1

Temat: Pełnomocnictwo

Witam.

Jaki macie w SIWZ zapis odnośnie pełnomocnictwa? Jaką formę pełnomocnictwa przyjmujecie a jaką nie?

Dzięki.

2

Odp: Pełnomocnictwo

Pytanie powinno brzmieć: jaką formę można przyjąć - oryginał, kopia poświadczona notarialnie, kopia poświadczona przez mocodawcę.

3

No właśnie, kopia poświadczona przez mocodawcę, tutaj nie jestem pewny i mam duże wątpliwości!

4

No właśnie. Przygotowuję nową SIWZ i próbuję doprecyzować niektóre elementy.
A jak zapatrujecie się na zapis odnośnie możliwej zmiany  VAT a tym samym ceny?

5

Marcel napisał/a:

No właśnie, kopia poświadczona przez mocodawcę, tutaj nie jestem pewny i mam duże wątpliwości!

Ja nie mam - fakt, kuriozalne, ale dopuszczalne.

6

Marcel napisał/a:

Kopia poświadczona przez wykonawcę/mocodawcę - nie ma co mieć wątpliwości - tak jest dopuszczalne

7

Ale są.

8

Wyrok KIO z dnia 22 sierpnia 2008 r, sygn. akt KIO/UZP 816/08:
"Skoro więc dla oferty jest wymagana forma szczególna, to składane pełnomocnictwo również powinno być udzielone w wymaganej dla oferty formie. Dlatego też pełnomocnictwo poza określoną treścią, a więc wymogiem złożenia oświadczenia woli, którego treścią jest upoważnienie określonego podmiotu do dokonania, w imieniu i ze skutkiem dla mocodawcy, określonej czynności prawnej, powinno zawierać własnoręczny podpis mocodawcy. Powyższe oznacza, iż pełnomocnictwo do podpisania oferty powinno być złożone w formie oryginału lub kopii potwierdzonej notarialnie. Potwierdza to powszechnie przyjęta linia orzecznicza (wyrok SO w Warszawie z dnia 31 stycznia 2007 r., sygn. akt V Ca 85/07, wyrok SO w Krakowie z dnia 12 kwietnia 2007 r., sygn. akt II Ca 137/07), zgodnie z którą, wykonawcy ubiegający się o udzielenie zamówienia powinni dołączyć do oferty oryginał pełnomocnictwa lub kopię poświadczoną notarialnie, nawet wówczas, gdy Zamawiający nie wprowadził wprost do postanowień SIWZ takiego wymogu".
Postanowienie KIO z dnia 18 marca 2010 r., sygn. akt KIO/UZP 301/10:
"Stosownie do art. 99 § 1 K.c. jeżeli do ważności czynności prawnej potrzebna jest szczególna forma, pełnomocnictwo do dokonania tej czynności powinno być udzielone w tej samej formie. Ponieważ protest składa się w formie pisemnej, pełnomocnictwo do jego wniesienia winno być udzielone w tej samej formie. Dokument pełnomocnictwa odwołujący się winien dołączyć do składanego protestu.
W ocenie Izby dokument pełnomocnictwa winien być złożony w oryginale lub też w kopii poświadczonej za zgodność z oryginałem przez notariusza. W przepisach Kodeksu cywilnego brak jest przepisu analogicznego do art. 89 § 1 zd. 2 K.p.c, zgodnie z którym adwokat i  radca  prawny,  a także  rzecznik patentowy mogą sami  uwierzytelnić odpis udzielonego im pełnomocnictwa. Wobec braku pełnomocnictwa złożonego we właściwej formie, zasadnym jest stwierdzenie, że protest został złożony przez podmiot nieuprawniony".

9

No właśnie, już wiecie skąd moje wątpliwości.

10

Hmmm i co tu począć.

11

Osobiście trzymam się oryginału, lub kopii "za zgodność" przez notariusza.

12

Ale karolk - w przytoczonym wyroku i postanowieniu, nie "odniósł" się do kopii poświadczonej przez mocodawcę. Więc nie skąd te wątpliwości.

13

Bitter napisał/a:

Hmmm i co tu począć.

Nie pisz nic o dopuszczeniu kopii poświadczonej przez mocodawcę (kuriozum), aczkolwiek jeśli taki dokument dostaniesz powinnaś uznać.

14

zgadzam się z Mirasem

15

Że tak dorzucę jeszcze  -
1. Przepisy ustawy - Prawo zamówień publicznych oraz przepisy wykonawcze do ustawy - Prawo zamówień publicznych nie stawiają wymogu szczególnej formy dla pełnomocnictwa udzielanego w postępowaniu o zamówienie publiczne. Żądanie złożenia oryginału pełnomocnictwa nie znajduje uzasadnienia w przepisach ustawy - Prawo zamówień publicznych.
2. Poświadczenie za zgodność z oryginałem kopii pełnomocnictwa przez osobę uprawnioną do udzielenia pełnomocnictwa i której podpis widnieje na oryginale pełnomocnictwa należy traktować na równi z oryginałem pełnomocnictwa.
3. Inna forma dokumentu niż żądana przez Zamawiającego nie może skutkować odrzuceniem oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy - Prawo zamówień publicznych.
UZP/ZO/0-775/07

I to jest rozsądne najbardziej  -  jeżeli robiliście p.n. na banki to winniście wiedzieć, że tam istnieją pełnomocnictwa do pełnomocnictw  - i co?, żądacie w takich przypadkach oryginałów lub kopii poświadczonych notarialnie ??.  Dajcie spokój ...

16

Darek W. napisał/a:

Że tak dorzucę jeszcze  -
1. Przepisy ustawy - Prawo zamówień publicznych oraz przepisy wykonawcze do ustawy - Prawo zamówień publicznych nie stawiają wymogu szczególnej formy dla pełnomocnictwa udzielanego w postępowaniu o zamówienie publiczne. Żądanie złożenia oryginału pełnomocnictwa nie znajduje uzasadnienia w przepisach ustawy - Prawo zamówień publicznych.
2. Poświadczenie za zgodność z oryginałem kopii pełnomocnictwa przez osobę uprawnioną do udzielenia pełnomocnictwa i której podpis widnieje na oryginale pełnomocnictwa należy traktować na równi z oryginałem pełnomocnictwa.
3. Inna forma dokumentu niż żądana przez Zamawiającego nie może skutkować odrzuceniem oferty na podstawie art. 89 ust. 1 pkt 2 ustawy - Prawo zamówień publicznych.
UZP/ZO/0-775/07

I to jest rozsądne najbardziej  -  jeżeli robiliście p.n. na banki to winniście wiedzieć, że tam istnieją pełnomocnictwa do pełnomocnictw  - i co?, żądacie w takich przypadkach oryginałów lub kopii poświadczonych notarialnie ??.  Dajcie spokój ...

No jak robiłam na banki to pełnomocnictwa dostawałam zawsze potwierdzone przez notariusz nawet jak było ich 4. Banki są przygotowane a poza tym potwierdzenie przez notariusza może być z datą późniejszą niż składanie ofert więc nie ma problemu.

17

MIRAS napisał/a:
Bitter napisał/a:

Hmmm i co tu począć.

Nie pisz nic o dopuszczeniu kopii poświadczonej przez mocodawcę (kuriozum), aczkolwiek jeśli taki dokument dostaniesz powinnaś uznać.

Pisałam nie raz takie kuriozum i uznawałam smile

18

nina napisał/a:
MIRAS napisał/a:
Bitter napisał/a:

Hmmm i co tu począć.

Pisałam nie raz takie kuriozum i uznawałam smile

No i dobrze robiłaś ! - smile

19

Czasami trzeba pisać jakieś kurioza aby wykonawcą było łatwiej smile

20

Oj nina, nina... cool

21

A co klient nasz pannnnn.