1

Temat: kryteria oceny ofert

Mam problem z jednym z kryteriów oceny ofert, któego chce "góra".
Obok ceny ma to być "jakość" - która będzie premiowana gdy wykonawca złoży produkt wskazany jako tzw. oryginalny a nie równoważny odpowiednik.
W sytuacji gdy zaproponuje "produkt równoważny" to obetniemy mu punkty.
Nie wiem czy tak można, choć mi się to nie podoba, ale nie mam argumentów przeciw naciskom "z góry".  Proszę o pomoc, żeby się przed tym obronić.

2

Odp: kryteria oceny ofert

Co do kryterium jakość to bardzo śliska sprawa były  wyroki w tej sprawie i nie były one za tym kryterium. Ale jeśli opiszesz sposób oceny tego kryterium w taki sposób, że nie będzie żadnych wątpliwości jego oceny to moim zdaniem jest to dopuszczalne. Co do równoważności i obcinania punktów to.................................hoho, nie polecam.

3

absolutnie nie do przyjęcia - przedmiot opisujesz za pomocą itp. art. 30 i tam jest mowa o ew. równowaznym
jeżeli dany produkt spełnia wasze warunki tzn jest dobry (a nie trochę dobry)
można dać kryterium jakość w taki np. sposób
- jeżeli grubość plyty wynosić będzie od o,1 mm - 0,5 mm - 50 pkt
- jeżeli ............   od 0,5 - 0,8   - 60 pkt   itp.
ale nie wg widzi mi się

4

Karo napisał/a:

... ma to być "jakość" - która będzie premiowana gdy wykonawca złoży produkt wskazany jako tzw. oryginalny a nie równoważny odpowiednik.

A cóż to znaczy ?oryginalny?? Zapewne chodzi o ten jedyny, wytwarzany przez jedynego wytwórcę. W takiej sytuacji inni wytwórcy i wykonawcy nie są traktowani tak samo, a jednocześnie jest naruszona zasada uczciwej konkurencji. Preferowanie wyrobu i jego wytwórcy w taki sposób jak tu jest oczywistym NARUSZENIEM  PRAWA, w szczególności art. 7 ustawy Pzp.