1

Temat: Aneks i nowy cennik

Witam, chcę automatycznie pozmieniać wszystkie umowy z ubiegłych lat, które zawarliśmy na podst. art. 4 pkt. 8. Czy możecie mi podsunąć pomysł jak napisać ten aneks. Czy to ma być zmieniony wyłącznie zapisumowy  dot. wartości umowy, np.
"1.    Strony ustalają, że wysokość łącznego wynagrodzenia za przedmiot umowy wynosi: brutto .....zł. (słownie: .................... 00/100) w tym VAT 23%  tj. ................. zł. (słownie: dziewięć .............00/100 ) wartość netto .............. zł. (słownie: ............. 00/100)."

Czy należałoby zawrzeć w aneksie informacje, że w związku ze zmianą stwki VAT z 22% na 23% zamawiający dokonuje zmiany wartości umowy o stawkę VAT.

Jak to technicznie zrobić?

I jeszcze jedno, czy muszę podmienić formularz z cenami do umowy tak aby były w nim ceny netto + 25% VAT czy można uznać , że Z będzie to sobie sam przeliczał i tak to zostawić. Wydaje mi się, że załącznik jednak powinno się zmienić bo i ceny w  nim nie będą aktualne... ale proszę Was o pomoc
smile

2

Odp: Aneks i nowy cennik

W związku ze zmianą stawki podatku od towarów i usług wprowadzoną ustawą z dnia 26 listopada 2010 r. o zmianie niektórych ustaw związanych z realizacją ustawy budżetowej (Dz. U. z 2010 r. Nr 238, poz. 1578) ...

3

Komentarze w umowie i w aneksie uważam za zbędne z zasady, a wszelkie załączniki  do aktualizacji, jako i cała umowa.

4

Dlaczego, tak jak napisał umig19 źle nie będzie.

5

Dlaczego? Cóż komentarze/wyjaśnienia mają do treści umowy??? Jasne, że źle nie będzie, nawet gdy wpiszemy tam całą encyklopedię, ale PO CO. Czyżby umowa wydawała się za krótka - no to może i dobrze, po krótszej łatwiej się poruszać. A gdy kto ma potrzebę wyżycia, to dam inne pomysły: pismo przewodnie, notatki służbowe itp. - tam zawsze dość miejsca.

6

Krótko i zwięźle czasami lepiej opisać w aneksie, niżeli rozpisywać "szerokie" notatki.