1

Temat: aneks -VAT

co zrobić w sytuacji gdy popisaliśmy umowę z wykonawcą w 2010 roku i w niej nie ma zapisu że przewiduje się zmienić umowę w sytuacji zmiany stawki VAT. Zastanawiam się czy rzeczywiscie nie mozemy aneksowac tej umowy.  W art 144 UZP jest zapis że zakazuje się istotnych zmian postanowień umowyw stosunku do tresci oferty na podstawie której dokonano wyboru wykonawcy- czy zmiana VAT może być nieistotną zmianą?

2

Odp: aneks -VAT

W paru sprawach mam ten sam dylemat, jednak po analizie kilku art. w tej sprawie stwierdzam że można potraktować zmianę jako nieistotną, tak też wynika z samej opinii UZP.

3

a możesz mi przytoczyć tą opinię albo odpowiednie art.

4

tylko to jest kwestia bardzo ocenna - opinia jest taka, że można dwojako interpretować.

Opinia mówi jasno i wyraźnie, że można zmienić Vat gdy takiej sytuacji nie można było przewidzieć przy podpisywaniu umowy (czyli jak umowa podpisywana była np. w grudniu to nie można zmienić) i gdy wykonawca poniósł by rażącą stratę (przy czym stratą nie jest mniejszy zarobek wykonawcy).
I nie piszę tego przeciw wykonawcom.  Po prostu nie widzę podstawy prawnej do zmiany takiej umowy.

5

Agula1242 napisał/a:

a możesz mi przytoczyć tą opinię albo odpowiednie art.

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;861;mozliwosc_zmiany_umowy_o_zamowienie_publiczne_w_przypadku_ustawowej_zmiany_stawki_podatku_vat.html

6

Ja mam problem z jednym postępowaniem z lipca 2010 oraz z 2009, więc dokonam takiej zmiany, więcej kłopotów będzie z postępowaniami jak pisze BBG np. z listopada, grudnia.
Agula napisz meila, zeskanuję Ci świeży art. w tej sprawie.

7

umowa była podpisywana 10 siepnia i wtedy nie było wiadomo, że będzie zmiana VAT-u a przynajminej ja nie pamietam.

8

Agula1242 napisał/a:

umowa była podpisywana 10 siepnia i wtedy nie było wiadomo, że będzie zmiana VAT-u a przynajminej ja nie pamietam.

no to teraz pytanie czy wykonawca będzie miał rażącą stratę, bo w przytaczanej opinii jest napisane, że te przesłanki muszą wystąpić łącznie

9

Moje zdanie - można zmienić.

10

Agula1242 napisał/a:

czy zmiana VAT może być nieistotną zmianą?

Moim zdaniem , co do zasady zmiana ceny (jakakolwiek) jest zmianą istotną.

11

ja póki co zgadzam się z Mirasem.

12

No ja jestem odmiennego zdania.

13

I jeszcze Wam coś zapodam na poczet VAT
"Zmiana stanu prawnego, jako zdarzenie zewnętrzne, niezależne - od najczęściej - rozbieżnej woli stron, kiedy jest niemożliwa do przewidzenia przez nie w chwili zawarcia umowy, co do zakresu i przyjętych zmian, jeżeli wpływa istotnie na sytuację nie tylko dłużnika, ale i wierzyciela, powinna być traktowana, jako nadzwyczajna zmiana stosunków w rozumieniu art. 357 (1) k.c.. W te ramy wpisuje się także zasadnicza, zaskakująca zmiana stawek podatkowych" - SN 16 maja 2007 r III CSK 452/06   

Także Agulu 1242, zmieniaj spokojnie aneksem umowę

14

Oczywiście, można zmienić, polecam art. "przetargi publiczne"1/2011.

15

Marcel ten art. możesz mi zeskanować i przesłac na maila?

16

Wg mnie również można zmienić.

17

Da się załatwić.

18

Darek W. napisał/a:

I jeszcze Wam coś zapodam na poczet VAT
"Zmiana stanu prawnego, jako zdarzenie zewnętrzne, niezależne - od najczęściej - rozbieżnej woli stron, kiedy jest niemożliwa do przewidzenia przez nie w chwili zawarcia umowy, co do zakresu i przyjętych zmian, jeżeli wpływa istotnie na sytuację nie tylko dłużnika, ale i wierzyciela, powinna być traktowana, jako nadzwyczajna zmiana stosunków w rozumieniu art. 357 (1) k.c.. W te ramy wpisuje się także zasadnicza, zaskakująca zmiana stawek podatkowych" - SN 16 maja 2007 r III CSK 452/06   

Także Agulu 1242, zmieniaj spokojnie aneksem umowę

Jeżeli udzielacie porad starajcie się to robić rzetelnie. Agula1242 nie może sama tego zmienić, powyższego może dokonać sąd. Powyższe jest związane z zasadą, o której pisze:

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=6971

19

A ja jestem odmiennego zdania - sąd nie jest potrzebny do tego.

20

Owszem jest:

Jeżeli z powodu nadzwyczajnej zmiany stosunków spełnienie świadczenia byłoby połączone z nadmiernymi trudnościami albo groziłoby jednej ze stron rażącą stratą, czego strony nie przewidywały przy zawarciu umowy, sąd może po rozważeniu interesów stron, zgodnie z zasadami współżycia społecznego, oznaczyć sposób wykonania zobowiązania, wysokość świadczenia lub nawet orzec o rozwiązaniu umowy. Rozwiązując umowę sąd może w miarę potrzeby orzec o rozliczeniach stron, kierując się zasadami określonymi w zdaniu poprzedzającym.

21

Cześć piszę po raz pierwszy na forum, pomimo tego, że zamówienia zajmuję się już prawie 10 lat.
Mam problem ze zmienioną stawką VAT, a mianowicie: oferty złożone zostały w listopadzie, oczywiście uwzględniają VAT w wysokości 22%, wzór umowy przewiduje podanie ceny netto, stawki VAT i wartości brutto. W SIWZ jak i we wzorze umowy był następujący zapis: "Łączna wartość umowy brutto nie ulegnie zmianie, ewentualne podwyższenie stawki podatku od towarów i usług (VAT) spowoduje zmniejszenie wynagrodzenia netto Wykonawcy".
I co teraz? Jak mam podpisać umowy? ze stawką 22%? Nie podawać ceny netto i stawki VAT tylko pozostawić wartość brutto?
Pomóżcie proszę.

22

izula.m@vp.pl napisał/a:

I co teraz? Jak mam podpisać umowy? ze stawką 22%? Nie podawać ceny netto i stawki VAT tylko pozostawić wartość brutto?
Pomóżcie proszę.

10 lat w ZP i takie dylematy hmm  Nie wierzę wink

23 (edytowany przez izula.m@vp.pl 2011-01-19 19:05:46)

niestety czasem tak bywa...
może jakaś propozycja? Opinia u mnie w pracy jest taka by z umów wyrzucić ceny jednostkowe i VAT, pozostawiając tylko wartości brutto. Dla mnie nie jest w porządku, w końcu oferta powinna być zawarta na podstawie złożonej oferty na wzorze załączonym do SIWZ...

24

Jak nie zrobisz efekt będzie taki sam - cena brutto się nie zmieni. Osobiście zostawiłbym umowę w wersji pierwotnej.

25

Ja również, tak na dobrą sprawę nie ma co zmieniać.