Temat: oszacowanie robót budowlanych
czy mozna oszacować wartość zamówienia na roboty budowlane w listopadzie 2010 roku ( tylko, że kosztorys jest z czerwca 2010 roku), a ogłosić przetarg teraz? Czy trzeba zaktualizować wartość?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Szacowanie wartości, kwoty progowe i i tryby udzielania zamówień publicznych → oszacowanie robót budowlanych
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
czy mozna oszacować wartość zamówienia na roboty budowlane w listopadzie 2010 roku ( tylko, że kosztorys jest z czerwca 2010 roku), a ogłosić przetarg teraz? Czy trzeba zaktualizować wartość?
Tak być nie może, kosztorysy są nieaktualne.
Bzdura. Kosztorysy są WIECZNIE AKTUALNE (proszę zajrzeć do rozporządzenia). Dopiero na podstawie kosztorysu/ów wyznaczamy aktualną wartość zamówienia, a możemy to robić co i raz - tu nie ma graniczeń.
To życzę powodzenia dla ustalenia szacunkowej wartości zamówienia na podstawie kosztorysów np. z 2007r. , bardzo aktualne.
Kosztorysy aktualne, jedynie kwoty niekoniecznie. W taki przypadku radzę przeliczyć wskaźnikiem wzrostu cen w tym czasie, albo napisać, że przyjęto bez przeliczania, bo i tak jest powyżej progu (i trzeba wybrać właściwą procedurę zamówienia).
Zgadza się, jednak my zawsze domagamy się uaktualnienia kosztorysów i nie ma z tym problemów.
kosztorysy aktualne tylko z kwotami coś nie tak - ciekawe!
Bzdura.
Uuuuuu!!! hubal nie tak ostro. Marcel ma swoje racje.
na czym polega wieczna aktualność kosztorysów - bo nie za bardzo rozumiem?
jest to dokument finansowy realizacji określonego zadania, a więc sporządzony w 2007 w poziomie cen tego roku chyba będzie odbiegał kosztowo na 2010
Niestety będzie odbiegał, np, roboczo godzina.
Oho, wrzawa tu że nie wiadomo od czego zacząć. O już wiem:
na czym polega wieczna aktualność kosztorysów ...
Ano że tak długo żyją jak cała dokumentacja projektowa, a dokumentacja co najmniej tak długo jak obiekt. To wynika wprost z przepisów prawa. Teraz chyba jasne.
No, ale na wszelki wypadek przypomnę to i owo. Oto w art.33.1.1 Pzp napisane o kosztorysie sporządzonym na etapie dokumentacji. Ponadto rozporządzenie ws. dokumentacji łączy kosztorys z dokumentacją. Jednocześnie żaden przepis nie nakazuje sporządzać kosztorysu ponownie ani innego ani w innym czasie. Z tego wnioskuję, że ma prawo funkcjonować tylko JEDEN kosztorys. Nie wiem skąd w narodzie takie przekonanie o wielokrotnym sporządzaniu i taka praktyka.
jest to dokument finansowy realizacji określonego zadania, a więc sporządzony w 2007 w poziomie cen tego roku chyba będzie odbiegał kosztowo na 2010
Może i będzie, lecz w czym to przeszkadza???
Marcel z kolei wiąże kosztorys z roczogodziną. Nie wiadomo jakim prawem i taki związek kiepsko widzę.
Acha jeszcze jedno. Jeśli kosztorys nieaktualny, to cała dokumentacja jeszcze bardziej, a w takiej sytuacji wywalamy razem i zamawimy na nowo.
Nie zgodzę się, dokumentacja do wyrzucenia jak kosztorys nieaktualny?, dziwne, hubal, nie możesz do szacowania wartości zamówienia przyjmować cen jakie przedstawia kosztorys z 2007r, ceny idą w górę więc może się okazać że szacując na podstawie starych cen postępowanie wychodzi poniżej progów, natomiast przy cenach aktualnych powyżej, zakres rzeczowy w projekcie nie zmieni się dalej chcesz zrobić to co planowałeś, natomiast czynnik cenotwórczy w kosztorysie ulega zmianie.
otóż to, a dokumentacja nie jest wieczna , jest ważna tyle ile decyzja o pozwoleniu na budowę
ooo - no nie, pozwolenie na budowe zatwierdza dokumentację i nie ma nic wspólnego z jej ważności - dokumentacja w zasadzie jest "wieczna" - ale to juz inny temat
co do kosztorysów do - rb. należy wycenić za pomocą kosztorysu inwestorskiego z należytą starannościa a ustalenia wartości tych robót należy dokonać nie wcześniej niż 6 m-cy przed ... i to wszystko.
Dokumentacja powinna odpowiadać na dzień złożenia wszystkim obowiązującym w tym dniu przepisom. W tej sytuacji jest bardzo możliwe, że nie można posługiwać się starą dokumentacja niesprawdzoną pod względem zgodności z obowiązującymi warunkami technicznymi jak również innymi przepisami. Ponadto dokumentacja stanowiąca załącznik do projektu budowlanego traci ważność 3 lata po zaprzestaniu robót budowlanych - tj. wraz z pozwoleniem na budowę. Dokumentacja potrzebna do wznowienia robót budowlanych powinna być dostosowana do chwili w której to wznowienie jest wydawane.
Nie zgodzę się, dokumentacja do wyrzucenia jak kosztorys nieaktualny?
Marcel nie doczytał należycie - proponuję jeszcze raz.
Dziękuję Danaug za wsparcie.
Ale też
... rb. należy wycenić za pomocą kosztorysu inwestorskiego ...
Z tym nie zgodzę się. W przepisie jest nie ?za pomocą?, lecz ?na podstawie?, a to istotna różnica.
Przepisy moim zdaniem należy stosować następująco: kosztorys inwestorski sporządzać na etapie dokumentacji, dokumentacja jednorazowa, więc kosztorys teź, po sporządzeniu kosztorysu sporządzamy dokument szacowania (notatka, protokół, czy tp.), tam zawieramy także inne niezbędne elementy, jak np. zamówienia uzupełniające, dostawy/usługi związane, podsumowanie kosztorysów, uwzględnienie wzrostu cen, przeliczenie na euro itd. Taki dokument (ok. 1 strony) łatwo wykonać, łatwo aktualizować, łatwo zmienić - i to wszystko samemu !!! (a który z zamawiających sam robi kosztorysy inwestorskie???).
W ten sposób niebędzie sporu.
Wpomniałem o podsumowaniu kosztorysów - dobrze zrobić to w ww. sposób. Zauważam bowiem powszechną praktykę sporządzania całego (opasłego) pakietu różnorodnych kosztorysów (jak w takim przypadku można mówić o kosztorysie ???).
No dobrze, więc jednak każdy ma swoje zdanie w tym temacie lub zbliżone, jednak ja pozostaję w przekonaniu aktualnego kosztorysu w momencie wszczęcia postępowania.
Marcel masz rację, też jestem zdania, że trzeba mieć aktualny kosztorys w momencie wszczęcia postępowania.
Róbcie co uważacie, a ja zostaję przy swojej tezie.
W skrócie ją przypomnę:
kosztorys inwestorski sporządza się (z zasady) tylko raz, a następnie na tej podstawie ustala się pisemnie wartość zamówienia, przy czym to ostatnie można wielokrotnie.
Ja mam troszkę zbliżone (roboty budowlane) pytanie do Kolegów i Koleżanek, jeśli można.
Mam projekt budowlany dot wentylacji pomieszczenia zawierający plany, opis techniczny, specyfikację materiałową, wykonany przez uprawnionego inż. budown. w 2009 r. Nie ma natomiast przedmiaru robót i kosztorysu inwestorskiego. W tym roku lub w 2012 będzie przetarg na wykonanie tej wentylacji-będziemy mieć wówczas fundusze. Rozumiem, że projekt budowlany jest aktualny- bo nic się nie zmieni, muszę tylko mieć jeszcze przedmiar robót i kosztorys inwestorski ( i kosztorys ślepy) - cena kosztorysowa zamówienia na rob. budowlaną. Proszę o Wasze opinie.
Halo, czy myślicie nad moim pytaniem, czy nie zawracacie sobie już głowy przy piątku?
Proszę...... i z góry dzięki za pomoc.
Ooo, jaki nerwowy, nie pomyśli że każdy może być na bieżąco zajęty swoimi sprawami.
Teraz do rzeczy.
Najpierw sprawdzić aktualność dokumentacji (uzgodnienia itp.) oraz zadbać o zgodność procedur z prawem budowlanym (pozwolenia/zgłoszenia itd.).
Wynagrodzenie typu kosztorysowego pasuje najbardziej, zatem przedmiar konieczny i to porządny (nie mylić z przedmiarem do kosztorysu inwestorskiego).
Kosztorys inwestorski trzeba sobie dorobić (można samemu), jakiś musi być.
Kosztorys ślepy - to nie wiem co to jest i po co.
To by było na tyle.
kosztorys ślepy, to zamiast przedmiaru, czasami taki dają Zamawiający do postępowania.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc