1

Temat: art. 93 ust. 1 pkt. 4

Mam 1 ofertę z najniższą ceną, która podlega odrzuceniu, a resztę ofert o  wartości powyżej możliwości finansowych zamawiającego.. CZy należy ocenić te oferty przed unieważnieniem postępowania?
Jak to technicznie ma wyglądać : do 1 piszę o przyczynach odrzucenia + informuję o unieważnieniu, a do reszty tylko o unieważnieniu?

2

Odp: art. 93 ust. 1 pkt. 4

Poza tym jako przyczynę unieważnienia podaję iż cena najkorzystniejszej lub najniższej cenowo oferty przekracza nasze możliwości. Jednak ta kolejna najniższa i jednocześnie za droga-gdyby ją zbadać też podlega odrzuceniu. Czyli nie powinnam jej badać?

3 (edytowany przez izula.m@vp.pl 2011-01-20 11:27:54)

Do reszty podajesz też skróconą informację, że z postępowania została odrzucona oferta xyz. Czy rzeczywiście musisz unieważnić postępowanie? Nie uda Wam się przesunąć środków finansowych na to zamówienie?

4

niestety muszę , bo różnica jest zbyt duża, Chcąc nie chcąc oceniam te oferty tak dla siebie i wówczas akurat te pozostałe najtansze gdyby je ocenić równiez odpadają.

5

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=5350

6

nie pasuje mi w tym wszystkim tylko zapis art. 93 ust. 1 pkt. 4 .......chyba ze zamawiający moze zwiększyc tę kwotę do ceny najkorzystniejszej oferty" Ale która w tym przypadku  jest najkorzystniejsza skoro ich nie oceniam? I jako powód daję ze nasza kwota przewyższa ofertę najtanszą. A gdybym  oceniła pozostałe to wyszłoby że muszę je kolejno odrzucić ,aż zostanie naprawdę droga. juz sie zakręciłam z tym artykułem :-(

7

no to według tego (MIRAS) powinnam oceniac wszystkie, bo chociaż 1 i to najtansza miesciła sie w naszej kwocie, a potem dopiero uniewaznic ze względu na kwotę pozostałych? czyli jednak oceniam te za drogie?

8

Możesz oferty oceniać, nikt tego nie zabrania.

9

chodzi mi o podstawę że mogę nie oceniać :-)

10

a dla czego podlega odrzuceniu?

11

art. 89 ust. 1 pkt 2

12

ja bym napisala informację,  że oferta X zostala odrzucona , a postępowanie unieważnia się ponieważ cena wszystkich pozostałych ofert przewyższa kwotę jaką zamierza ....
artykuł
http://samorzad.infor.pl/drukowanie/404338

13

tylko męczy mnie ze jako powód unieważnienia podaję ze kwota najtanszej z pozostałych (po odrzuceniu 1 najtańszej) jest za droga, chociaz wiem ze w razie czego mozna by było do niej dołozyc, gdyby była ważna,  Ale wiem nie jest. ale tez oficjalnie jej nie oceniam :-( dla mnie to paradox

14

W przypadku gdy kwota oferty najkorzystniejszej przekracza wartość, jaką przeznaczyłeś na realizacje zadania, powinieneś unieważnić postępowanie (art. 93 ust. 1 pkt 4 ustawy Pzp). Chyba że możesz zwiększyć kwotę do ceny oferty najkorzystniejszej. , i tyle.

15

dla mnie nie tyle, bo która oferta w takim przypadku jest najkorzystniejsza skoro ich nie oceniam

16

Kasandra ,  oceń te oferty, odrzuć, wyklucz (jeżeli potrzeba) i dopiero unieważnij , i po kłopocie.

17

o matko ,żadna nie jest najkorzystniejsza bo wszystkie są za drogie

18

Ale Kasandra widać ma z tym problem, więc jak jej nie pasuje to niech ocenia.

19

no któraś jest najkorzystniejsza, ale żadna korzystna;)

20

Kasandra napisał/a:

bo która oferta w takim przypadku jest najkorzystniejsza skoro ich nie oceniam

Nie wiesz - dlatego oceniasz, potem wybór; zakładając że nie najtańszej - uniewaznienie.

21

Za wysoka cena najkorzystniejszej oferty
Równie częstą przyczyną unieważniania postępowania jest okoliczność wymieniona w art. 93 ust. 1 pkt 4 upzp. Uległa ona istotnej zmianie w nowelizacji przepisów upzp z 2 grudnia 2009 r. Dotychczas postępowanie unieważniano, jeżeli cena najkorzystniejszej oferty przewyższała kwotę, którą zamawiający może przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia.

Obecnie zamawiający może unieważnić postępowanie, jeżeli cena najkorzystniejszej oferty lub oferta z najniższą ceną przewyższa kwotę, którą zamawiający zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia ? chyba że zamawiający może zwiększyć tę kwotę do ceny najkorzystniejszej oferty.

PRZYKŁAD

Zamawiający prowadzi przetarg nieograniczony na usługi zimowego utrzymania miasta. Wpłynęły 4 oferty. Jedynym kryterium jest cena. Niestety, po otwarciu ofert okazało się, że każda z ofert zawiera cenę znacznie wyższą, niż zamawiający zamierzał przeznaczyć na to zamówienie. Czy niezbędne jest dokonanie wyboru oferty najkorzystniejszej i dopiero unieważnienie przetargu?

Nie. Zamawiający, przed unieważnieniem postępowania o zamówienie publiczne na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 4 upzp nie jest zobowiązany do przeprowadzenia oceny złożonych ofert zgodnie z zasadami określonymi w specyfikacji istotnych warunków zamówienia (dalej: SIWZ) oraz w ogłoszeniu, i do wskazania oferty najkorzystniejszej. Jeżeli zamawiający widzi, że oferta z najniższą ceną przekroczy kwotę, którą zamierza przeznaczyć na sfinansowanie zamówienia (a jedynym kryterium jest cena) ? ma obowiązek unieważnić postępowanie.

Takie rozwiązanie jest możliwe dopiero po nowelizacji przepisów. Wcześniej w orzecznictwie przeważał pogląd, że brak dokonania wyboru oferty przed unieważnieniem z tego powodu postępowania stanowi naruszenie przepisów upzp. Wskazywano, że unieważnienie postępowania na podstawie art. 93 ust. 1 pkt 4 upzp następuje dopiero po dokonaniu wyboru najkorzystniejszej oferty (wyrok Sądu Okręgowego w Opolu z 8 listopada 2005 r., sygn. akt II Ca 752/05).

Warto ponadto podkreślić, że znowelizowany art. 93 ust. 1 pkt 4 upzp w sposób jednoznaczny daje zamawiającemu prawo do zwiększenia kwoty, którą przeznacza on na sfinansowanie zamówienia, w porównaniu z kwotą, jaką podał bezpośrednio przed otwarciem ofert ? poprzez użycie sformułowania ?chyba że zamawiający może zwiększyć tę kwotę do ceny najkorzystniejszej oferty?. Jest to jednak suwerenna decyzja zamawiającego. Wykonawcy ? w przypadku unieważnienia postępowania na skutek braku środków finansowych na realizację zamówienia ? nie mogą występować z roszczeniami o pozytywne rozstrzygnięcie postępowania.

Zamawiający jest zobligowany do unieważnienia postępowania w sytuacji, gdy po analizie swoich możliwości finansowych dojdzie do wniosku, że nie jest możliwe zwiększenie kwoty pierwotnie przeznaczonej na realizację zamówienia lub że jest to niecelowe.

MIras ,żadna z pozostałych nie będzie najkorzystniejsza więc szkoda papieru

22

myszy1953 napisał/a:

MIras ,żadna z pozostałych nie będzie najkorzystniejsza więc szkoda papieru

Któraś na pewno będzie. Pytanie która?

23

ta jeszcze niezłożona

24

myszy1953 napisał/a:

ja bym napisala informację,  że oferta X zostala odrzucona , a postępowanie unieważnia się ponieważ cena wszystkich pozostałych ofert przewyższa kwotę jaką zamierza ....

To się nazywa niechlujstwem w stosowaniu Pzp - powszechne zjawisko wśrod Z i W. tongue

25

i to jest odpowiedź , dzięki myszy,  ja po prostu zbyt literalnie czytam ustawę i potem się męczę, ale skąd jest ta opinia?