1 (edytowany przez Nero 2011-01-13 13:22:59)

Temat: Umowa pow. 14.000 a VAT?

Witam, zrobiliśmy przetarg w 2010r. i w umowie nie zawarto info. dot. możliwości zmiany umowy w przypadku zaminy VAT-u. Nie chcemy zmieniać umowy gdyż wiadomo, że jest to na naszą niekorzyść.Zastanawiam się czy jeśli staniemy murem i nie będziemy chcieli zmienić umowy powołując się na zapisy w niej zawarte to w jaki sposób Wykonawca wystawi nam fakturę skoro obowiązuje 23% VAT to chyba nie może wstawiać na fakturze 22% . Nie może również wstawić VAT 23% i obniżyć stawki netto gdyż cena nie byłaby wtedy zgodna z ofertą.

Co w takiej sytuacji?

2

Odp: Umowa pow. 14.000 a VAT?

Cena oferty - to cena brutto.

3

Owszem, cena oferty to cena brutto ale Wykonawca wystawiając nam fakturę na koniec stycznia zapewne wstawi VAT 23% a w umowie jest 22%. Jak można to załatwić aby wilk był syty i owca cała ?

4

nijak, wystąpić o korektę do faktury, żeby zafakturował zgodnie z umową.

5

ale wykonawca może wystawić fakturę z 22% VATem?

6

nie wystawi Ci z 23 % ale może tak pomanipulować ceną netto, że będzie cena brutto tak jakby z 22%

7

czy wtedy mogę spokojnie płacić taką fakturę zgodnie z zawartą umową. CHodzi mi o to, że cena brutto będzie się zgadzać ale netto będzie inna.

8

tak jak napisał wcześniej MIRAS ceną oferty jest brutto.

9

and1 napisał/a:

tak jak napisał wcześniej MIRAS ceną oferty jest brutto.

a z którego art. to wynika

10

art. 2 Pzp, a dla uwiarygodnienia zobacz ustawę o cenach.

11 (edytowany przez Nero 2011-01-14 08:36:53)

Dzięki z apomoc zaraz zerknę w Ustawę

12

oczywiście, że wystawi fakturę z 23% Vatem, podwyżkę weźmie na siebie, to samo co w innym Twoim temacie, cena zawiera podatek VAT i taka cena jest ofertową, więc na fakturze będziesz miał prawidłową cenę.

13

Nero napisał/a:

... 1) w umowie nie zawarto info. dot. możliwości zmiany umowy w przypadku zaminy VAT-u.   2) Nie chcemy zmieniać umowy gdyż wiadomo, że jest to na naszą niekorzyść.  ... 3) cena nie byłaby wtedy zgodna z ofertą.

1) Ale na pewno była w ogóle przewidziana możliwość zmiany - to standard, więc można skorzystać.
2)Eee, jaka niekorzyść??? Ceny nie musicie ruszać, więc niekorzyść będzie mieć wykonawca.
3) Cenę możecie zostawić zgodnie z ofertą, a jeśli chodzi o stawkę podatku, to przecież stawka nie jest przedmiotem oferty, tzn. oświadczenia woli zawartej w ofercie, wykonawca jej nie wymyśla, nie oferuje, jest niezależna od woli stron.

Jeśli chodzi o wystawienie faktury z podatkiem 22%, to mam poważne wątpliwości, czy  teraz będzie ona prawidłowa, tzn. do uznania przez instytucje skarbowe.

14

Czyli jak cena brutto będzie się zgadzać to jest ok.
Myślałam, że żadna z cen (netto , brutto) nie może się różnić od ceny  w ofercie?

15

Brutto i ok, żadnych faktur z 22% Vat!

16

Czyli tak naprawdę mogę a nie muszę aneksowac umowy. Z informacji zawartych na stronie UZP wynika, że aneks w wypadku VATu jest dopuszczalny , gdyż wprowadzone zmiany nie powodują zmaiany kręgu W, którzy mogliby się ubiegać o takie zamówienia. Przy czym powyższa zmiana stawki VAT w równym stopniu dot. wszystkich W ubiegających się o udzielenie zamówienia.

17

Ale u was cena się nie zmienia.

18 (edytowany przez Nero 2011-01-14 07:45:05)

Na razie nie ale jak wzrósł VAT to cena teoretycznie powinna iśc w górę.
Kwestia tylko czy my na to chcemy przystać... Jak pisałam wyżej UZP jest raczej za aneksem do umowy i wprowadzeniem nowej stawki VAT w związku z ty, wzroście i cena oferty.

19

Zróbcie aneks.

20

Jeszcze jedno. Jeśli w umowie jest zapisana nieaktualna stawka, to raczej należy umowę aktualizować aneksem (niezależnie która kwota zostaje).

Ponadto wyrażę mój pogląd, że istota podatku jest taka, iż płaci go ostatni, czyli konsument, a zatem zamawiający nie powinni kombinować jak się od tego uchylić i obarczyć wykonawcę (chyba że z umowy wynika co innego). Pośrednik z zasady nie powinien ponosić ciężaru tego podatku za osoby trzecie.

21

dzieki za informacje

22

Jeżeli w OUZ oraz w SIWZ nie była przewidziana możliwość zmiany umowy w tym przypadku VATu, to raczej nie odważyłabym się aneksować takiej umowy. Osobiście postępuję tak jak radzi Miras i jest to stanowisko poparte opinią radców prawnych. Dla mnie liczy się kwota brutto. Jeżeli zwiększył się VAT to niestety Wykonawca ponosi stratę z tytułu wykonywanej umowy, pomniejsza wynagrodzenie netto, zwiększa VAT tak aby wynagrodzenie brutto zgadzało się ze złożoną ofertą.

23

To zależy od wielu czynników, jak np. kiedy była podpisana umowa w której chcemy dokonać zmian, warto poczytać opinię UZP w tej sprawie.