Temat: Umowa po zmianie VAT
Witam,
PN rozstrzygnięty 30.12.2010 r. Postępowanie podzielone na 7 pakietów. Dostawa leków po kilka, kilkanaście lub kilkadziesiat pozycji w kazdym pakiecie. Oferty oczywiscie z 22%VAT. Umowy z kilkoma Wykonawcami do zawarcia w 2011 r. przy obowiazującej stawce VAT 23%. Do umów załączam zawsze jako załącznik zestawienie cenowe leków (ksero z wybranej oferty). Teraz jednak są one wypełnione w 2010 r z 22%VAT i nie wiem czy mogę je w takiej postaci załączyć do umów?
Prawnik uważa, że powinienem wypełnić zestawienia cenowe od nowa wpisując cenę netto z najkotrzystniejszej oferty, przeliczyć ją z VAT 23% i w takiej postaci podpisać umowy z Wykonawcami.
We wzorze umowy mam zapis: ,,W trakcie obowiązywania umowy strony dopuszczają zmiany cen wyłącznie w przypadku:
1. zmiany stawki podatku VAT, przy czym zmianie ulegnie wyłącznie cena brutto, cena netto pozostanie bez zmian - zmiany te następują z mocy prawa i obowiązują od dnia obowiązywania odpowiednich przepisów."
Czy uważacie, że prawnik ma rację czy podpisac umowę zgodnie z ceną ofertową a zgodnie z w/w zapisem umownma i tak z mocy prawa Wykonawca będzie mógł fakturować VAT 23%? Uniknął bym wtedy mnóstwa roboty.