1

Temat: zatrzymanie wadium

Mam pytanie Co powinnam zrobić w sytacji gdy oferent odmówił podpisania umowy na warunkach okreslonych w ofercie, oferta była zabezpieczona wadium w formie gwarancji ubezpieczeniowych. Oferent prosi  abyśmy nie nie wystęowali z roszczeniem do Gwaranta ( firmy  ubezpieczeniowej) a chce nam zapłacić całą kwotę przelewem bankowym na konto.
Czy muszą do takiej zamiany napisac jakieś pismo wyjaśniające?  I czy ja mogę sie na to zgodzić? prosze o radę

2 (edytowany przez Marcel 2011-01-13 11:08:44)

Odp: zatrzymanie wadium

Nie kombinować, po to jest wadium aby z niego skorzystać, nie wolno inaczej, to moim zdaniem spore  przegięcie.

3

Czy to nie wszystko jedno od kogo dostaniecie gotówkę - od oferenta czy zakładu ubezpieczeń. W przypadku wpłaty przez oferenta nie musicie występować z żądaniem zapłaty ani też czekać na wypłatę.

Dla oferenta wypłata z gwarancji jest bardzo niekorzystna - firmy ubezpieczeniowe często "zamykają kranik z gwarancjami" dla delikwenta, za ktorego wypłacą świadczenie, przylepia mu się etykietkę czarnej owcy.

Ja bym poprosił oferenta aby wystosował do was pismo o zgodę na wpłacenie zatrzymanej kwoty wadium na rachunek bankowy i zwrot oryginały gwarancji przetargowej po zaksięgowaniu wpłaty na rachunku zamawiającego

4

milka napisał/a:

I czy ja mogę sie na to zgodzić? prosze o radę

Moim zdaniem nie możesz.

5

mialam taki przypadek i kierownik zamawiającego wyrazil zgode na zamianę gwarancję zwrócono po zaksięgowaniu przelewu  - kontrolowano i nie było zarzutu

6

Od wielu lat zajmuję się obsługą firm w zakresie gwarancji kontraktowych i tylko w 1-nym przypadku w mojej historii beneficjent nie zgodził się na taki sposób postępowania

7

a mieliśmy też przypadek ,że jeden z gwarantów nie wypłacił i sprawa toczyła się w sądzie 4 lata

8

jako osoba pracująca po stronie firm ubezpieczeniowych nie chciałem wywolywać tego argumentu smile

9

Jest wadium, kasę zabieram czy to gwarancja czy gotówka, w nic innego się nie bawię.