1

Temat: warunek czy opis przedmiotu?

Dotyczy PN na roboty. Zadanie jest 1. etapem inwestycji, której 2. etap jest juz realizowany i nie da się ukryć, że najlepiej byłoby aby robił je ten sam wykonawca.  Kierownik działu inwestycji przygotował sobie takie m. in. zapisy jako część opisu pzredmiotu zamówienia:
"Realizacja zadania ?X ? etap I? przebiegać będzie w obrębie realizowanego zadania ?X ? etap II?, co przy utrudnionej dostępności dojazdowej do obiektów oraz potrzebie korzystania z dróg gminnych jak i transportu urobku po istniejących wałach, należy użyć pojazdów transportowych, których naciski jednostkowe dla dróg o nawierzchniach nieutwardzonych nie będą powodować destrukcji tych nawierzchni. Ruch pojazdów transportowych w tych warunkach przy ich maksymalnych obciążeniach nie może powodować przekroczenia średniego nacisku jednostkowego o wielkości 1,5 kg/cm2 przy całkowitym ciężarze pojazdu z ładunkiem 20 T. Wykonawca robót zapewni o tym inwestora załączając do oferty świadectwa badań dla pojazdów, które użyje do transportu urobku, a gwarantowana ilość z uwagi na krótki okres realizacji robót powinna być nie mniejsza jak 20 pojazdów."

Pomijając już radosną twórczość, to chyba wymagania dotyczące sprzętu mozna jedynie uwzględnić w warunkach udziału jako wymagany potencjał techniczny, a nie jako opis przedmiotu?

2

Odp: warunek czy opis przedmiotu?

To są chyba warunki wykonywania robót

3

kto ma teraz 20 pojazdów o jeszcze takich wymaganiach - faktycznie radosna twórczość może jeszcze pod kogoś tworzona

4

myszy1953 napisał/a:

kto ma teraz 20 pojazdów o jeszcze takich wymaganiach - faktycznie radosna twórczość może jeszcze pod kogoś tworzona

No właśnie ma, i to jak napisałem jest pod wykonawcę realizującego inny etap inwestycji.
Ale jeśli nawet przyjąć takie wymogi, to czy można żadać jakichś świadectw badań czy homologacji? Rozporządzenie mówi tylko o wykazie narZędzi itd., nie ma nic o dodatkowych papierach (jak np. referencje w przypadku wykazu robót).

5

ręce opadają

6

Wydaje się, że  można żądać świadectw badań czy homologacji, zarówno jako warunek udziału (na podst. np. §5.1.2) jak i warunek samej umowy.
Inna sprawa czy warto i czy warunki są realne. Są one wystarczająco ostre, by odstraszyć lub wyeliminować większość wykonawców.

7

Wracam do tematu, bo znów musze się z nim zmierzyć smile
Chodzi o wymogi zacytowane w 1. poście. Jeżeli Z określi jako opis sposobu dokonania oceny spełniania warunku dysponowania potencjałem technicznym dysponowanie pojazdami transportowymi w ilości co najmniej 20 szt., których nacisk jednostkowy na podłoże nie przekracza wielkości 1,5 kg/cm2 przy całkowitym ciężarze pojazdu z ładunkiem 20 t - to czy ma prawo zażądać na potwierdzenie oprócz wykazu narzędzi... innych dokumentów, np. ocen technicznych? Rozporządzenie mówi tylko o wykazie.

8

Daj sobie spokój smile

9

nina napisał/a:

Daj sobie spokój smile

Ja bardzo chętnie, ale niestety wyżej postawione głowy nie chcą dać.

10

lzmiuw napisał/a:

... czy ma prawo zażądać na potwierdzenie oprócz wykazu narzędzi... innych dokumentów, np. ocen technicznych? Rozporządzenie mówi tylko o wykazie.

Faktycznie, rozporządzenie mówi tylko o wykazie - czyli nie mamy prawa żądać nic więcej w tym zakresie. Takie jest moje zdanie.

11

no i słusznie nie można żądać
poza tym widać że przetarg ustawiony (jak nie wiem co)