1

Temat: jak zapłacic vat na umowie 3 letniej

umowa dotyczy usług dokładnie zimowego utrzymania dróg.
W 2008 roku zawierając umowę nikt nie napisał i nie przewidział zmian w umowie dotyczących vatu teraz wykonawca chce zapłacic z nowym vatem i ja nie wiem jak mam rozwiązać ten problem.

2

Odp: jak zapłacic vat na umowie 3 letniej

może istnieje jakaś możliwość rozwiązania umowy - za mało danych
na podstawie tej umowy nie możesz zapłacić zwiąkszonego wynagrodzenia w związku z VAT

3

rybicka81 napisał/a:

teraz wykonawca chce zapłacic z nowym vatem .

Chce zapałacić, czy chce zapłaty?. Problemu nie rozwiążesz - wykonawcy pozostaje sąd.

4

A co w przypadku gdy wykonawca wystąpił o renegocjacje umowy

5

przepraszam za pisownie wykonawca chce zapłaty

6

MIRAS napisał/a:

- wykonawcy pozostaje sąd.

Czy oby na pewno?, a co z opinią UZP?

7

rybicka81 napisał/a:

A co w przypadku gdy wykonawca wystąpił o renegocjacje umowy

Należy mu grzecznie odpisać że nia ma takiej prawnej możłiwości - pozostaje jedynie sąd, który może "zastosować" klauzulę rebus sic stantibus.

8

Marcel napisał/a:
MIRAS napisał/a:

- wykonawcy pozostaje sąd.

Czy oby na pewno?, a co z opinią UZP?

Powtarzam się - jeśli były spełnione obydwie przesłanki wymienione w opinii - nie ma problemu, ale zasadniczo jaki sąd uzna 1% za rażącą stratę?

9

Dajcie spokój sądom - za każdym razem będzie w sądach - nie ma sensu. Że się powtórzę - "Zmiana stanu prawnego, jako zdarzenie zewnętrzne, niezależne - od najczęściej - rozbieżnej woli stron, kiedy jest niemożliwa do przewidzenia przez nie w chwili zawarcia umowy, co do zakresu i przyjętych zmian, jeżeli wpływa istotnie na sytuację nie tylko dłużnika, ale i wierzyciela, powinna być traktowana, jako nadzwyczajna zmiana stosunków w rozumieniu art. 357 (1) k.c.. W te ramy wpisuje się także zasadnicza, zaskakująca zmiana stawek podatkowych" - SN 16 maja 2007 r III CSK 452/06

10 (edytowany przez MIRAS 2011-01-18 09:23:39)

Darek W. napisał/a:

Dajcie spokój sądom - za każdym razem będzie w sądach - nie ma sensu. Że się powtórzę - "Zmiana stanu prawnego, jako zdarzenie zewnętrzne, niezależne - od najczęściej - rozbieżnej woli stron, kiedy jest niemożliwa do przewidzenia przez nie w chwili zawarcia umowy, co do zakresu i przyjętych zmian, jeżeli wpływa istotnie na sytuację nie tylko dłużnika, ale i wierzyciela, powinna być traktowana, jako nadzwyczajna zmiana stosunków w rozumieniu art. 357 (1) k.c.. W te ramy wpisuje się także zasadnicza, zaskakująca zmiana stawek podatkowych" - SN 16 maja 2007 r III CSK 452/06

Darek W. przeczytaj art. 357 (1) KC - i zobaczysz, że zamawiające nie może tak sobie dokonać ww. zmiany!!!!

11

Faktem jest, że sąd do tego wcale a to wcale nie jest potrzebny, tak jak sugerujesz szanowny Mirasie

12

Owszem jest:

"Jeżeli z powodu nadzwyczajnej zmiany stosunków spełnienie świadczenia byłoby połączone z nadmiernymi trudnościami albo groziłoby jednej ze stron rażącą stratą, czego strony nie przewidywały przy zawarciu umowy, sąd może po rozważeniu interesów stron, zgodnie z zasadami współżycia społecznego, oznaczyć sposób wykonania zobowiązania, wysokość świadczenia lub nawet orzec o rozwiązaniu umowy. Rozwiązując umowę sąd może w miarę potrzeby orzec o rozliczeniach stron, kierując się zasadami określonymi w zdaniu poprzedzającym."

- uczą tego na pierwszym roku prawa smile

13

Można i aneksem i sądem - a nie tylko sądem - jak sugerujesz Mirasie.

14

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi są bardzo pomocne smile

15

Darek W. napisał/a:

Można i aneksem i sądem - a nie tylko sądem - jak sugerujesz Mirasie.

Gdyby chodziło o "zwykłą" umowę to i owszem, ale my tutaj rozmawiamy o umowie w sprawie zamówienia publicznego, która się rządzi swoimi prawami (patrz: dział IV Pzp). Dlatego nie radziłbym nikomu samemu w porozumieniu z wykonawcą majstrować przy cenie umowy w sprawie ZP, z powołaniem się na to o czym pisze Darek W.

16

oczywiście Miras ma rację

17

Czyli jesteście zdania, że jeżeli zmiana nie została przewidziana zgodnie z art 144, pozostaje tylko sąd, tak?

18

Jestem po rozmowie z UZP, potwierdzili to co pisałem powyżej, aneks jest jak najbardziej dopuszczalny, nawet jeżeli nie zostało to przewidziane z art. 144, jako zmiana niezależna od stron, tym bardziej że jeżeli postępowanie przeprowadzone zostały np. w połowie 2009r., lub w 2008r.

19

Marcel napisał/a:

Jestem po rozmowie z UZP, potwierdzili to co pisałem powyżej, aneks jest jak najbardziej dopuszczalny, nawet jeżeli nie zostało to przewidziane z art. 144, jako zmiana niezależna od stron, tym bardziej że jeżeli postępowanie przeprowadzone zostały np. w połowie 2009r., lub w 2008r.

Zgadzam się z tym poglądem.

20

Marcel napisał/a:

Czyli jesteście zdania, że jeżeli zmiana nie została przewidziana zgodnie z art 144, pozostaje tylko sąd, tak?

nie do końca, po prostu brak mi jednego konkretnego argumentu, który pozwoliłby na taką zmianę.
Ale jeśli UZP tak twierdzi - widać mają takowy - tylko mogli by jakąś sensowniejszą opinię zamieścić.

21

Dzisiaj zmieniliśmy umowy stosownymi aneksami, była ostra przeprawa lecz poszło, Ja, dwóch radców, i stos pism i pisemek smile

22

Pierwsza lepsza kotrola + ustawa i rozniesie te zmiany w pył smile

23

MIRAS napisał/a:

Pierwsza lepsza kotrola + ustawa i rozniesie te zmiany w pył smile

wszyscy niecierpliwie czekamy na wyniki kontroli u Marcela wink

24

Czekajcie smile

25

A jak odnieść się do sytuacji, kiedy umowa zawarta była w listopadzie ubiegłego roku i wszystkim wiadomo było, że VAT zostanie podniesiony, a mimo to, w projekcie umowy nie znalazła się klauzula dot. waloryzacji odpowiednio o kwotę podatku VAT?
Ten wykonawca zwrócił się do nas pisemnie z prośbą o podniesienie cen, a w moim odczuciu nie ma żadnych przesłanek ku temu, aby te ceny zwiększyć.