1

Temat: Łączenie polis OC przez jednego Wykonawcę

Witam,
PN na RB powyżej progów UE. Jeden z potencjalnych Wykonawców złożył zapytanie o wyjaśnienie treści SIWZ:
"Zamawiający w pkt. (..) SIWZ żąda przedstawienia dokumentu potwierdzającego, że wykonawca jest ubezpieczony od odpowiedzialności cywilnej na sumę gwarancyjną co najmniej 6.000.000 PLN.
Czy Zamawiający uzna warunek udziału w postępowaniu za spełniony jeśli wykonawca przedstawi więcej jak jedna polisę ubezpieczeniową wystawioną przez różne towarzystwa ubezpieczeniowe o łącznej sumie gwarancyjnej wynoszącej 6.000.000 PLN?"
I tu mam problem, bo ile przy Konsorcjum nie ma takiego problemu (za wyrok KIO Z 2 WRZEŚNIA 2009 R.; SYGN. AKT KIO/UZP 1085/09) o tyle przy jednym Wykonawcy jak to potraktować?
Z góry dzięki za pomoc!

2

Odp: Łączenie polis OC przez jednego Wykonawcę

żądaliście żeby miał OC na 6 mln. - naprawdę?

3

ale jeżeli jest to podyktowane specyfika zamówienia to - można dopuścić kilka polis ale jako doubezpieczenie czyli z jednej firmy ubezp. (to moje zdanie pewność na 90%)

4

Tak żądaliśmy polisy 6 mln...To jest PN na PB powyżej progów UE z art. 11 ust. 8 uPZP.
Ale jak z tymi "kilkoma ubezpieczeniami" czy można sumować?

5

Moim zdaniem, nie, ma być przedstawiona polisa-nie polisy.

6

A moim zdaniem TAK i jestem mocno przekonany.

PS. Życzę Marcelowi - i nie tylko - przeżycia kilku lat jako wykonawca.

7 (edytowany przez Tedeusz 2011-01-14 08:01:27)

No właśnie Marcel co innego przy Konsorcjum (tu można sumować ubezpieczenia), a tutaj jest jeden Wykonawca. Przeważnie jeżeli Wykonawca ma za małe ubezpieczenie to się do ubezpiecza...No i jest ZONK!

8

Marcel napisał/a:

Moim zdaniem, nie, ma być przedstawiona polisa-nie polisy.

Nie mogę się z tym zgodzić. Wykonawca ma wykazać spełnianie warunku. To ile załączy polis nie ma tu żadnego znaczenia. Reasumując - można łączyć (analogicznie jak w przypadku konsorcjum). Kłania się art. 7.1!

9

Ja też uważam. że  można łączyć

10

To jestem w decydowanej mniejszości sad

11

Tak - przyłączam się do większości - kilka - ważne by były opłacone  - i tyle smile

12

Miałam podobną sytuację i podobny problem, ale w końcu uznałam.

13

nie o to chodzi - nie mam pewności ale jest coś takiego że nie można korzystać przy jednej szkodzie z kilku ubezpieczeń (od tego samego ryzyka) więc jeżeli nie robi doubezpieczenia (zwiększa wartość SU dla danej polisy - a tak nie robi jeżeli ma polisy z różnych firm , to coś jest nie tak

14

Jak Danaug, nie problem w ilości polis tylko w odszkodowaniu z więcej niż jednej polisy za jedno zdarzenie

15 (edytowany przez axelpl 2011-01-14 10:14:24)

wyrok UZP/ZO/0-1181/07:
"Zespół Arbitrów uznał także, że firma ELTAR w sposób prawidłowy wykazała posiadanie ubezpieczenia od odpowiedzialności cywilnej wymaganej przez SIWZ (pkt 9.1.3 c). Nie ma żadnych podstaw, aby przyjąć że użycie w Specyfikacji sformułowania ?wykonawca musi złożyć polisę" miało zamykać możliwość złożenia dwóch polis, łącznie obejmujących wymaganą sumę ubezpieczenia. Z żadnych postanowień ustawowych bądź umownych nie wynika, aby posiadanie dwóch polis miało zamykać Zamawiającemu (bądź osobie trzeciej) możliwość dochodzenia ewentualnych roszczeń na ich podstawie."

16

psz napisał/a:

Jak Danaug, nie problem w ilości polis tylko w odszkodowaniu z więcej niż jednej polisy za jedno zdarzenie

hmm... problem w tym, że polisa ma potwierdzać spełnienie warunku przez W  sad a nie pokrywać szkody powstałe w trakcie wykonywania zamówienia

17

Ale wypłata odszkodowania ma znaczące znaczenie, dlatego mam wątpliwości.

18

(no tak w odszkodowaniu) warunki stawia sie zawsze w jakimś celu - przecież z jakiegoś powodu Z. żądał polisy OC aż na 6 mln. przeciez nie dla kawałka papieru

19

O to chodzi.

20

W szczególności Izba zwraca uwagę, że ratio legis wprowadzenia jako dokumentu potwierdzającego spełnianie warunku ekonomicznego polisy ubezpieczenia OC w zakresie prowadzonej działalności gospodarczej polega na tym,  że potwierdza ona wiarygodność ekonomiczną wykonawcy, który ubezpieczając swoją działalność z jednej strony wykazuje się odpowiedzialnością profesjonalisty dbającego o bezpieczeństwo własne i swoich kontrahentów, a z drugiej wykazuje, iż znajduje się w sytuacji finansowej i ekonomicznej pozwalającej mu na poniesienie kosztów ubezpieczenia. Zaznaczyć należy, iż polisa OC, którą składają wykonawcy w ramach wykazania spełniania warunku udziału w postępowaniu nie służy do zabezpieczenia realizacji zamówienia, w przedmiocie którego prowadzone jest postępowanie. Tak więc, nie jest to ubezpieczenie danej inwestycji czy przedsięwzięcia gospodarczego, które jest przedmiotem zamówienia, bowiem takie ubezpieczenie może być żądane przy zawarciu umowy, jako dodatkowy sposób zabezpieczenia realizacji zamówienia poza ustawowo przewidzianym zabezpieczeniem wykonania umowy.
Sygn. akt KIO/2512/10

...więc nie chodzi tu o domagania się odszkodowania a jedynie o potwierdzenie spełnienia warunku...

21

Oj na etapie składania ofert to nie ma takiego znaczenia ma kilka to ma  dobra sytuację ekonomiczną . A wypłatę ubezpieczenia, można przecie sobie to zabezpieczyć w warunkach umowy po wyborze oferty.

22

Ojjj,  widzę nieporozumienie - z powodu prostego mylenia pojęć (chyba że zamawiający próbuje upiec 2 pieczenie na 1 ogniu). Należy wyraźnie rozróżniać 2 odrębne sprawy:
1) kondycja wykonawcy - na przekonanie, że nie jest najgorszy na rynku
2) ubezpieczenie przedmiotu zamówienia - jako problem zamawiającego.

23

Ja uznałem kilka polis, bo w tym przetargu i tak Wykonawca który wygra musi ubezpieczyć roboty na 100% ceny kontraktowej brutto. A posiadanie polisy jest wymogiem udziału w przetargu, a ten warunek Wykonawca spełnia jeżeli je zsumujemy.