istotny argument jakoś uzasadniający kaprys zamawiającego, poza tym różnica jest wyraźna między butelkami 2l i 0,5l, no i na pewno ilość ich była spora.
Tu mamy jedynie 2 buteleczki, wielkość na oko podobna, a zasadność wątpliwa. Mało tego, może jeszcze się okazać, że to żądane opakowanie do domena tylko 1 wykonawcy w całej Unii  i upieranie się przy nim jest ?golem samobójczym?.

14

Hubal nie pisz że wielkość opakowania nie ma znaczenia bo ma!, i to duże, w tym przypadku faktycznie niewiele ono odbiega od wymaganego lecz pomimo tego niezgodność zachodzi.

15

myszy1953 napisał/a:

No właśnie - po co. Odpowiedzi brak. Zatem nasuwa się następująca: by utrudnić niektórym dostawcom. Skutecznie udało się, zatem ewidentnie naruszono przepis 29.2 ustawy.
I co teraz?
Ewidentna wina zamawiającego. Czy w tej sytuacji można obarczyć wykonawcę odrzucając ofertę???

Bitter napisał/a:

Może poprawić tę jedną co ma mniejsze  z 2 na 3 op?

Na pewno nie. Poprawić nie można.

myszy1953 napisał/a:

a która przesłanka z art.146 ?

No, faktycznie nie pasuje mi żadna. Czyli unieważnić nie można (?)
I co teraz?
Istny pat.

16

hubal napisał/a:
myszy1953 napisał/a:

No właśnie - po co. Odpowiedzi brak. Zatem nasuwa się następująca: by utrudnić niektórym dostawcom. Skutecznie udało się, zatem ewidentnie naruszono przepis 29.2 ustawy.

mnie nasuwa się inna odpowiedź:
po to by wykonawca mógł podać KONKRETNĄ cenę.
jest różnica pomiędzy ceną za 100 ml a ceną za 1 l.

Co wykonawca miał by wpisać gdyby miał podać cenę za środek X? bez podanej wielkości opakowania??

17

Nic nie stało na przeszkodzie aby Wykonawca mając wątpliwość i chcąc zaoferować swój produkt zapytał  czy można zaoferować inne opakowanie a jak tak to jak odpowiednio przeliczyć. Odczynniki chemiczne do konkretnego aparatu medycznego to nie proszek do prania czy płyn do WC. Tam rzeczywiście czy 0,75 czy 1 litr czy 0,5 nie ma większego znaczenia i wystaczyłoby napisać opakowania nie mniejsze niż 0,2 i nie większene niż 1 litr i podać zapotrzebowanie w litrach.
Z diagnostami laboratoryjnymi jednak nie mogę dyskutować co muszą mieć.

18

Jak dla mnie sprawa raczej jasna, proponuję poszukać w internecie ile było odrzuceń z powodu zaoferowania błędnego opakowania.

19

hubal napisał/a:

1. Pomysł jest: unieważnić postępowanie, a następnym razem wielkość opakowań określić bardziej elastycznie. Wielkość opakowań może być związana z określonymi dostawcami, a to jest naruszenie prawa.
2. Jeśli nie, to przynajmniej teraz należałoby odrzucić oferty, które zawierają opakowania inne niż wymagane w specyfikacji.

1. Nie widzę podstaw.
2. Owszem - należy odrzucić.

20

No Miras potwierdził to co pisałem wcześniej wink

21

Dzięki.

22

Zgadzam się z Mirasem.