1

Temat: zmiana wynagrodzenia z powodu VAT a zabezpieczenie wykonania umowy

Witam!
Zamawiający w treści ogłoszenia i w SIWZ przewidział możliwość zmiany umowy z powodu ustawowej zmiany podatku VAT. Przetarg odbył się w 2010 r, umowa zawarta w październiku.

Jednocześnie w umowie jest zapis: wykonawca wnosi zabezpieczenie należytego wykonania umowy w wysokości 5 % wynagrodzenia umownego brutto.

Czy w związku ze zwiększeniem wynagrodzenia brutto z powodu zmiany VAT, wykonawca musi zwiększyć kwotę zabezpieczenia należytego wykonania umowy?

2

Odp: zmiana wynagrodzenia z powodu VAT a zabezpieczenie wykonania umowy

Tego to raczej bym nie ruszał.

3

Właśnie ja też wolałabym nie, ale z powodu totalnego braku pewności postanowiłam to skonsultować na forum. RIO się nie doczepi na kontroli?

4

Nie powinna. Wysokość zabezpieczenia wyliczasz na podstawie wynagrodzenia ustalonego na dzień zawarcia umowy.

5

ok, dzięki

6

ja mam jednak inne zdanie - zwiększając wartość umowy (niezależnie od powodu) należy zwiąkszyć zabezpieczenie - chociaż w tym przypadku pewnie będą to grosze

7

No właśnie, jeżeli chodzi o zabezpieczenie, to jak uważacie, co w przypadku kiedy zmieniamy termin realizacji zamówienia?, żądacie zmiany daty w zabezpieczeniu, np. gwarancja bankowa?

8

danaug napisał/a:

ja mam jednak inne zdanie - zwiększając wartość umowy (niezależnie od powodu) należy zwiąkszyć zabezpieczenie - chociaż w tym przypadku pewnie będą to grosze

... a co w przypadku zmniejszenia wartości umowy? smile
... a co na to 150.1 i 150.2  - tam nie ma nic o waloryzacji zabezpieczenia.

9

Marcel napisał/a:

No właśnie, jeżeli chodzi o zabezpieczenie, to jak uważacie, co w przypadku kiedy zmieniamy termin realizacji zamówienia?, żądacie zmiany daty w zabezpieczeniu, np. gwarancja bankowa?

"Normalna" zmiana terminu, czy w wyniku nienależytego wykonania umowy?

10

przekonałeś mnie Miras

11

Szkoda wink myślałem że na 1 pytanie odpowiesz, ze nalezy zmniejszyc, a ja wtedy z 149.3 wink  no  i że zmienić w trakcie to można jedynie formę zabezpieczenia. Pozdrawiam.

12

"Normalna" zmiana.

13 (edytowany przez MIRAS 2011-01-11 13:14:42)

Marcel napisał/a:

ZnWU musi obejmować: okres trwania umowy + 30 dni (151.1) + okres rękojmi (151.2)