1

Temat: Luka w zabezpieczeniu należytego wykonania umowy

Witam,
po dłuuuuugim czytaniu forum i znajdywaniu wielu trafnych podpowiedzi w końcu i ja zwracam sie do Was o pomoc smile
Co sądzicie o takiej sytuacji: Wykonawca wniósł zabezpieczenie należytego wykonania umowy. Zamówienie miało być realizowane do 15 listopada 2010 r. Zabezpieczenie zostało wniesione w postaci gwarancji bankowej do 15 grudnia 2010 r. Zamawiający wymagał pozostawienia 30% wniesionego zabezpieczenia. Zabezpieczenie z tytułu rękojmi za wady zostało wniesione w formie drugiej gwarancji ubezpieczeniowej ważnej od dnia 16 grudnia 2010 r. Czyli z założenia jednego dnia kończy się znwu a nastepnego zaczyna się zrzw.  I tu się zaczynają schody... Zamówienie wykonane zostało 15 listopada 2010 r., zabezpieczenie należytego wykonania umowy wygasło w tym samym dniu (choć było ważne do 15 grudnia to w gwarancji była klauzula, że gwarancja wygasa w dniu podpisania bezusterkowego protokołu odbioru). Okazuje się, że przez miesiąc zamówienie nie było zabezpieczone z tytułu rękojmi za wady. Teraz weszła kontrola - zamówienie było realizowane w ramach projektu współfinansowanego ze środków UE. W okresie braku zrzw nie wystapiły okoliczności skutkujące egzekwowaniem rekojmi i gwarancji. Kontrola jednak zarzuca, że sytuacja niezgodna z przepisami pzp. Czy napewno jest to rażące naruszenie przepisów? Mam pewne wątpliwości, no ale wybrnąć z sytuacji trzeba używając rzeczowych argumentów, a tych niestety mi brak sad
Przetarg odziedziczony, pełen uchybień - z czego mogłam to wybrnęłam, ale w tym wypdaku łatwo nie jest. Może macie jakąś interpretację? Ustawa mówi o pozostawieniu części zabezpieczenia nwu na pokrycie roszczeń z tytułu rękojmi za wady czyniąc niejako to drugie częścią pierwszego. Mówi też o oskutkach niewniesienia zabezpieczenia należytego wykonania umowy. Czy Waszym zdaniem w opisanym przypadku można mówić o wadliwym wniesieniu znwu?

2

Odp: Luka w zabezpieczeniu należytego wykonania umowy

ta kontrola szuka dziury w całym. Jak dla mnie nie jest to rażące naruszenie. Jak już to takie sobie niedopatrzenie, czasem jest tyle spraw na głowie, ze nie jesteśmy w stanie zapamiętać co pisało w gwarancji jednej czy drugiej. Nic Ci nie powinni zrobić, z tego co pamiętam to nie ma za to korekt finansowych. Coś napiszą i będą szczęśliwi. Czyli zachowaj spokój.

3

Tak jak nina. Nic Ci nie mogą zrobić. Miałem podobny przypadek. W zaleceniach pokontrolnych napisali, aby w przyszłości zwracać na to uwagę. Głowa do góry i zachowaj spokój.

4

nina napisał/a:

z tego co pamiętam to nie ma za to korekt finansowych. Coś napiszą i będą szczęśliwi. Czyli zachowaj spokój.

Niestety to nie jest projekt współfinansownay ze środków RPO czy innych, gdzie stosuje się taryfikator... To jest PROW, czyli albo jest ok, albo coś nie gra i odbierają 100% dofinansowania. Na szczęście tak jak pisałam wcześniej - rażącego naruszenia przepisów również nie widzę. Co mogłam to poratowałam, a i to zabezpieczenie też się pomału wyjaśnia smile Dzięki za odzew ! smile

5

fraualicja napisał/a:
nina napisał/a:

z tego co pamiętam to nie ma za to korekt finansowych. Coś napiszą i będą szczęśliwi. Czyli zachowaj spokój.

Niestety to nie jest projekt współfinansownay ze środków RPO czy innych, gdzie stosuje się taryfikator... To jest PROW, czyli albo jest ok, albo coś nie gra i odbierają 100% dofinansowania. Na szczęście tak jak pisałam wcześniej - rażącego naruszenia przepisów również nie widzę. Co mogłam to poratowałam, a i to zabezpieczenie też się pomału wyjaśnia smile Dzięki za odzew ! smile

Co Ty opowiadasz PROW to lajcik.  W RPO to dopiero jest jazda hihihi. Bardziej rygorystycznie  traktuje się projekty z RPO. Mam kilka i uwierz to nie PROW

6

nina w jakim RPO masz tak czepliwych kontrolerów. Do tej pory też mnie kontrolowali w ramach RPO, ale zbytnio się nie czepiają.

7

Mnie bardziej się czepiają fazy realizacji projektu. Fakt trochę tu naszej winy. smile