1

Temat: zdolności finansowe - uzupełnienie

Witam
Znajomy Zamawiajacy w przetargu ograniczonym zawarł zapis wymogu przedstawienia  rachunku zysków i strat no i ok. Problem pojawił się kiedy rachunek ten został przedłożony przez inny podmiot - teoretycznie ok bo pisemne zobowiązanie i przychody się zgadzaja. Formalnie oczywiście (art.26 2b) jest to nie do przyjęcia bo rachunek nie ma nic wspólnego ze zdolnościmi finansowymi, na których można polegać.
Radca prawny stwierdził, że Zamawiajacy może nie wzywać do uzupełnienia bo i tak warunku Wykonawca nie spełni bo jakby miał te przychody swoje to by je wykazał. Komisja jest trochę innego zdania bo można nie wzywać gdy: odrzucenie (tu tego nie ma) lub unieważnienie (jak poprzednio). Ja byłabym skłonna wezwać do uzupełnienia na sztukę (szczególnie po lekturze inforamtora uzp chyba 6/2010) - przynajmniej nie byłoby zarzutu o nierównym traktowaniu. Co o tym sądzicie? wzywać - czy nie?

2

Odp: zdolności finansowe - uzupełnienie

Do uzupełnienia.

3

sytuacji ekonomicznej nie można użyczać !!!

4

tylko można by było uznać gdyby to była oferta wspólna

5

można tylko posiłkować się zdolnością finansową innego podmiotu a to zupelnie coś innego niz sytuacja ekonomiczna

6

tak, uzupełnienie - zdolność finansowa, ekonomiczna odpada.

7

myszy1953 napisał/a:

sytuacji ekonomicznej nie można użyczać !!!

tak myszy czujna, ma rację w 100%

8

radca twierdzi, że nie trzeba uzupełniać bo  wykonawca i tak nie ma przychodów.  ja przyjmuję sytuację, że ktoś się pomylił, że np dokumenty nie doszły na czas itd. generalnie na korzyść wykonawcy. uważam że bez wzywania nie będzie miał możlwości naprawienia ewentualnego błędu, no i jaka jest podstawa żeby nie wzywać? niestety słowo radcy u nich jest święte, ale obwiam się że mogą mieć z tym problem. ostatecznie będzie nowy wyrok w tej sprawie :-).

9

Jeżeli się pomylił ? świadomie czy nie to podał informację nieprawdziwą lub błędną to takiej niestety nie można zastąpić prawdziwą
Nie masz oceniać intencji Wykonawcy tylko to co masz przed pczami z oferty - Wykluczasz nie spełnia warunków udziału w postępowaniu
Swoja droga nie stosuję warunku dotyczącego sytuacji ekonomicznej bo sie na tym nie znam i większość członków komisji przetargowych też nie a to ,że nie przychodu to nie znaczy ,że jest w złej kondycji finansowej

10

właśnie, on nie wykazał swojej sytuacji ekonomicznej tylko cudzą czego nie mógł zrobić. Dla mnie byłoby jasne gdyby złożył swój rachunek i tam nie byłoby przychodów o.k. - nie może powołać się na przychody innego podmiotu - do wykluczenia. tu jest trochę inaczej - teoretycznie istnieje prawdopodobieństwo że może złożyć swój rachunek gdzie te przychody będą. to, że za pierwszym razem złożył cudze nie jest dowodem na to, że po wezwaniu nie złoży swoich. wyroki pokazują jeszcze dziwniejsze przypadki.   no akurat dokumenty zawierające błędy można uzupełniać.  ja to tak od razu nie wykluczam tylko to co mogę uzupełniam lub wyjaśniam.

11

rzeczywiście radcy nie lubią tych zamówień - coraz więcej przykładów to potwierdza
nie do radcy należy stwierdzanie "i tak ..." jest art. 26.3 i Z. ma obowiązek go stosować

12

U nas masakra w tej sprawie Pzp z radcą sad

13

u mnie na szczęście możemy się nie zawsze zgadzać bo już parę razy byśmy umoczyli - okazało się że po wyjściu komentrza z uzp lub jakiegoś wyroku , radca nie miał racji - szef pozwala na to bo używa mózgu i nie jest mu wszystko jedno. (ale dałam z tym szefem, aż się sobie dziwię :-))

14

myszy1953 napisał/a:

Jeżeli się pomylił ? świadomie czy nie to podał informację nieprawdziwą lub błędną to takiej niestety nie można zastąpić prawdziwą
Nie masz oceniać intencji Wykonawcy tylko to co masz przed pczami z oferty - Wykluczasz nie spełnia warunków udziału w postępowaniu
Swoja droga nie stosuję warunku dotyczącego sytuacji ekonomicznej bo sie na tym nie znam i większość członków komisji przetargowych też nie a to ,że nie przychodu to nie znaczy ,że jest w złej kondycji finansowej

Tak jak mszy jeśli "się pomylił"  to nie tobie to oceniać wykonawca jest profesjonalistą co ma dołożyć wszelkich starań aby przygotować ofertę. Jeśli dzięki tej omyłce spełnił warunek to miało to wpływ na wynik postępowania to go wykluczasz.