26

Odp: O Vacie słów kilka

Stosownie do brzmienia art. 103 ustawy o podatku od towarów i usług (Dz.U. z 2004 r. nr 54, poz. 535 ze zm.) podatnicy oraz inne podmioty wystawiające faktury są obowiązani, bez wezwania naczelnika urzędu skarbowego, do obliczania i wpłacania podatku za okresy miesięczne w terminie do 25. dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym powstał obowiązek podatkowy, na rachunek urzędu skarbowego......tak więc czyj to obowiązek wiadomo . Istotne jest także co Zamawiający zapisał w tym temacie Wykonawcom w siwz jako sposób obliczenia ceny.

27

"Zamawiający nie może interpretować przepisów prawa podatkowego. Potwierdza to przede wszystkim art.14a ustawy Ordynacja podatkowa, zgodnie z którym minister właściwy do spraw finansów publicznych dąży do zapewnienia jednolitego stosowania prawa podatkowego przez organy podatkowe oraz organy kontroli skarbowej, dokonując w szczególności jego interpretacji przy uwzględnieniu orzecznictwa sądów , Trybunału Konstytucyjnego, Oraz Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, KIO z 12 sierpnia 2009r., sygn. akt. KIO/UZP987/09, z 7 sierpnia 2010r., KIO/UZP1287/10.

28

Marcel napisał/a:

"Zamawiający nie może interpretować przepisów prawa podatkowego.

Marcel , jak Zamawiający chce dostać ofertę bez narażania sie na różne późniejsze wątpliwości co sam chciał a nie napisał w siwz to niech w sposobie obliczenia ceny napisze te piekną teorię która cytujesz plus informacje ja będzie oceniał te oferty. Ja osobiście nie wyobrażam sobie oceny ofert z 2 róznymi stawkami vat czyli jedna ma 23 % a druga 22%

29

Ja sobie wyobrażam.