Temat: ciekawy przypadek
Witam
Termin związania ofertą w siwz 30 dni, zp poniżej progu.
W formularzu oferty wykonawca napisał termin związania ofertą 60 dni.
Co z tym zrobić?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam
Termin związania ofertą w siwz 30 dni, zp poniżej progu.
W formularzu oferty wykonawca napisał termin związania ofertą 60 dni.
Co z tym zrobić?
Poprawić, jako inną omyłkę i tyle.
Zwariował chyba...
ZOSTAWIĆ !
dał dłuzej i chwała mu za to po co poprawiać ? i jeszcze Marcel o zgodę pytać a jak nie wyrazi to ofertę odrzucić ????????????
Miałem sprawdzane takie postępowanie, kontrolujący wręcz naciskali że trzeba to poprawić, wcześniej też zostawiałem, ale kontrola kontroli nie równa.
Ja też bym naciskał, ale nie na poprawianie oferty, lecz SPECYFIKACJI. Nie widzę powodu by umyślnie prowokować wykonawców do robienia błędów i na dodatek mieć przez to kłopoty. Jeśli ustalenie tego terminu jest w kompetencji wykonawcy to wykluczone jest poprawianie oferty, a jeśli w kompetencji zamawiającego, to jakim sposobem wykonawca oferuje ?!
No, niech mi kto wytłumaczy.
spoko zostawić nie poprawiać.
Przyznam że ja również spotkałem się z poprawieniem TZO jak pisze Marcel, lecz nie ma co jednak poprawiać i zostawić w spokoju.
takie pytanko do hubala
o co chodzi z poprawieniem specyfikacji?
w PN w siwz podaje się termin związania ofertą art.36.1.9). Dla ZABEZPIECZENIIA WYKONAWCY (chciaż obecnie to i tak czysta dobra wola) art. 85 podaje maksymlne terminy związania ofertą. To co mam niby poprawić w siwz jak warość postępowaniea kwalifikuje termin max. 30 dni? Wiem że mogę wpisać sobie krótszy, ale wpisać go w siwz muszę.
Hubal odpowiada co następuje.
Zgodnie z art. 36.1.9 ustawy zamawiający jest obowiązany wyznaczyć i podać w specyfikacji termin związania ofertą. Jednoznacznie. Jak rozumiem przepisy, nie ma możliwości oferowania lub targowania tego terminu z udziałem wykonawcy, a jeśli specyfikacja daje takie możliwości, to uważam iż jest sporządzona błędnie lub niestarannie w tym zakresie, a takie coś wymagałoby poprawienia. Zgadza się?
Jednocześnie nie rozumiem, jakim prawem wykonawca może podawać w ofercie ten termin i jakim prawem tak często poprawia się go. Niech mi kto wytłumaczy, bardzo proszę.
dalej nie wiem o co chodzi z tym targowaniem. w siwz jest bite 30 dni - NIE min. 30 dni czy NIE max.30 dni. Termin określony jest jednoznacznie dla każdego wykonawcy, to w którym miejscu jest coś nie tak?
Że jest to termin max. wynika z ustawy, a nie z siwz. w siwz podaje się konkretny termin.
A tak z drugiej strony zamawiajacy i wykonawcy mają co robić przy takim przetargu. niemal każdy błąd w ofercie okupiony jest "miłymi" chwilami spędzonymi wśród wyroków KIO i SO (chyba że u was jest inaczej), a do tego stos różnych pism, notatek i protokołów.
wykonawcom się wydaje, że to taka przyjemność, szczególnie jak się odrzuca oferty. najlepiej jak będzie podana w ofercie sama cena, bo przecież w opisach oferowanych produktów też są pomyłki. pójdę dalej w cenie też są czesto błędy wiec może niech oferta zawiera deklarację współpracy itd ....
w siwz nie podaje się konkretnego terminu (daty) tylko ilość dni , a w ofercie Wykonawcy takie oświadczenie jest zbędne
Otóż to.
Choć przyznam, że spotkałem wzorce specyfikacji, według których należało podać zarówno ilość dni jak i datę - nie popieram.
w którym miejscu jest coś nie tak?
Na pewno w formularzu oferty.
niemal każdy błąd w ofercie okupiony jest "miłymi" chwilami spędzonymi wśród wyroków KIO i SO (chyba że u was jest inaczej), a do tego stos różnych pism, notatek i protokołów.
Zalecam rok intensywnych ćwiczeń choćby na tym forum, a będzie lżej.
Jeszcze jedno
w siwz podaje się termin związania ofertą ... Dla ZABEZPIECZENIIA WYKONAWCY (chciaż obecnie to i tak czysta dobra wola)
To nie tak. W obecnym stanie prawnym to nie dobra wola, lecz twardy przepis prawa, a po co i dlaczego - próżne dociekanie.
proponuję zastanowić się po co są niektóre przepisy i poczytać nie tylko posty na forum. zgadzam się, że forum jest cennym źródłem informacji ale jak przychodzi co do czego to nie bardzo możemy zacytować kolegę z forum. niektórzy może nie mogą pozwolić sobie na "intensywne" ćwiczenia na forum, a rozmawiając na szkoleniach z innymi pracownikami zamawiającego wszędzie jest tak samo - jedna, dwie osoby i góra "ciekawostek" do wyjaśnienia, poprawienia, wysłania, uzupełnienia itd. Taka robota - nawet fajna, nie ma ludzi nieomylnych. Ja tylko w odróżnieniu od hubala nie mam pretensji że jest napisane to czy tamto w formularzu oferty. To jest proste - jak przetarg się nie podoba, formularz, pani lub pan od zp, adres, pogoda itd. to się nie składa oferty. Są różne szkoły na przygotowywanie oferty. ciekawa jestem jeszcze czy hubal (bo podejżewam, że jest od wykonawcy) kiedykolwiek zwrócił oficjalnie uwagę zamawiającemu podczas postępowania, że w druku oferty jest taki zapis? wzory ofert z zapisem dot. terminu związnia ofertą są polecne przez niektóre IZ więc sporo beneficjentów z nich korzysta.
...1) jak przychodzi co do czego to nie bardzo możemy zacytować kolegę z forum. ... 2) To jest proste - jak przetarg się nie podoba, formularz, pani lub pan od zp, adres, pogoda itd. to się nie składa oferty. ... 3) ciekawa jestem jeszcze czy hubal 4) (bo podejżewam, że jest od wykonawcy) kiedykolwiek zwrócił oficjalnie uwagę zamawiającemu podczas postępowania, że w druku oferty jest taki zapis?
1) Ależ można, czemu nie, ale najlepiej jako swoje własne przemyślenia.
2) To się chyba nazywa arogancja. Pfe... Nie popieram, a przypominam, że po drugiej stronie są też ludzie i trzeba ich szanować.
3) W tej chwili nie przypominam sobie, ale na tym forum naprawianie świata wydaje się skuteczniejsze.
4) Czyż to ma znaczenie? Swoją drogą głosów wykonawców przydałoby się ciut więcej.
PS.
Nadal czekam na wyjaśnienie: po co w ofercie termin związania ???
Ja stosuję we wzorze oferty taki zapis:
"Oświadczam, że uważam się za związanego z ofertą przez czas wskazany w specyfikacji istotnych warunków zamówienia.", i tyle.
No, ostatecznie może być, tylko po co w ogóle. Przecież samo złożenie oferty to akceptacja wszystkich warunków specyfikacji, a na wszelki wypadek zazwyczaj w formularzu oferty jest sformułowanie w stylu ?oferuję ... zgodnie ze specyfikacją?. Czyż nie tak???
Oczywiście że tak
Ja stosuję we wzorze oferty taki zapis:
"Oświadczam, że uważam się za związanego z ofertą przez czas wskazany w specyfikacji istotnych warunków zamówienia.", i tyle.
wykonawca związany jest nie z oferta tylko związany ofertą przez okres ............... dni
najlepiej gdyby się przywiązał hahaha
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc