1

Temat: jak zapobiec działaniom zamawiającego

witam

Potrzebuję pomocy.

Jesteśmy w trakcie przetargu, który jest obecnie na etapie ponownej oceny i badania ofert po wyroku arbitrów, który nakazał powyższe zamawiającemu. Niestety mam wrażenie, że zamawiający specjalnie opóźnia przeprowadzenie ponownej oceny czekając na upływ terminu związania ofertą (dodam, że termin był już przedłużany).
Kiedyś obowiązywało orzecznictwo, że w takim przypadku postępowanie musi zostać unieważnione i do tego moim zdaniem chce doprowadzić Zamawiający.

Chcę więc złożyć protest ale przyznam, nie bardzo wiem, naruszenie jakiego artykułu mam zarzucić Zamawiającemu.

z góry dziękuję za pomoc.

2

Odp: jak zapobiec działaniom zamawiającego

Na razie jeszcze nie ma na co, bo rozumiem, ze żadne pismo od Zamawiającego nie wpłynęło? Jeśli unieważni z w/w powodów to wtedy protest. A orzecznictwa po Twojej myśli w tym zakresie równiez nie brakuje :-)).

3

hmmm... a może masz jakiś wyrok arbitrów w tym zakresie??

bo ja mam tylko wyrok sądu, który mówi, że zespół arbitrów z urzędu unieważnia postępowanie jeśli upłynął termin związania ofertą...;(

4

proponuję wezwać zamawiającego do realizacji wyroku ZA (jeżeli już został doręczony) zastrzegając, iż opóźnienie zostanie potraktowane jako celowe działanie zamawiającego zmierzające do unieważnienia postępowania obarczonego wadą uniemozliwiająca zawarcie ważnej umowy, tj. upływem terminu związania ofertą.
Jednocześnie info, że w przypadku zbliżającego się upływu terminów dla skutecznego zakończenia postępowania zostanie złozony protest na zaniechanie czynności zamawiającego nalazane w wyroku ZA.

neutral nora

5

Już podaję:
UZP/ZO/0-2121/04
UZP/ZO/0-2259/04
Polecam artykuł na ten temat w Rzeczpospolitej z dnia 11 stycznia 2005r.
Mam tez kilka ciekawych artykułów smile.

6

Te wyroki dotycza możliwości zawarcia umowy ze względu na upływ terminu na realizację zadania (nie wiem, czy mo ma miejsce w Twoim przypadku), a teraz podaję takie, które mówią o mozliwości zawarcia umowy po upływie terminu związania ofertą:
UZP/ZO/0-103/05
UZP/ZO/0-2156/05
i oczywiście do tego kilka artykułów :-))

7

Sąd Najwyższy tego kraju nie widzi możliwości zawarcia umowy po upływie terminu związania ofertą...
SN z 24.11.2005 (III CZP/85/05 ? Biuletyn SN Nr 11 z 7.12.2005)

8

?1. Zamawiający zawiera umowę w sprawie zamówienia publicznego w terminie nie
krótszym niż 7 dni od dnia przekazania zawiadomienia o wyborze oferty, nie
później niż przed upływem terminu związania ofertą, z zastrzeżeniem ust. 1a.?,
b) po ust. 1 dodaje się ust. 1a w brzmieniu:
?1a. Umowa w sprawie zamówienia publicznego może zostać zawarta po upływie
terminu związania ofertą, jeżeli zamawiający przekazał wykonawcom informację
o wyborze oferty przed upływem terminu związania ofertą, a wykonawca wyraził
zgodę na zawarcie umowy na warunkach określonych w złożonej ofercie.?;

To tekst kolejnej nowelki - tak więc niedługo wyrok SN przestanie być aktualny.
A po drugie - sprawy najpierw trafiają na arbitraż, a tam już jest różnie - na co dowodem są w/w wyroki smile.

9

cóż, pierwszy z wyroków jest wcześniejszy niż orzeczenie SN, drugiego nawet nie sprawdzałem, a jak ktoś idzie na arbitraż nieprzygotowany do lekcji (bez orzeczenia SN) to już jego problem...
A co do noweli - jeszcze nie obowiązuje a życie sie toczy... big_smile

10

W obecnym stanie prawnym nie widzę możliwości zawarcia umowy po upływie terminu związania ofertą. Nie widzę również możliwości przymuszenia zamawiającego do rozstrzygnięcia postępowania i wyboru oferty jeśli chodzi o Pzp.
Protest na unieważnienie postępowania na pdst. art. 93 ust. 1 pkt. 7 z powodu upływu terminu związania ofertą też nic nie da, bo orzeczenie SN jest podstawą.
Jedynie co może w tej sytuacji wykonawca, to napisać protest na zaniechanie przez zamawiającego czynnosci do której jest zobowiązany, co prowadzi do unieważnienia postępowania i narusza interes prawny wykonawcy w uzyskaniu zamówienia. To wszystko.
Protest spowoduje wstrzymanie biegu związania ofertą, a zamawiajacy będzie musiał podać jakieś uzasadnienie faktyczne i prawne. Może to go zmusi do działania.

Jest jeszcze taka instytucja prawna, jak skarga na opieszałość urzędu, ale nie wiem, czy w tej sytuacji miałaby zastosowanie. Trzeba byłoby pogrzebać w przepisach kpa. Moim zdaniem nic z tego nie wyjdzie, ale jeśli wykonawcy zależy na tym zamówieniu to może spróbówać.

Pozdrawiam

11

Nieprzygotowanie nie ma tu nic do rzeczy, Marko, więc nie wiem po co w ogóle taki "argument". Ja sama jeżdząc na arbitraże przygotowuję sobie korzystne dla mnie wyroki i orzeczenia sądów, mając świadomośc, że istnieją tez inne wyroki i orzeczenia, które daną sprawę traktują odmiennie (często mam nawet taka "czarną teczkę " ze sobą").
Tak więc podjęłabym się walki o taki przetarg, któremu grozi uniewaznienie z w/w przyczyn mimo wyroku SN. A kto miałby problem - okazałoby sie po rozprawie, być może jednak Zamawiajacy? smile

12

Wiesz co Kornelia, jeśli orzeczenie SN to żaden argument to chyba nie ma o czym rozmawiać. Widze, że lubisz ze mną polemizować ale sie nie dam sprowokować wink

13

Oczywiście, że lubię. A co do orzeczenia SN.... Jak już pisałam - niedługo odejdzie w przeszłość i taka dyskusja jak ta stanie się jałowa smile.
A poza tym doskonale wiemy, że mimo np. opinii w różnych sprawach wydawanych przez UZP arbitrzy często wydawali odmienne wyroki, czy tak nie było/nie jest?
I uważam zawsze, ze warto walczyć do końca - w końcu kaza sprawa jest, a przynajmniej powinna być traktowana indywidualnie, a w tej sytuacji działanie Zamawiajacego jest ewidentne - nie chce dac zamówienia konkretnemu wykonawcy. Więc - moim zdaniem - szansa jest.

14

Jeśli w tak oczywistej sprawie jak upływ terminu związania ofertą istnieje orzeczenia SN to nie ma mowy o walce tylko o samobójstwie. Żaden ZA nie będzie mieł wątpliwości, chćby naj.....
Daltego wykonawca jeśli chce uzyskac zamówienie nie może czekać na upływ terminu związania ofertą, tylko jeszcze przed musi wnieść protest, na zaniechanie przez zamawiajacego czynności, do której jest zobowiązany przepisami Pzp i wyrokiem ZA. Jeśli pierwsza ocena ofert trwała np 5 dni to ponowna nie powinna trwac znacząco dłużej, a wiec działanie zamawiającego może doprowadzić do unieważnienia postępowania co w efekcie moze naruszyć lub nawet naruszy interes prawny wykonwacy w uzyskaniu zamówienia. W protescie należy wyznaczyć zamawiajacemu termin, który będzie krótszy niż 10 dni.
Podstawa wniesienia protestu (art. 180 ust. 1, 2 i 8, gdzie termin 7 dni można liczyć od momentu, gdy wykonawca powziął wiadomość, że zamawiający zaczyna wydłużać okres oceny ofert ponad pierwszy) wtdaje się być na tyle mocna, że zamawiający nie może go odrzucić. Ponadto na protest zamawiający coś musi odpisać. Jeśli go oddali to zawsze istnieje możliwość wniesienia odwołania.

Ciekawy jestem co zamawiający odpisze. Nie chciałbym takiego protestu rozpatrywać, bo nie znajduję podstaw zeby go oddalić.

Pozdrawiam

15

Artur - co do zasady masz rację, oczywiście. Ale ja  (jako Zamawiający) mogłabym z łatwością znaleźć co najmniej kilka powodów "przeciągania" postepowania i to w miarę wiarygodnych. Cięzko bedzie udowodnić Zamawiającemu opieszałośc. Ale zawsze warto spróbować - to nie ulega watpliwości i zawsze to podkreslam. A co niektórzy forumowicze reagują na to jakoś tak dziwnie smile.

16

Zwróć Kornelko uwagę, że jedna ocena ofert już była i dlatego druga nie powinna trawć dłuzej. Oferty zweryfikowane pozytywnie były już oceniane. Ocenie teraz będzie podlegać oferta odrzucona, zatem tylko jedna, a porównanie ofert to już małe piwo. Więc niby jakie miałyby byc przyczyny wydłużania się czynności ponownej oceny złożonych ofert skoro pierwszy raz ta czynność dla np 2 ofert trwała już została przeprowadzona, a ocenie podlerga tylko jedna?

Pozdrawiam

17

no i tu pojawia sie kolejny problem (jeśli chcieć zastosować uzasadnienie Artura) bo Zamawiający bardzo długo dokonywał pierwszej oceny, niestety. Jednakże jeśli wziąć pod uwagę rzeczy które zostały uwzględnione przez arbitrów, to ponowna ocena nie powinna zamawiającemu zająć więcej niż tydzień czasu, przynajmniej takie jest moje zdanie, a tym czasem arbitraż odbył się 28 marca no i od tamtego czasu cisza. Biorąc pod uwagę, że termin związania ofertą kończy się 7 maja czasu zostało niewiele.
Ja przezornie wezwałam najpierw Zamawiającego na piśmie do dokonania ponownej oceny ofert, tak jak nakazał to zespół arbitrów. Teraz odczekam chwile i najpóźniej na 10 dni przed końcem terminu złoże protest i zobaczymy.

wink
Myślę, że ta

18

Ja bym nie czekał, bo to do niczego nie prowadzi. Orzeczenie z 28.03 więc minęło już 20 dni wystarczajaco na ocene 1 oferty i porównanie ofert. Poczekałbym może do końca tygodnia i w piątek przekazałbym protest. Termin 10 dni jest moim zdaniem za krótki. Ponadto nie masz powodu czekać, bo nic to nie da, a może zaszkodzić, gdyż nie będzie czasu na ewentualne odwołanie. Jeśli zamawiający zamierza rostrzygnąć postępowanie to zrobi to w terminie przewidzianym na rozstrzygnięcie protestu i po sprawie, a jeśli zamierza czekać do końca i unieważnić przetarg musi mieć świadomość, że może za to trafić przed arbitrów. Moze go to powstrzymać przed takim numerem.

Powodzenia

19

Na odwołanie zawsze będzie bo protest wstrzymuje bieg terminu związania ofertą do czasu jego ostatecznego rozstrzygnięcia. więc z tym to spokojnie, gorzej jeśli byśmy chcieli złożyć potem skargę do sądu. nic to, zobaczymy

20

Tak, ale pamiętaj, ze od rozstrzygnięcia do podpisania umowy 7 dni.
i wtedy może braknąć czasu.

Powodzenia

21

Poskutkowało...:)
Właśnie trzymam w ręku pisemko informujące, że zrobili co co nakazywał Zespół Arbitrów i że mamy ofertę najkorzystniejszą...:)

Bardzo wszystkim dziękuję...:)