1

Temat: informacje utajnione

żadałam dołaczenia do oferty wykazu wykonywanych prac - wykonawca dołaczył jednak zastrzegł że jest to informcja stanowiaca tajemnice przedsiębiorstwa . wykaz zawiera nazwy i adresy podiotów dla ktorych realizowane były usługi, wartości brutto usług, wskazuje na przedmiot wykonywanych usłg oraz podany jest okres realizacji

W mysla art. 11 ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji "przez tajemnicę przedsiębiorstwa rozumie się nieujawnione do wiadomości publicznej informacje techniczne, technologiczne, organizacyjne przedsiębiorstwa lub inne informacje posiadające wartość gospodarczą, co do których przedsiębiorca podjął niezbędne działania w celu zachowania ich poufności".

czy podane w wykazie realizowanych usług informacje mogą tajemnicą przedsiębiorstwa czy w myśl art. 11 ww. ustawy tak mozna jes traktować? czy powinnam odtajnić te informacje i czekać na reakcje wykonawcy? i jak się odtajnia taie informacje?

2

Odp: informacje utajnione

Ciężko wyrokować...
Jeżeli podmiotami tymi były JSFP to z pewnością nie mógł tego zastrzec. W pewnych przypadkach na rzecz podmiotów prywatnych można by sie zastanawiać... Nie znając szczegółów ciężko podpowiedzieć
A co do metody odtajniania - ja pisze info do takiego wykonawcy, że dane przez niego zastrzeżone nie stanowią tajemnicy przedsiębiorstwa w rozumieniu przepisów ustawy i w związku z tym zastrzeżenie dokonane przez wykonawcę zamawiający traktuje jako bezskuteczne.

3

Wg mnie nie są to w żadnym wypadku informacje stanowiące tajemnice przedsiębiorstwa.
Kiedyś arbitrzy w takich sytuacjach nakazywali odrzucenie oferty wykonawcy, który zbyt wiele "utajnił", lecz w październiku 2005r. Sąd Najwyższy wydał precedensową uchwałę stwierdzającą, że "niezgodne z prawem zastrzezenie poufności informacji oznacza jedynie to, że należy je ujawnić". Nie jest więc powód do odrzucania ofert (III CZP 74/05).
Podaję też - być może przydatny - wyrok ZA: UZP/ZO/0-2234/05.

4

Marko - tak się zastanawiam - bo tu chodzi w sumie o wykaz robót, referencje. Tak więc można założyć, że pewnie cześc z nich była wykonywana na rzecz Inwestorów zobligowanych do stosowania Pzp. A wtedy umowy z mocy prawa sa jawne, prawda? Tak więc jest to mocny argument na to, że informacje uznane za tajemnice przedsiębiorstwa wcale nimi nei są, skoro umowa dotycząca takich a takich robót jest jawna z mocy innych przepisów.

5

Tak też napisałem wcześniej, jednakże nie zawsze w wykazach znajdują sie usługi zrealizowane w trybie PZP lub na rzecz podmiotów podlegających ustawie o DIP i w pewnych przypadkach analiza takiego kontraktu prywatnego byłaby wskazana pod kątem tajemnicy

6

No jasne, mowimy o robotach wykonywanych dla Zamawiających.

7

Tak wiec Dorotko - musisz uchylić rąbka tej tajemnicy przedsiębiorstwa tongue i podać dla jakiego rodzaju podmiotów wykonawca świadczył te usługi. Bez tego nie ruszymy wink

8

już uchylam rąbka tajemnicy  tongue żadała wykazania sie minimum dwiema uslugami o podobnym charakterze. Wykonawca wykazał sie trzema i teraz tak:
dwie z nich sa realizowane na rzecz podmiotów prywatnych
jedna na rzecz jednoski rzadowej - a wiec ta jedna nie podlega utajnieniu bo na pewno była reaizowana w wyniku przetargu ale dwie wczesniejsze mogą być zastrzezone - mam to cześciowo odtajnić? wszystkie informacje sa na jednym dokumencie w przypadku udostepniania protokolu wykonawcom może byc problem - a co jesli ktorys z wykonawcw będzie chciał sprawdzić czy ten spełnia postawione warunki - musi uwierzyc mi na slowo?

9

Dorotko, ostatnio w identycznej materii zadziałałam następująco:

1. powiadomiłam wykonawcę, że objęte klauzulą tajności złożone dokumenty, nie podlegają utajnieniu, bowiem sa dokumentami potwierdzjącymi spenienie warunków udziału.
2.W związku z otrzymanym wnioskiem wykonawcy X udostępnienia ofert, wyznaczyłam termin wglądu. Informuje, że dokumenty te zostaną odtajnione z dniem .... (Twój wybór 3 dni, 5 dni).
3. Wykonawca, który utajnił, jeżeli znajduje prawdziwe podstawy do ich utajnienia złozy na moja czynnośc protest. Ja zawieszam czynności i przechodze do czynności protestacyjnych. Jeżeli wykaże, że ma rację, no to ... sad nie odtajnię, a jeżeli nie wykaże odtajnię.

Ale, ten mój nie złozył protestu tylko przyjął do wiadomości i nie "fikał".

Wniosek: niektórzy utajniają dla zasady, więc spróbuj zrobic tak samo. smile

Protest nikomu jeszcze nie zaszkodził

nora

10

dzięki nora - choć z tym nieszkodliwym protestem smile polemizowałabym:) miłego dnia

11

Informacjami zastrzeżonymi jako tajemnica przedsiębiorstwa mogą być tajemnice przedsiębiorstwa w rozumieniu art.11 ust. 4 ustawy z dnia 16 kwietnia 1993 r.
o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji (Dz. U. Nr 47, poz. 211 z dnia 8 czerwca 1993 r.). Przez te tajemnice rozumie się nieujawnione do wiadomości publicznej informacje techniczne, technologiczne, organizacyjne przedsiębiorstwa lub inne informacje posiadające wartość gospodarczą, co do których przedsiębiorca podjął niezbędne działania w celu zachowania ich poufności.
Trudno do tego zaliczyć nazwę zamawiającego, dla którego wykonało się zamówienia. Piszesz do niego pismo i informujęsz, że albo zgodzi się na zdjęcie klauzuli poufności, albo odzrucisz ofertę.

Pozdrwawiam

12

cośty Artur odrzucić już nie wolno - nalezy odtajnić to jedyny ruch Zamawiajacego jaki może on wykonawć w tej sprawie tak orzekł sąd okręgowy o ile dobrze pamiętam

13

wiesz Artur tu nie chodzi tylko o nazwę ale może wykonawcy składającemu ofertę bardziej zależalo na wartości taich uslug

14 (edytowany przez Artur 2007-04-16 09:01:12)

Masz rację Dorotko.
Opierałem się na wyroku ZA, ale ten wyrok jak się okazało został potem zaskarżony i nawet sąd okręgowy nie wypowiedział się w tej sprawie tylko w temacie wypowiedział się SN w uchwale z 21 października 2005 r. sygn. Akt III CZP 74/05.
Z uchwały wynika, że wykaz wykonanych usług nie stanowi tajemnicy przedsiębiorstwa w rozumieniu art.11 ust. 4 ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji Dlatego zamawiający ma obowiązek zbadania zasadności wyłączenia tych informacji jako jawnych w oparciu o art.11 ust. 1 i 4 ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.
Nie ma znaczenia o co chodziło wykonawcy, tylko co może stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa.
Wartość była określona zatem trudno mówić o tajemnicy w tym zakresie, a nazwa zamawiającego co to za tajemnica? Jeśli jest to nawet podmiot porywatny, to skąd możemy wiedzieć, że zamówienie nie było udzielane na pdst. Pzp np. środki publiczne w programach pomocowych, których przyznanie jest uwarunkowane stosowaniem Pzp.
Zatem zgodnie z uchwałą SN zamawiający bada i jeśli nie znajdzie uzasadnienia wyłącza utajnienie i nie odrzuca oferty.
Wydaje się zatem, że Nora zaproponowała dobre rozwiązanier w tym temacie.

Dobrze, że ta sprawa wypłynęła, gdyż nie są to codzienne praktyki wykonawców (przynajmniej jak u mnie), a dobrze jest być na bieżąco w temacie.

Dzięki za naprowadzenie i w efekcie wyprostowanie.

Pozdrawiam

15

Artur a masz może treść tej uchwały? ja mam tylko wycinki z gazety prawnej. Jak można dotrzec do pelnej treści?

16 (edytowany przez Artur 2007-04-16 10:21:04)

Już słoneczko Ci podaję namiar
http://www.uzp.gov.pl/prawo/orzeczenia/SN_21-10-05.html.

Jeszcze raz dziękuję.

Powodzenia

17

Nie wiem dlaczego tak dziwnie ten link zapisało. Może teraz się uda.

www.uzp.gov.pl/prawo/orzeczenia/SN_21-10-05.html

Pozdrawiam

18

dzieki:)