1

Temat: O Vacie słów kilka

postępowanie ogłoszone jeszcze w grudniu 2010 r., z terminem składanian ofert w styczniu 2011 r. Wykonwacy złożyli oferty z Vatem 22% i 23%, co z ofertami z Vatem 23% podlegają badaniu, czy do odrzucenia??? (obowiązek podatkowy jeszcze wg. starej stawki VAT)

2

Odp: O Vacie słów kilka

Uznać i oceniać.

3

Marcel a z czego to wynika, czy nie powinno się stosować aktualnie obowiązujacej stawki???

4

Zgodnie z ostatnim orzecznictwem które sporo namieszało, stawka VAT nie powinna interesować zamawiającego, wykonawca "beknie" w tym przypadku przed skarbówką, wyroku w tej chwili pod ręką nie mam.

5

Marcel napisał/a:

wykonawca "beknie" w tym przypadku przed skarbówką, wyroku w tej chwili pod ręką nie mam.

o jakim przypadku mówisz, o tym, że Wykonawca składa ofertę z 23 Vatem w roku, w któym obowiązuje jeszcze 22 %?

6

Ludzie, zachowujmy się po ludzku. Jakże można czepiać się podanego w 2010r. podatku 23%, który będzie zaraz w całości prawdziwy. Z drugiej strony podana stawka 22% też jest sensowna. Moim zdaniem powinno się poprawić do uzyskania równego poziomu i tyle.

Ponadto zamawiający nie powinien uchylać się od płacenia podatku i kombinować kto za niego zapłaci ten 1%. Taka jest istota podatku, że powinien płacić całość końcowy odbiorca.

Może coś nie tak?

7

Raczej nie poprawić, stawki VAT nie powinno się.

8

... a tyle się pisało tym, żeby nie rozbijać ceny na netto, vat, brutto!

9

Oczywiście, samo brutto i gra smile

10

no ciekawe jak gra - zapomniałeś ,że sprawozdanie UZP jest w cenie netto i tu niekonsekwencja różnych pismaków co poprawiają tę ustawę    mad

11

A co za problem przeliczyć na netto smile

12

Marcel napisał/a:

A co za problem przeliczyć na netto smile

a to ciekawe jest , mam 250 postępowań  w tym były Vaty mieszane - oblicz

13

To to samo pytanie mogła byś zadać wykonawcom.

14

Cóż za problem przeliczyć ceny na netto skoro dałaś radę przygotować 250 specyfikacji smile

15

Właśnie.

16 (edytowany przez hubal 2011-01-22 10:57:18)

Ano może być problem, nawet przy większej wprawie w pisaniu i w arytmetyce.

Ale mnie chodzi o co innego. Oto

MIRAS napisał/a:

... a tyle się pisało tym, żeby nie rozbijać ceny na netto, vat, brutto!

Niby trochę pisało, ale niestety ciągle mnóstwo wzorów spotykamy takich właśnie.

17

Zastanawiam się w takim razie jak najlepiej podać i oferować cenę z podatkiem przy wynagrodzeniu kosztorysowym, które tradycyjnie oblicza się w cenach netto, a podatek dolicza na końcu? Tak reguła obowiązywała np. przy kosztorysowaniu robót.
Może kto podpowie?

18

Krajowa Izba Odwoławcza w wyroku z dnia 3 stycznia 2011 r., sygn. akt KIO 2741/10 postanowiła:
"Nie można również zaakceptować poglądu Zamawiającego, że obowiązkiem wykonawcy jest przyjąć stawkę podatku VAT w wysokości obowiązującej w dacie składania oferty, co oznaczałoby w przedmiotowej sprawie przyjęcie 22% VAT, ponieważ taka stawka na usługi objęte przedmiotem zamówienia obowiązywała w dni 7 grudnia 2010 roku. Bowiem taka reguła nie wynika z żadnego powszechnie obowiązującego prawa, jak i nie można takiego obowiązku wywieść z wymienionej powyżej opinii UZP z dnia 14.10.2010. a wręcz z powyższej opinii można wywieść prawo wykonawcy do kalkulowania ceny na podstawie planowanej stawki podatku VAT".

19

Czy podanie przez wykonawcę w ofercie niewłaściwej stawki VAT jest podstawą do odrzucenia oferty na podstawie art. 89 ust.1 pkt 6 ustawy Pzp ? Poprzednie i aktualne stanowisko KIO w sprawie stawki VAT w ofercie, KIO zaprezentowała w bardzo szerokim uzasadnieniu do wyroku z dnia 4 stycznia 2011 .r. sygn. akt KIO 2746/10. Polecam ten wyrok - wykład co najmniej akademicki ale i kontrowersyjny. Nie wszystkie zawarte w nim poglądy podzielam. Ale może wyrok ten będzie wskazówką do wypracowania jednolitego stanowiska w sprawie VAT-u.
Jeszcze raz polecam treść uzasadnienia do tego wyroku - nie przerażajcie się, że jest bardzo długi.
Powodzenia w lekturze.

20

a gdzie można przeczytać te wyroki, bo ciekawe, a na stronie UZP, to jeszcze trochę zejdzie

21

Są od piątku 21 stycznia br. na stronie UZP w zakłace KIO

22

Poczytałem sobie kilka wyroków, powiem że jednak nie zdecydował bym się odrzucić oferty z błędną stawką VAT.

23

wchodzę normalnie przez KIO potem orzecznictwo KIO na serwerze tfp i u mnie się kończą na wyroku 2696/2010  :-(

24

odśwież, u mnie są wszystkie.

25

one juz są takie odswieżone, że az pachną, ale wyszłam i weszłam po raz 100 i łał! ale przybyło , widocznie serwer był zatkany :-)