1

Temat: Czy stosować postępowanie przetargowe

Witam wszystkich po raz pierwszy. Na początek mam dosyć proste pytanie (chyba). Spółka około lipca ma zamiar udzielić zamówienie na dostawę mebli biurowych. Wartość zamówienia około 100000 zł. Czy dziś możemy kupować pojedyncze biurka, krzesła itp. do kwoty 14000 ? bez stosowania pzp

2

Odp: Czy stosować postępowanie przetargowe

W tym wypadku dobrze będzie zastosować art 6a ustawy.

3

Czyli jak dobrze rozumiem trzeba starannie oszacować "duże" zamówienie np 99 800 zł i do kwoty 19960 zł (20%) udzielać mniejszych zamówień

4

Jeżeli udzielasz zamówienia na daną część ? wartością szacunkową Twojego zamówienia będzie łączna wartość poszczególnych części, ale prowadząc procedurę uwzględnisz zwolnienia wynikające z tego artykułu, tj. przeprowadzisz procedurę w oparciu o przepisy właściwe dla wartości danej części zamówienia. Podobnie kwotę wadium ustalisz w odniesieniu tylko do wartości szacunkowej danej części zamówienia.
Wartość szacunkową danej części odnotuj również w protokole z postępowania w pkt. 2 ?Przedmiot zamówienia? w pkt ?jest to zamówienie udzielane w częściach, a wartość udzielanego zamówienia została ustalona na kwotę ???????.. zł, co stanowi równowartość ????.. euro?. Ponadto w tym miejscu odnotuj również wartość szacunkową całości zamówienia, co dodatkowo posłuży  weryfikacji, czy zachowane zostały zależności wartościowe, pozwalające na zastosowanie art. 6a. Wskaż także, zamówienie udzielane jest w oparciu o art. 6a. Protokół z postępowania, zgodnie z zamysłem ustawodawcy, może być bowiem uzupełniany i rozszerzany o dodatkowe informacje, istotne dla danego postępowania.

5

No tak, znalazłem taki post http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5792
Miałem nadzieję, że do przykładowej kwoty 19960 mogę się udać do marketu i po prostu kupić biurko. Ale chyba nic z tego sad

6

dlaczego?

7

W wypowiedzi Joanny99 " dopuszczalne jest udzielenie zamówienia na tą część, z wyłączeniem zastosowania przepisów ustawy Pzp na podstawie art. 4 pkt 8 ustawy Pzp. (...)" - już nie wiem jak to rozumieć sad

8

Jeżeli zdecydujesz się na udzielenie zamówienia w częściach, możesz zastosować art. 6a ustawy Pzp. Zgodnie z nim, do udzielenia zamówienia na daną część zamawiający może stosować przepisy właściwe dla wartości tej części zamówienia, jeżeli jej wartość jest mniejsza niż wyrażona w złotych równowartość kwoty 80.000 euro dla dostaw lub usług, pod warunkiem że łączna wartość tych części wynosi nie więcej niż 20% wartości zamówienia.
W przypadku gdy oszacowana z należytą starannością wartość którejkolwiek z części nie przekroczy równowartości kwoty 14.000 euro i będzie się mieścić w 20% wartości zamówienia, będziesz mógł udzielić zamówienia bez stosowania przepisów ustawy Pzp. Analogiczna sytuacja zaistnieje, gdy wartość części zamówienia nie będzie przekraczać progów unijnych i będzie się mieścić w 20% wartości zamówienia. W takim przypadku będziesz mógł stosować przepisy dla zamówień nieprzekraczających tychże progów, mimo że wartość całego zamówienia będzie równa lub przekroczy kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 ustawy Pzp.

9

Yaro napisał/a:

W wypowiedzi Joanny99 " dopuszczalne jest udzielenie zamówienia na tą część, z wyłączeniem zastosowania przepisów ustawy Pzp na podstawie art. 4 pkt 8 ustawy Pzp.

Nie zgadzam się z Joanną

Jak Marcel

10

No dobrze, ale załóżmy że zamówienie miało być na 99800 czyli do 19960 nie musieliśmy stosować pzp, potem z różnych przyczyn musimy zmniejszyć wartość zamówienia do 66000 (np. mniej osób będzie zatrudnionych) czyli kwota wynikająca z art 6a wynosi 13200. My tymczasem wydaliśmy 16000 bez przetargu. I co wtedy?

11

słuchaj Marcela

12

To jest jakiś argument smile

13

Masz szacować z NALEŻYTĄ STARANNOŚCIĄ - tyle w tym temacie.  Jak zrobisz dokładnie to możesz spać spokojnie i zrobić jak radzi Marcel;)