1

Temat: Informacja na temat kwalifikacji

czy w przypadku usług konwojowania wartości pieniężnych można uznać że posiadanie licencji pracownika ochrony i legitymacji osoby dopuszczonej do posiadania broni jest kwalifikacją osób z wykazu osób w myśl rozporządzednia w spr. dokumentów i na tej podstawie zażądać kopi tych dokumentów???
Czy może lepiej ograniczyć się do oświadczenia o posiadaniu kwalifikacji i jedynie przed podpisaniem umowy zażądać kopi licencji i legitymacji.
Za jaką opcją się opowiadacie?

2

Odp: Informacja na temat kwalifikacji

Nie wchodzi w rachubę tego typu głosowanie.
W Rozporządzeniu nie znajduję podstawy żądania takich rzeczy na etapie oferty. Z tego wynika, że pierwszy pomysł byłby wykluczony, zaś drugi do przyjęcia.

3

Kopii na etapie składania dokumentów nie możesz żądać, natomiast przed podpisaniem umowy - dlaczego nie smile

4

A wogóle to takie żądanie dokumentów przed podpisaniem umowy to jest zgodne z przepisami?
No bo co na jakiej podsatwie, na KC o swobodzie umów?
Obawiam się tylko przed podpisaniem umowy, żeby jakiejś "lipy" z Wykonawcą nie było i czy jak zastrzegę że w przypadku gdy nie dostarczy przed podpisaniem to czy uznać że się uchyla od podpisania umowy na podst. 93?

5

1) Póki warunki umów nie są reglamentowane, jak rozumiem warunkiem umowy może być zarówno posiadanie określonych uprawnień lub dokumentów jak i ich np. okazywanie.
2) Tak właśnie rozumiem: jeśli ktoś nie wypełnia czynności niezbędnych do zawarcia umowy, przewidzianych wcześniej, to znaczy że się po prostu uchyla. Dla porządku rzecz jasna piszemy pisma ze stosownymi zastrzeżeniami.

6

a czy jeżeli zażądam takich dokumentów przed podpisaniem umowu to czy informacja o tym musi się znaleźć w ogłoszeniu o zamówieniu w dziale "informacje dodtakowe w tym informacje o współfinansowaniu ze środków UE ??

7

Jak najbardziej.

8

Jak najbardziej może, co więcej warto dla dobra sprawy, niezły pomysł, jednak nie ma wyraźnego obowiązku (ja bynajmniej nie kojarzę przepisu).

9

Ale jak to w praktyce wygląda?
Czy jak żadam pewnych dok. przed podpisaniem umowy i informuję o tym w siwz, to czy wpisanie tego wymogu w "informacjach dodatkowych" w ogłoszeniu o zamówieniu nie będzię zbytnim przedobrzeniem???

10

Dajesz w punkcie "informacje dodatkowe" i po sprawie.

11

Marcel a powiedz mi czy można żądać "aktualnej " koncesji na prowadzenie działallności??
chodzi mi o zapis dotyczący aktualnosci.

12

Jeżeli przepisy wymagają takiej koncesji to oczywiście że tak, nie wiem o co Ci dokładnie chodzi z tą aktualną?

13

to czy mogę napisać w SIWZ " aktualnej koncesji..."???

14

A dlaczego aktualnej, składa koncesję i gra, w rozporządzeniu brak dopisku "aktualnej"