1

Temat: zatrudneinie dodatkowego radcy prawnego

jesteśmy po przetargu na radcę prawnego. Wyłoniono w przetargu osobę X. Jednocześnie wyszła bardzo ważna i trudna sprawa do rozwiązania w przedmiocie, w którym wyłoniony radca nie bardzo się odnajduje. Sprawa może trafić do sądu, konsekwencje są bardzo poważne, bo chodzi o dotacje itd... Pytanie: czy i jak można zatrudnić w takim wypadku radcę prawnego - specjalistę w tej problematycznej dziedzinie tak, aby poprowadził nam tylko tą sprawę?

2

Odp: zatrudneinie dodatkowego radcy prawnego

Moim zdaniem nie ma problemu aby sprawę zlecić "na zewnątrz", dana sprawa jest specyficzna wymagająca odpowiednich kwalifikacji, a tak na marginesie, do radców prawnych to brak mi słów!

3

wąska specjalizacja,  a zamówien nie cierpią

4

no właśnie. Dzięki. Ja też mam takie zdanie, żeby nie popadać w paranoję, bo to się może naprawdę źle skończyć, tym bardziej, że mamy atuty i fakty po naszej stronie, ale użytek może zrobić z tego tylko osoba, która się na tym zna! 
Pytanie jeszcze na jakiej podstawie prawnej się oprzeć ;]

5

Zapewne to zlecenie nie przekroczy 14 000 euro?

6

na sto procent nie

7

Napiszcie stosowne uzasadnienie na tą okoliczność (do konkretnej sprawy), jeżeli nie przekroczy 14 000 euro sprawa jest dość prosta, a o uzasadnienie zapytajcie waszego radcę w tym już powinien pomóc.

8

spoko - dzięki wink

9

pewnie się zawstydzi !

10 (edytowany przez Darek W. 2011-01-26 10:06:50)

Moim zdaniem spokojnie możesz to podnieść pod art. 5 ust. 1b - jako usługa niepriorytetowa.
A jak będzie do 14 tys. euro - to nie ma o czym gadać

11

To jesteście ryzykanci - ja na pewno nie zastosowałbym ZWR

12

to co proponujesz?

13

Postępowanie w trybach podstawowych

14

nie ma szans:
1. musimy mieć pewność, że będziemy mieli do dyspozycji specjalistę w tej dziedzinie, bo wykonawca takich ma.
2. nie ma czasu na tryby konkurencyjne, działać trzeba już.
3. zebraliśmy 3 oferty, wybraliśmy najtańszą.
4. umowa napewno nie przekroczy 14 tys euro.

15

Życzę powodzenia

16

czuję ironię - nie dziękuję wink

17

To nie jest ironia tylko zwracam uwagę, że w przypadku jakiejkolwiek kontroli będziesz musiał wykazać, że wszystko odbyło (w tym również w pierwszym postepowaniu) zgodnie z obowiązującym porządkiem prawnym. Wiem coś nieco na ten temat, dlatego moja sugestia - przygotuj sobie bardzo mocne uzasadnienie wyboru ZWR na wybór drugiego radcy prawnego.
I zapamietaj raz na zawsze - nie jest moją rolą ironizowanie z kogokolwiek kto zajmuje sie zamówieniami publicznymi. Ja przez ponad 15 lat praktyki  jako zamawiający a ostatnio również jako doradzający wykonawcą spotkałem się z róznymi stanowiskami osób kontrolujących. Ja nie znam  osoby, która może powiedzieć, że to ona ma tylko patent na nieomylność w zamówieniach publicznych i że zawsze jej zdanie jest najważniejsze.

18

doradzający wykonawcom

19

niestety to co pisze Karolk może byc prawdą i to jest w zp przerazajace i porażające. Mimo że cel takiego działania jest słuszny i racjonalny to jakiś nieracjonalny i nierozsądny urzedas będzie się czepiał. na szczeście z zp mam na jakis czas spokój. pozdrawiam

20

a dlaczego Karolk podajesz w wątpliwość ,że pierwsze postępowanie mogło być przeprowadzone zgodnie z porządkiem prawnym - zorganizowano przetarg PN i wybrano radcę , który nie podoła przedmiotowemu zadaniu - to juz wystarczy do zweryfikowania poglądu czy tryb zastosowany był dobry - komisja przeglądała i oceniła papiery  - najlepsze ze złożonych  - wybrała i jak się okazało niezbyt celnie.
W obecnej sytuacji nie pozostaje nic innego jak przeprowadzić negocjacje z osobą , która podejmie się jednorazowej walki  ............... byc może nawet w sądzie

21

oczywiście miało być niezgodnie - ponadto uważam ,że radca prawny w instytucji powinien pracować na etacie

22

Na etacie, niekoniecznie, lecz też bym tak wolał, 5 dni w tygodniu, a nie 2 dni + ograniczona wiedza!

23

Moja wątpliwość dotyczy warunków udziału   oraz opisu sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków  w pierwszym postępowaniu - czy zostały one określone prawidłowo  przez zamawiającego.  Jeżeli te warunki zostały określone prawidłowo, to dlaczego wybrany radca prawny  nie podoła, jak piszesz przedmiotowemu zadaniu.
Jestem odmiennego zdania jeśli chodzi o zatrudnianie radców prawnych na etacie. Przez ponad 10 lat w mieście a następnie w powiecie obsługę prawną sprawowali radcy prawni zatrudnieni na etatacie lub części etatu. Ciągle miałem problemy, który z nich będzie obsługiwał sesje rady - zawsze tłumaczenie było jedno - mam w tym dniu sprawę w sądzie. Kolejena sprawa to czas pracy radców prawnych zatrudnionych na etacie, zgodnie z ustawą o radcach prawnych. Czy mieli, czy nie mieli spraw w sądzie, wykorzystywali stosowne zapisy ustawowe.
Ponadto spychali sprawy, jak były trudne lub niewygodne, jeden drugiemu. Ale być może to tylko mnie to się trafiło. Po wyborze kancelarii prawnej problemy te zniknęły.

24

nie przekonuje mnie to absolutnie owszem zdarza się  - ale uważam ,że jest to tylko i wyłącznie kwestia umiejętności egzekwowania , a radcy prawni to tacy sami pracownicy jak inni - u nas w jedn. budżetowej bb. dużej gminy jest 2  i  nie ma zmiłuj się , a ilość postępowań > 300

25

i do tego parafują każdą siwz i każdy wzór umowy - więc się da