1

Temat: jakich dokumentów muszę zażądać?

art. 26 zobowiazuje mnie do żadania od wykonawcow dokumentow potwierdzajacych spelnianie warunkow udzialu w postepowaniu.

czy art. ten zobowiazuje mnie do zadania dokumentow potwierdzajacych warunki okreslone w art. 22 pkt. 1,2,3?

jakie dokumenty moge zadac w przypadku przetargu na udzielenie kredytu?

czy musze zadac wszystkich dokumentow okreslonych w rozporzadzeniu w paragrafie 1 pkt.1 ppkt. 1 do 5?

2

Odp: jakich dokumentów muszę zażądać?

Opinia 43 na stronce UZP

3

Po pierwsze - obligatoryjne żądanie dokumentów potwierdzających spełnanie warunków następuje dopiero od kwoty "unijnej" :-), więc rozumiem, ze taką masz wartość zamówienia. Jeśli mniejszą - masz w sumie dowolnośc w żądaniu dokumentów.
Jeśli jednak nie, to....tak, masz rację smile - musisz żadać dokumentów z par. 1 ust.1 rozporzadzenia. Co do pozostałych - ich żądanie lub pominięcie jest suwerenną decyzją Zamawiającego.
Powodzenia !

4

powyzej kwoty unijnej.
a czy te opinie sa uaktualniane? bo np. w opinii 44 powoluja sie na rozporzadzenie z dnia 7 kwietnia 2004r., ktore juz obecnie jest nieaktualne.

prawdopodobnie sens opinii pozostal bez zmian, ale zawsze jakies ryzyko istnieje ze cos moze byc juz nieaktualne. niestety.

5

a napewno koszty kredytu przekraczaja unie?? czy wartosc ktredytu??

6

W duzym uproszczeniu można powiedziec tak - opinia UZP jest aktualna, tylko zmieniła się kwota - z 60.000 euro na kwotę unijną.

7

tez tak mysle i kieruj sie poprzednim postem kornelii- ust 1 obligatoryjnie a pozostale dok z  2 i 3 stosuj na potw warunkow ktore postawiles.

8

pewnie przekrocze ten unijny prog bo kredyt na ok. 7 mln zl. koszt kredytu bedzie wyzszy niz:
137000x4,3870= 601.019 zl.
rozumiem, ze na upartego to nie musialbym zadac od wykonawcy ( w tym przypadku banku) dokumentow potwierdzajacych posiadanie niezbednej wiedzy i doswiadczenia dysponowania potencjalem technicznym, znajdowanie sie w sytuacji ekonomicznej i finansowej zapewniajacych wykonanie zamowienia?

9

smile żadanie tego zalezy tylko i wyłącznie od Ciebie. Wiesz - w moim przekonanu - jezeli wykonawcą będzie bank to nie ma co wymyślać i żądać nie wiadomo czego. A skoro składają ofertę na kredyt to chyba muszą miec kapitał, prawda? smile. Ale - podkreslam - to moja opinia.

10

no niekoniecznie moze zlozyc tylko bank. sa tez inne instytucje finansowe i warto byloby zazadac pewnych dok na potw wkow ekonomicznych np bilansu na potw mozliwosci zaciagania zobowiazan do 7mln .
ja napewno bym zazadal przynajmniej po 1 dok z 2 i 3.
najlepiej poszukaj w innych post - moze cos ciekawego zauwazysz...

11

Szad, by żądać potwierdzenia spełnienia warunku udziału określonego w art. 22 ust. 1 pkt. 2 i 3 - tj. dokumentów potwierdzających spełnienie tego warunku nalezy go NAJPIERW POSTAWIĆ. Żądanie dokumentów dla warunków nieostrych (pkt. 2 i 3) jest ściśle związane z postawionym przez zamawiającego warunkiem. Nie ma warunku, nie ma dokumentu, bo co niby będziesz w nim badał i co porównywał z inna ofertą. Żądanie natomiast samego dokumentu jako takiego - bez ustalonego warunku - stanowi naruszenie art. 25 ustawy. Zamawiający żąda dokumentów niezbędnych do przeprowadzenia postępowania.
Zgadzam się z Kornelią. W przypadku zamówień unijnych, zamawiający żąda dokumentów i do nich należą dokumenty określone w &1 ust. 1 pkt. 2-5 rozporządzenia w sprawie rodzaju dokumentów (...). Pkt. 1 jest fakultatywny, bowiem jest wymagany gdy ustawy nakładaja obowiązek posiadania koncesji, zezwolenia lub licencji. Jeżeli w Twoim przypadku występuje ta okolicznośc należy ją dookreślić, czy koncesja, czy zezwolenia czy licencja wraz z podanie podstawy prawnej ich wymagania.

smile nora

12

chyba juz wiem, gdzie w moim rozumowaniu tkwil blad.
myslalem, ze jezeli wykonwacy skladaja oswiadczenie o spelnianiu warunkow okreslonych w art. 22 to automatycznie (powyzej progow unijnych) musze zadac dokumentow potwierdzajacych ich spelnianie.
jezeli np. nie wymagam potwierdzenia posiadania niezbednej wiedzy i doswiadczenia to po prostu nie stawiam w tym zakresie zadnego warunku i tym samym nie zadam zadnego dokumentu.
a jezeli wazna jest dla mnie sytuacja ekonomiczna i finansowa wykonawcy, to okreslam warunek (oczywiscie taki, ktory nie utrudnia uczciwej konkurencji) i zadam do niego odpowiedniego dokumentu okreslonego w rozporzadzeniu.

dobrze rozumuje?

dzieki nora za wyjasnienie. w pzp siedze krotko. pewnego dnia spadlo to na moje barki i staram sie jakos to udzwignac.

ten PN powyzej progow unijnych to bedzie moj pierwszy, wiec nie chce popelnic bledow, stad moje pytania, moze czasem trywialne ale w sumie to potrzebne, bo tylko wymiana pogladow pozwoli nam uniknac problemow w przyszlosci.

udanego dnia, w koncu to piatek 13-tego smile

13

Dobrze pojąłeś i dobrze myslisz, więc i ..

Tobie powodzonka na "dróżce proceduralnej ZP"...., potem można nawet to polubieć smile

nora

14

nora4 napisał/a:

(...). Pkt. 1 jest fakultatywny, bowiem jest wymagany gdy ustawy nakładaja obowiązek posiadania koncesji, zezwolenia lub licencji. Jeżeli w Twoim przypadku występuje ta okolicznośc należy ją dookreślić, czy koncesja, czy zezwolenia czy licencja wraz z podanie podstawy prawnej ich wymagania.
smile nora

rozumiem, ze w przypadku ubiegania sie o udzielenie kredytu musialbym postawic ponizszy warunek:

"Posiadają zezwolenie na prowadzenie działalności bankowej zgodnie
z postanowieniami ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. ? Prawo bankowe (Dz. U. z 2002
r. Nr 72, poz. 665 z późn. zm.)."

15

jesli chodzi o te warunek to proponowałabym tak go sformułować:
Wykonawca musi posiadać zezwolenie Komisji Nadzoru Bankowego na utworzenie banku zgodnie z ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. prawo bankowe (Dz. U. z 2002 r. Nr 72, poz. 665 z późn. zm.), zgodę Prezesa NBP na utworzenie banku lub inny dokument uprawniający do podjęcia działalności gospodarczej w zakresie objętym przedmiotem zamówienia.

Jestem po przetargu na kredyt i przekonała sie że nie wszystkie banki maja zezwolenia prezesa NBP lub komisji nadzoru bankowego dlatego dobrze jest żadac innego dokumentu lub wyjasnienia od banku. Np. bank spółdzielczy utworzony przed 1989 r. nie ma ani jednego ani drugiego zezwolenia wówczas działa na podstawie statutu - arty. 178 prawa bankowego:) powodzenia

I jeszcze jedno nie stawiaj bankom warunków ekonomicznych i finansowych - przeszlam przez to bo tez sie upierałam ze na kazdy warunek trzeba żadac dokumentów - to jest pprostu męka szczegolnie jak nie jest sie w tematach finanswoych bieglym wiem juz na przyszlośc zero bilansów i wykazów doświadczeń tylko § ust. 1 rozporzadzenia

16

dzieki dorotko za pomoc.
chcemy sie ubiegac o kredyt w wysokosci 6 mln. koszt kredytu powinien oszacowac skarbnik, tak wiec na razie nie wiem czy przekrocze prog unijny.

gbyby kalkulacja byla nizsza niz 211000x4.3870=925.657 to nie wiem czy nie lepiej poczekac az nowelizacja wejdzie w zycie, bo wtedy bedzie latwiejsze przeprowadzenie tego postepowania (od rozstrzygniecia protestu nie przysluguje odwolanie, itp.)

17

pewnie cie troche zmartwie my mieliśmy redyt na 4 mln przy zalożeniu średniego WIBOR-u 4.19% i 1% marży banku wartość mojego zamówienia wyniosła ponad 240.000 euro wie cu ciebie podejrzewam przekroczy jak nic - z tymże marże założyliśmy dosyc wysoka w fertach wykonawcy zaproponowali nam średnią 0,31%

18

swoje rozumowanie opieralem na podst. kredytu wzietego w 2006 roku. za 3,4 mln wygrala oferta 415 tys co daje ok. 95000 euro. stad moj wczesniejszy optymizm.
coz, poczekam na kalkulacje skarbnika.
jak wyjdzie powyzej progu unijnego to tez dam rade. innego wyjscia nie mam smile