1

Temat: Błedy w kosztorysie a wynagrodzenie kosztorysowe

Postępowanie o udzielenie zamówienia - przetarg nieograniczony - roboty budowlane.

wynagrodzenie kosztorysowe.

Wykonawca załącza kosztorys ofertowy, który zawiera błędy polegające na:
1) błędnym podaniu ilości,
2) wprowadzeniu dodatkowych pozycji,
3) nie ujęciu pozycji.

O ile w 1 przypadku można poprawić wprowadzając znane zamawiającemu ilości z przedmiaru robót, w 2 - wykreślić pozycje?, o tyle, bez porozumienia z wykonawcą (co jest niedopuszczalne), nie można wprowadzić pozycji brakujących, bo nie znamy cen.
W tej sytuacji kosztorys niezgodny ze SIWZ.

A jak się ma do tego wyrok: KIO/UZP70/09 z 30.01.2009r.?

Czyli mogę jednak zapytać wykonawcę o cenę pozycji?! Jakiś obłęd.

Co o tym sądzicie?

2

Odp: Błedy w kosztorysie a wynagrodzenie kosztorysowe

Ja sądzę, że ani zamawiający ani wykonawca nie przyłożyli się należycie do przedmiaru.

Teraz warto przeanalizować, nawet przy pomocy wyjaśnień, czy przypadkiem wykonawca nie wycenia tego samego co w specyfikacji, lecz innym sposobem (kalkulacje indywidualne były dopuszczalne nawet w poprzednich systemach, jednocześnie zamawiający nie ma monopolu na nieomylność), obowiązkowo też sprawdzić zapisane w specyfikacji zasady postępowania w takich sytuacjach.

3

Sprawdź też zapisy w siwz "sposób obliczenia ceny" może nie było jednoznaczności co do obliczenia ceny.

4

Wykonawca musi wykonać robotę zgodnie z dokumentacją i nie powinno się go zmuszać (ograniczać do wypełnienia rubryczek w przedmiarze) tak jak piszą wyżej - to nie koniecznie pomylił saię Wykonawca - wyjaśnij to

5

otoż to tak naprawdę należy sprawdzić zasadność dodania nowych pozycji kosztorysowych i tych nie ujętych przez Wykonawcę , bo niestety dobry przedmiar to rzadkość

6 (edytowany przez trzcina 2011-01-27 07:59:32)

Zgadzam się z tym, że dobrze zrobiony przedmiar to rzadkość. Niestety.
Jednak Wykonawca ma czas przed złożeniem oferty pytać o ewentualne w nim nieścisłości. I w tym wypadku były pytania - kosztorysant/zamawiający wyjaśniał.

Dodanie pozycji lub ich nie ujęcie w tym przypadku wynika raczej z niechlujstwa.

Zapis sposobu obliczenia ceny:
"Ustala się wynagrodzenie kosztorysowe  za wykonanie całości zamówienia,  określone przez wykonawcę w oparciu o załączone przedmiary robót"

Jeśli chodzi o wynagrodzenie kosztorysowe, kosztorysy ofertowe muszą być przecież ujednolicone, bo ostateczne wynagrodzenie ustalone będzie kosztorysem powykonawczym. Jak wtedy wycenić pozycję, której nie ma?

Sytuacja, w której każdy załączyłby "swój" kosztorys prowadzi do braku zasad równego traktowania, uczciwej konkurencji i przejrzystości postępowania.

Postanowiłam doprowadzić do zgodności z przedmiarem przez poprawienie ilości, wykreślenie dodatkowych pozycji. Brakujące pozycje wprowadzę i teraz szukam intensywnie czy gdzieś się nie powtarzają (zadanie dotyczy kilku elementów).
Potem informuję wykonawcę. Jeśli w ciągu 3 dni nie wniesie sprzeciwu - wraca do gry.

Co Wy na to?

P.S. Z przedstawionego przeze mnie w pierwszym poście wyroku KIO wynika, że jeśli pozycja nie ma istotnego znaczenia (nie wpływa istotnie na zmianę oferty) mogę nawet zapytać wykonawcę o jej cenę jednostkową. Czy ja dobrze to rozumiem?

7

mnie to szokuje

8

danaug napisał/a:

mnie to szokuje

Szokuje Cię to co chcę zrobić?
Czy cytowany wyrok?

9

Pozwolę sobie zacytować fragmenty wyroku KIO/UZP70/09:
"Brak wyceny pozycji nr 53 w kosztorysie ofertowym jest omyłką wykonawcy polegającą na niezgodności oferty ze specyfikacją istotnych warunków zamówienia i nie spowoduje istotnych zmian w treści oferty. Zmiana kosztorysu ofertowego na zagospodarowanie terenu poprzez zwiększenie ceny oferty o brakującą wartość pozycji nr 53 nie spowoduje istotnych zmian w treści oferty złożonej przez Odwołującego na wykonanie robót budowlanych polegających na zbudowaniu budynku administracyjnego Gminy Długołęka. Zgodnie bowiem ze stanowiskiem Odwołującego zaprezentowanym na rozprawie wartość oferty ulegnie zwiększeniu o kwotę ponad 3000 zł w stosunku do ceny oferty 10 991 183,53 zł brutto."

i teraz co powinien zrobić zamawiający:
"Zamawiający powinien w takim przypadku zwrócić się do wykonawcy w trybie art.87 ust.1 ustawy i zażądać wyjaśnień odnośnie złożonej oferty w zakresie wskazania wartości wyceny brakującej pozycji nr 53, a następnie dokonać poprawienia oferty w tym zakresie w trybie art.87 ust.2 pkt 3) niezwłocznie zawiadamiając o tym wykonawcę. Dopuszczalne jest bowiem dokonywanie zmian w treści oferty (także zmiany ceny) w przypadku zaistnienia omyłki polegającej na niezgodności treści oferty z treścią specyfikacji istotnych warunków zamówienia, które nie powodują istotnych zmian w treści oferty. Dopiero w sytuacji, gdy wykonawca w terminie 3 dni nie wyrazi zgody na poprawienie tej omyłki Zamawiający będzie zobowiązany do odrzucenia oferty na podstawie art.89 ust.1 pkt 7) ustawy."

10

prawdą jest że każdy przypadek należy rozpatrywać indywidualnie, zgadzam się również co do tego że 3 tyś. w stosunku do 10 mln to zmiana raczej mało istotana (pod warunkiem że nie zmieni to rankingu wykonawców) - jednak nie zgadzam się aby tak miał zachowywać się Z.
chodzi mi jednak o to że zasadą powinno być że za oferowaną cenę W. wykona przedmiot zamówienia opisany w dokumentacji (bez znaczenia czy wynagrodzenie będzie ryczałtowe czy kosztorysowe) stwierdzenie że "rozliczymy k. powykonawczym" zabrzmiało mi tak jakby "bez znacznia czy przedmiary są prawidłowo wykonane bo i tak rozliczymy powykonawczo" a to nieprawda

11

danaug napisał/a:

mnie to szokuje

Mnie też.
Ponadto cały wyrok KIO.

Ja znalazłem (tzn. w siwz osób trzecich)  inne rozwiązanie, mniej więcej takie: w razie pominięcia pozycji zamawiający uzna, że cena jej wykonania mieści się w innych pozycjach i po wykonaniu roboty nie będzie zapłacona jako odrębna.

W naszej sytuacji, po wyjaśnieniu wykonawcy, że oczywiście wykona bez dodatkowej zapłaty, wyrzuciłbym pozycje nieuzasadnione, poprawił ilości i w miarę możności (warunkowo) uznał ofertę

12

zgadzam się z tobą hubal tylko że problem (moim zdaniem) w tym że Z. napisał w siwz że W. ma wyliczyć cenę w oparciu o przedmiary - czyli co ma wykonać - to co jest w przedmiarach czy to co w dokumentaci (z moich doświadczeń to nie koniecznie to samo)

13

w przedmiarze np. pozycja tynki 1000m2/ a w rzeczywistości jest 1300 i Wykonawca mowi stop zrobiłem tyle ile chcieliście i co wtedy jak mu zapłacisz ?

14

Wykonawca  ma wykonać OBIEKT zgodnie z dokumentacją i zasadami wiedzy technicznej (art. 647 Kc), zaś przedmiary nie mają istotnego znaczenia w tym zakresie. Tym samym nie może przerwać i powiedzieć ?stop?, co najwyżej (uprzejmie) poinformować zamawiającego o kłopocie.

15

jak wykonuje remont to nie musi być żadnej dokumentacji

16

danaug napisał/a:

zgadzam się z tobą hubal tylko że problem (moim zdaniem) w tym że Z. napisał w siwz że W. ma wyliczyć cenę w oparciu o przedmiary - czyli co ma wykonać - to co jest w przedmiarach czy to co w dokumentaci (z moich doświadczeń to nie koniecznie to samo)

Jeżeli są rozbieżności między przedmiarem robót a dokumentacją (załączniki do SIWZ), na etapie przygotowania oferty, wykonawca może zwrócić się do zamawiającego o wyjaśnienia zgodnie z art. 38. Szczególnie przy wynagrodzeniu kosztorysowym.

Przy wynagrodzeniu ryczałtowym oczywiście przedmiar jest dokumentem tylko pomocniczym.

17

przepraszam bardzo ale Wykonawca nie ma obowiązku sprawdzania prawidłowości dokumentacji  projektowej i jej zgodności z przedmiarem ( czy odwrotnie) bo przy rb czas na przygot. oferty jest 14 dni , a za prawidłowość dokumentacji odpowiada zamawiający i to on ma ją obowiązek sprawdzić i ewentualnie wezwać projektanta do poprawienia.

18

Ja w robotach preferuję wynagrodzenie ryczałtowe.

Najczęściej mam zapisy typu :
Przedmiot zamówienia określają:  dokumentacja projektowa, specyfikacja techniczna wykonania i odbioru robót budowlanych.
        Przedmiary robót dołączone do SIWZ mają wyłącznie charakter informacyjny i mogą być traktowane pomocniczo w przygotowaniu oferty. Zamawiający nie wymaga dołączenia do oferty  kosztorysów. 
        Wynagrodzenie Wykonawcy ma charakter ryczałtowy.

Może tak być czy coś można jeszcze dopisac?

19 (edytowany przez hubal 2011-01-27 13:35:10)

Jasne że tak. Ot choćby co to znaczy ?charakter ryczałtowy?.

20

to samo lecz bez "Przedmiary robót dołączone do SIWZ mają wyłącznie charakter informacyjny i mogą być traktowane pomocniczo w przygotowaniu oferty."

Zgodnie z § 4 ust.3 Rozporzadzenia Ministra Infrastruktury z dnia 2 wrzesnia 2004 roku         ( Dz.U.04.202.2072) jeżeli w istotnych postanowieniach umownych przyjęto zasadę wynagrodzenia ryczałtowego to dokumentacja projektowa może nie zawierać przedmiaru.

21

ja przywołuję jeszcze art. 632 kc żeby później W. nie powiedział że nie rozumiał co znaczy ryczałt
a wracając do tematu to tak jak pisze myszy1953 W. może ale nie musi i później co - Z. "powykonawczym zapłaci za wszystko co zrobił W. - to po co przetarg możnaby było umówić się na boku podamy tylko to co a to a reszta to powykonawczo - (wiem przesadzam ale dlatego właśnie nie pasuje mi takie podejście)

22

myszy1953 napisał/a:

(...)za prawidłowość dokumentacji odpowiada zamawiający i to on ma ją obowiązek sprawdzić i ewentualnie wezwać projektanta do poprawienia.

Też ciekawe podejście. Zamawiający zwykle nie zna się na budownictwie np. dyrektor przedszkola, szkoły itp., więc zleca projektantowi, kosztorysantowi wykonanie dokumentacji (lub wybiera w drodze przetargu) i teraz jak sprawdza jej zgodność? Wynajmując kolejną osobę, która się zna? To też prowadzi do kosmicznych sytuacji.

Wynagrodzenie ryczałtowe sprawdza się przy budowie nowego obiektu. Przy przebudowie (szczególnie starych budynków, które np. nie mają archiwalnej dokumentacji - a takich jest dużo) nie zawsze można przewidzieć wielkość robót. Ustalając wynagrodzenie ryczałtowe tak naprawdę przerzuca się odpowiedzialność na wykonawcę.

23

to zleca przeprowadzenie postępowania tym co się znają. Dyrektor przedszkola przeprowadza remonty czy zleca priojekty za  budżetowe środki finansowe i takie podejście ,że się nie zna go nie usprawiedliwia . Kosmiczna sytuacja to jest wtedy kiedy zamawiający swoje wszystkie błędy i nieścisłości ceduje na Wykonawcę zgodnie z zasadą widzialy gały co brały

24

Jeszcze raz, od początku czytam wątek.

trzcina napisał/a:

Czyli mogę jednak zapytać wykonawcę o cenę pozycji?! Jakiś obłęd.

Zgadzam się, jak najbardziej, ale tylo z drugim zdaniem, a nie z pierwszym.

trzcina napisał/a:

... 1)  kosztorysy ofertowe muszą być przecież ujednolicone, ... 2) Jak wtedy wycenić pozycję, której nie ma? ... 3) Sytuacja, w której każdy załączyłby "swój" kosztorys prowadzi do braku zasad równego traktowania, uczciwej konkurencji i przejrzystości postępowania. ...4)  Z przedstawionego ... wyroku KIO wynika, że jeśli pozycja nie ma istotnego znaczenia (...) mogę nawet zapytać wykonawcę o jej cenę jednostkową. Czy ja dobrze to rozumiem?

1) W zasadzie tak,  jednak ponownie przypomnę o kalkulowaniu indywidualnym - takie coś należałoby honorować.
2) W przypadku tzw. kalkulacji indywidualnej, o zasadach oferowanych teraz, z pewnością nie będzie problemu żadnego. Jeśli zaś wykonawca po prostu zapomniał, to ma poważny problem już teraz - wiadomo chyba jaki.
3) Eee, z powyższego wynika, że nie musi być tak źle.
4) Tak, ja podobnie. I też nie zgadzam się z takim podejściem. Konsekwencje byłyby... kosmiczne.