1

Temat: oferta podpisana przez jednego wspólnika

Co zrobilibyście w następującej sytuacji:
W PN ofertę złożył wykonawca mający w nazwie skrót S.C. Wiemy, że to spółka cywilna. Ofertę podpisał tylko jeden wspólnik. Chcę wezwać go do złożenia pełnomocnictwa.
W formularzu ofertowym cenę brutto wpisał w miejscu przeznaczonym na wpisanie kwoty VAT, a w miejsce ceny brutto wpisał słownie cenę brutto. Poprawić jako oczywistą omyłkę pisarską czy nie ruszać?
Dodatkowo zaznaczył w ofercie, że ofertę składa we własnym imieniu, a nie jako wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia.
???

2

Odp: oferta podpisana przez jednego wspólnika

Jeśli ofertę składa SC to wystarczy jeden.

3

a dlaczego wystarcza jeden, skoro nie posiada pełnomocnictwa przecież S.C. to tylko umowa między niezależnymi przedsiębiorcami???
wydaje mi się że skoro nie można ustalić pełnomocnictwa to przydałoby się wezwać o pełnomocnictwo skoro jest tylko jeden podpis

4

Na dwoje babka wróżyła, przedstawicielstwo ustawowe w tej kwestii, czyli może podpisać jeden, z drugiej strony S.C jest traktowana jako konsorcjum i do mnie przemawia to drugie.

5

Może podpisać jeden wspólnik s.c. Na potwierdzenie takiego stanowiska  zobacz Orzeczenie Głównej Komisji Orzekającej o Naruszenie Dyscypliny Finansów Publicznych z dnia 19 lutego 2007 r., sygn. akt DF/GKO-4900 - 89/109/06/3028

6

karolk napisał/a:

Może podpisać jeden wspólnik s.c. Na potwierdzenie takiego stanowiska  zobacz Orzeczenie Głównej Komisji Orzekającej o Naruszenie Dyscypliny Finansów Publicznych z dnia 19 lutego 2007 r., sygn. akt DF/GKO-4900 - 89/109/06/3028

właśnie uznaję w takiej sytuacji jak jeden podpisze ale wiem, ze nie wszyscy tak myślą.

7

Powiem wam że zawsze mam z tym dylemat, i nigdy do końca nie wiem jak postąpić a zawsze trzeba coś wybrać tak na dobrą sprawę S.C jest traktowana jako konsorcjum i tu właśnie zdania są podzielone smile

8

"Ponadto, jak wynikało z materiału dowodowego, zamawiający w toku postępowania o udzielenie zamówienia publicznego, korzystając z dyspozycji przepisu art. 87 ust. 1 Prawa zamówień publicznych ustalił, iż w umowie spółki nie ograniczono prawa reprezentacji i każdy ze wspólników miał prawo do składania oświadczeń woli w imieniu spółki. Zatem podpisanie oferty i oświadczeń składanych wraz z ofertą w imieniu spółki cywilnej przez jednego ze wspólników, w świetle dokonanych ustaleń oraz uwzględniając również przepis art. 865 § 1 oraz art. 866 Kodeksu cywilnego, nie naruszało przepisów Prawa zamówień publicznych, a zatem brak było podstaw do odrzucenia oferty tego wykonawcy".

Czy Waszym zdaniem Zamawiający może aktualnie skorzystać z art. 87.1 - aby ustalić czy każdy ze wspólników może składać oświadczenie woli?

9

Kolejne kwestie:
1. oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia oraz oświadczenie o spełnianiu warunków podpisał jeden wykonawca. Czy wykonawca działający jako pełnomocnik może podpisać w/w oświadczenia za drugiego wykonawcę ze spółki cywilnej?
2. z dokumentów nie wynika, ilu jest wspólników w s.c. Czy powinnam wezwać do złożenia wyjaśnień i dowiedzieć się, ilu faktycznie jest wspólników (chociaż nieoficjalnie wiem ilu)?

10

Zespół Arbitrów w wyroku z dnia 7 lutego 2007 r., sygn akt UZP/ZO/0-11/07 postanowił:
"Jeśli chodzi o charakter umocowania wspólników spółki cywilnej, Zespół Arbitrów zgadza się ze stanowiskiem Sądu Najwyższego z dnia 13.10.2000r. w sprawie II CKN 298/00, według którego ?umocowanie /wspólników spółki cywilnej/ opiera się na przepisie ustawy, a więc mamy do czynienia z przedstawicielstwem ustawowym, a nie pełnomocnictwem (art. 96 kc). W miejsce zatem regulacji wynikającej z art. 107 kc ma zastosowanie art. 865 kc?. Mając powyższe na względzie zakres upoważnienia wspólników spółki cywilnej do reprezentowania spółki winno oceniać się na podstawie zapisów umowy spółki, zgodnie z art. 866 w zw. z art. 865 §2 kc. Stąd też uprawnienie do podpisania oferty i podpisania pełnomocnictwa dla lidera konsorcjum winno być oceniane w świetle zapisów umowy spółki, a nie w świetle upoważnień złożonych w ofercie. Wobec tego za błędne należy uznać stanowisko Zamawiającego, który kwestionuje upoważnienie wspólnika spółki cywilnej do ustanawiania innych pełnomocników przywołując w tym zakresie zapisy art. 106 kc. Uprawnienie dla wspólnika spółki cywilnej do ustanawiania pełnomocników wynika tylko i wyłącznie z przywołanych wyżej zapisów umowy i postanowień kc"

11

Apollo napisał/a:

Czy Waszym zdaniem Zamawiający może aktualnie skorzystać z art. 87.1 - aby ustalić czy każdy ze wspólników może składać oświadczenie woli?

jak najbardziej - tak.

12

Marcel napisał/a:
Apollo napisał/a:

jak najbardziej - tak.

Jednak rodzi się pytanie, czy ustalenie zasad reprezentacji stanowi treść oferty?

13

karolk napisał/a:

A gdzie to można znaleźć, tzn. to orzeczenie?

14

Na stronie Ministerstwa Finansów albo jak  podasz adres internetowy to mogę Ci wysłać.

15

karolk napisał/a:

Na stronie Ministerstwa Finansów albo jak  podasz adres internetowy to mogę Ci wysłać.

Dzięi karolk, znalazłam. W opisie na stronie MF podali 98 zamiast 89 i dlatego kluczyłam, ale w końcu się udało smile

16

Dajcie linka!

17

Marcel napisał/a:

Dajcie linka!

http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const=6&dzial=2422&id=173666

18

Dzięki.

19