1

Temat: Umowy pon.14.000

Mieliśmy ofertę na usługę wywozu nieczystości. Po zmianie VAT Wykonawca obniżył nam cenę netto i wprowadził 23% VAT tak aby ostatecznie wyszła taka sama cena brutto jak przed zmianą VATU. Czy w związku z tym powinniśmy na nowo zrobić rozeznanie cenowe, czy poprostu aneksować starą umowę i wprowadzić nowe ceny?

2

Odp: Umowy pon.14.000

Cena oferty to cena brutto (hmm.... już to gdzieś chyba dzisiaj pisałem).

3

Tak tak, brutto.

4

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=6952
Tu pisał MIRAS smile

5

Dzięki Marcel wink

6

Czyli co mam w tej sytuacji zrobić?

7

Postępowanie jest poniżej 14 000 euro, więc jest tutaj pewna swoboda, nie trzeba zawierać nowej umowy.

8

Nie myślę o zmianie umowy na nową a aneks do obecnej? Czy tak będzie ok. bo szczerze to nie mam innego pomysłu na rozwiązanie tej sytuacji

9

nic nie musisz, cena brutto nie zmieniła się, reszta w tej sytuacji nieistotna.

10

Psz możesz podsunąć mi jakiś przepis który o tym mówi? Masz na myśli ustawe o cenach czy jeszcze coś innego?

11

Tak, ważna jest tu definicja ceny, cieszcie się, że W wziął podwyżkę VAT na siebie i to bez żadnego gadania.

12 (edytowany przez Nero 2011-01-14 06:45:44)

Owszem cieszę się, ale to tylko jeden Wykonawca a umów mamy ze 20 i wszystkie do aneksowania sad bo inni W nie są tacy skorzy ...

13

ten zrobił to bo zapewne przeoczył odpowiedni zapis w umowie (był taki w ogóle?), jeśli by do tego nie doszło podwyżka byłaby na was.

14

Nie było żadnego zapisu w umowie dot. zmiany stawki VAT

15

Więc nie ma aneksów, Wykonawcy biorą podwyżkę na siebie. Do tych co przysłali aneksy napisz maile pytając na jakiej podstawie chcieliby aneksować umowę.

16

No tak, tylko to sa umowy zawarte poniżej 14.000 euro i w sumie to można byłoby powołac się na to iż zmiana stawki VAT jest rażącoą strata dla W . Uważasz że skoro w umowie nie było takiego zapisu to ich po prostu zostawić smaych z tym problemem?

17

Rażącą stratą ta zmiana na pewno nie jest, to jest niecały 1% ceny brutto, nie masz żadnego obowiązku aneksować tych umów.

18

Czyli uważasz , że należy zostawić umowy a W ma manipulować ceną netto?

19

psz napisał/a:

nie masz żadnego obowiązku aneksować tych umów.

Jeśli w umowie jest wpisana niektualna stawka, to z zasady umowę należy zaktualizować, czyli zmienić, a jedyny znany mi sposób to aneksem.

20

Wprowadzić aneks i po sprawie.

21

Dzięki za pomoc