26

Odp: art. 93 ust. 1 pkt. 4

Masz rację Kasandra - nie czytaj literalnie, tylko tak jak Ci jest wygodnie wink

27

Powiem wam, że ja nie badam ofert.

28

kozak

29

Dlaczego kozak, nie ma takiej potrzeby po noweli i tyle, widzisz że najtańsza przekracza, lecz jak masz życzenia badasz oferty.

30

Kasandra napisał/a:

kozak

To znaczy?

31

ale własnie pisałam ze chętnie bym skorzystała z tego zeby nie badać skoro można w obecnym stanie prawnym
a więc w tej sytuacji oficjalnie mówię ze nie stac mnie na najtanszą ,
chociaz nieoficjalnie wiem ze stac by mnie było - gdyby była dobra - mogłabym dołozyc,ale oficjalnie jej nie badam
ale nieoficjalnie wiem ze jest do wywalenia, więc tak naprawdę nie stac mnie na nastepną, a nie na tą o której mówie w uniewaznieniu
to dla mnie jest zakręcone
ta swiadomosc mnie wykancza

32

MIRAS napisał/a:
Kasandra napisał/a:

bo która oferta w takim przypadku jest najkorzystniejsza skoro ich nie oceniam

Nie wiesz - dlatego oceniasz, potem wybór; zakładając że nie najtańszej - uniewaznienie.

Dlatego ja zawsze oceniam

33

No przecież Kasandra miała napisane i nie wiem dalej w czym problem, jeżeli go ma niech ocenia.

34

ale patrzcie sie:  jesli tylko unieważniam to od razu moge ogłaszam kolejne, a jesli odrzucam 1 ofertę i uniewazniam to jednak musze odczekac pare dni na ew. odwołanie , ha!

35

Kasandra napisał/a:

ale patrzcie sie:  jesli tylko unieważniam to od razu moge ogłaszam kolejne, a jesli odrzucam 1 ofertę i uniewazniam to jednak musze odczekac pare dni na ew. odwołanie , ha!

Ależ nie! Jeśli unieważnisz postepowanie, a w piśmie o uniewaznieniu napiszesz że odrzucasz ofertę najtanszą - to i tak wykonawca, który złożył tą ofertę może złożyć odwołanie.

36

Ha, ha, to nie odrzucaj, tyko od razu unieważnienie.

37

nie mogę nie odrzucać bo najtansza sie miesci w naszej kwocie, własnie taki myk i wydaje "misie" ze nalezy wykonawcy dac szanse na odwołanie ewentualne

38

nina napisał/a:
MIRAS napisał/a:
Kasandra napisał/a:

bo która oferta w takim przypadku jest najkorzystniejsza skoro ich nie oceniam

Nie wiesz - dlatego oceniasz, potem wybór; zakładając że nie najtańszej - uniewaznienie.

Dlatego ja zawsze oceniam

Jestem tego samego zdania co nina i MIRAS.

Dodatkowo:
Kasandra nie ocenia i nie wie (oficjalnie) czy np. w pozostałych "zbyt drogich" (w tym najkorzystniejszej) nie było oczywistej omyłki z art. 87 ust. 2 pkt 2 co się zdarza smile Zakładając (czysto teoretycznie), że jeden z drogich wykonawców się pomylił, może się okazać, że jeszcze któraś oferta będzie się mieścić w przewidzianej kwocie. No ale o tym oczywiście się nie dowiemy oficjalnie, nie oceniając ofert wink

39

Kasandra napisał/a:

nie mogę nie odrzucać bo najtansza sie miesci w naszej kwocie, własnie taki myk i wydaje "misie" ze nalezy wykonawcy dac szanse na odwołanie ewentualne

heh, czy pisałaś o tym wcześniej?, jeżeli nie to ładnie mącisz, to wiadomo że w takim przypadku musisz dokonać oceny !!!

40

Kasandra napisał/a:

no to według tego (MIRAS) powinnam oceniac wszystkie, bo chociaż 1 i to najtansza miesciła sie w naszej kwocie, a potem dopiero uniewaznic ze względu na kwotę pozostałych? czyli jednak oceniam te za drogie?

Nie zarzucaj, nic nie mąci...

41

Kasandra
ofertę jak użyłaś określenia najtańszą sprawdziłaś i stwierdzilaś ,że jest odrzucona na podstawie 89.1.2,  a wszystkie pozostałe oferty przekraczają Wasze możliwości finansowe więc żadna z nich nie jest i nie będzie ofertą najkorzystniejszą dla Zamawiającego piszesz ,więc że ponieważ przekraczają kwotę nie były oceniane a postępowanie unieważnia się .

42

Jednak proszę pamiętać że wykonawca odrzucony może wnieść odwołanie.

43

a Marcel nic nie mąci

44

i o to jej chodzi

45

A nie prościej ocenić wszystkie oferty, odrzucić najtańszą (Kasandra napisała, że art. 89 ust. 1 pkt 2), a postępowanie unieważnić na podstawie 93 ust. 1 pkt 4, gdyż cena najkorzystniejszej oferty niepodlegającej odrzuceniu przekracza kwotę, którą zamawiający zamierza przeznaczyć ... ? Wg mnie prosto i przejrzyście..

46

Adam napisał/a:

A nie prościej ocenić wszystkie oferty, odrzucić najtańszą (Kasandra napisała, że art. 89 ust. 1 pkt 2), a postępowanie unieważnić na podstawie 93 ust. 1 pkt 4, gdyż cena najkorzystniejszej oferty niepodlegającej odrzuceniu przekracza kwotę, którą zamawiający zamierza przeznaczyć ... ? Wg mnie prosto i przejrzyście..

Według mnie też smile

47

Według mnie - o czym pisałem wyżej - też.

48

Kasandra napisał/a:

ale własnie pisałam ze chętnie bym skorzystała z tego zeby nie badać skoro można w obecnym stanie prawnym
a więc w tej sytuacji oficjalnie mówię ze nie stac mnie na najtanszą ,
chociaz nieoficjalnie wiem ze stac by mnie było - gdyby była dobra - mogłabym dołozyc,ale oficjalnie jej nie badam
ale nieoficjalnie wiem ze jest do wywalenia, więc tak naprawdę nie stac mnie na nastepną, a nie na tą o której mówie w uniewaznieniu
to dla mnie jest zakręcone
ta swiadomosc mnie wykancza

nic tylko strzelić sobie w .......................

49

procedurę

50

4 litery smile