1

Temat: zerwanie umowy przez Wykonawcę

Piekarnia, z którą podpisaliśmy umowę na dostawę pieczywa, splajtowała i nie dostarcza nam towaru. Na razie mamy nieoficjalnie taką informację. Co w takim przypadku? Czy to wykonawca zrywa umowę czy zamawiający? Nadmieniam, że nie dostaliśmy oficjalnej informacji i wątpię żebyśmy dostali. Jak wybrać kolejnego Wykonawcę? Z przetargu czy mogę już poza ustawą skoro wartość zamówienia jaka pozostała nie przekracza 6 tys. euro?

2

Odp: zerwanie umowy przez Wykonawcę

Jeśli już nie dostarcza, to zwróćcie się z pismem o wyjaśnienie przyczyny.
Jeśli wam odpowiedzą, że nie są w stanie z przyczyn ekonomicznych, to zerwiecie umowę z przyczyn zależnych od wykonawcy, z uwagi na zaprzestanie świadczenia dostaw, również po wezwaniu wykonawcy do wywiązywania się z warunków umowy.
Możesz poza ustawą (poniżej 6000 euro) lub nawet z art. 67 ust. 1 pkt 3 Pzp.

Pozdrawiam

3

Marto, poza wezwanie, nie zapomnijcie o odsetkach karnych za nie dotrzymanie terminów realizacji, to też ważne. W razie kontroli będą to sprawdzać. smile

nora

4

O)czywiście, jeśli w umowie są zapisy dotyczące kar umownych to należy je naliczyć, chociaż wątpię, czy bankrutująca piekarnia je zapłaci, ale ty będzie miała białko.

Powodzenia

5

Okej, załóżmy że zerwaliśmy umowę i podpisaliśmy kolejną z Wykonawcą, który w tym przetargu był 2 jeśli chodzi o wartość oferty. Jaką kwotę wykazuję w sprawozdaniu rocznym? Taką jaka jest w umowie czy taką za ile rzeczywiście zostało zrealizowane zamówienie przed zerwaniem umowy?

6

Wpisujesz wartość umowy. Tak przynajmniej wynikałoby z logiki. Mowa jest o udzielonych, a nie zrealizowanych zamówieniach.
Gdyż, jeśli zawarłaś umowę w listopadzie na okres np 1 roku, to pomimo, że nie zapłaciłaś ani złotówki w listop. i grudniu to umowę ujmujęsz w sprawozdaniu.

Powodzenia

7

Acha.
Tą drugą umowę zawarłam już poza ustawą bo kwota była poniżej 6 tys. euro, więc wartości tej umowy w ogóle nie uwzględniam w sprawozdaniu, prawda?
Dziękuję za podpowiedzi;-)))

8

Właśnie tak.

Pozdrawiam

9

Artur napisał/a:

O)czywiście, jeśli w umowie są zapisy dotyczące kar umownych to należy je naliczyć, chociaż wątpię, czy bankrutująca piekarnia je zapłaci, ale ty będzie miała białko.

Powodzenia

A jeśli chcielibyśmy załatwić tą sprawę polubownie? Firma dostarczająca nam towar zbankrutowała więc z wstepnych informacji wiemy że nie zapłaci nam tych kar umownych. Co mamy teraz zrobć żeby nie wkraczać tu na drogę sądową? Nadmieniam, że i nam i Wykonawcy na tym zależy.

10

Najpierw spróbój określić minimalny wymiar kar jakimi musisz ich obarczyć. A potem zobaczycie o jakie pieniądze się rozchodzi i łatwiej bedzie coś poradzić.

Powodzenia

11

Jest to kwota w wysokości okolo 3 tys.

12

Nie wiemy, jak wybrnąć z tej sytuacji.... Jak możemy polubownie załatwić sprawę czyli umorzyć tą kwotę bez kierowania sprawy do sądu? Jak to wygląda od strony prawnej? Ktoś wie...?

13

Halloooooo, jest tam kto...?;-)

14

Jest, jest, tylko nie bardzo wiem co mogę Ci doradzić. Nie ma czegoś takiego jak polubowne załatwienie kary. Kara, to kara. Może być nie do wyegzekwowania, ale nie mozecie z niej ot tak zrezygnować. Jeśli są zawarte w umowie to odstąpienie od nich byłoby naruszeniem przez was warunków umowy, przez co zamawiający utraciłby dochody, który mu się należy ztego tytułu.
Wydaje mi się, że odstąpienie będzie naruszeniem dyscypliny finansów publicznych.
Jedynie co mogę Ci poradzić, to może wykonawca znajdzie jakiś sposób, żeby kary rozliczyć w inny sposób tak żeby ście nie ponieśli straty np. w natyrze.

powodzenia