1

Temat: Rażąco niska cena

Mam pytanie dotyczące wyjaśniania Rażąco niskiej ceny. Mamy jako zamawiający wątpliwości, czy dwie najtańsze oferty nie zawierają Rażąco niskiej ceny. Przetarg dotyczy przebudowy sieci wod-kan, rozliczenie jest kosztorysowe 695 pozycji w kosztorysie ofertowym. Czy zwracając się do Wykonawcy o wyjaśnienie ceny możemy wskazać  konkretne pozycje z kosztorysu, które wg. nas są za niskie (w stosunku do kosztorysu inwestorskiego i cen innych oferentów) czy musimy się pytać ogólnie o całą ofertę i Wykonawca ogólnie będzie nam tłumaczył? Sprawa pilna, przetarg unijny, z nikąd pomoc.....

2

Odp: Rażąco niska cena

Ceny jednostkowe nie świadczą o rażąco niskiej cenie - zobacz Wyrok KIO z dnia 22 października 2010 r., sygn. akt KIO 2179/10
Oto fragment uzasadnienia tego wyroku"
"Zamawiający nie ma oceniać poprawności wyliczeń dokonanych przez wykonawcę, ani też poszczególnych składników, jakie składają się na cenę oferty, gdyż zgodnie z przyjętą linią orzeczniczą Krajowej Izby Odwoławczej i Sądów Okręgowych nie ocenia się poszczególnych cen jednostkowych, lecz cenę całej oferty. Żądanie przez Zamawiającego kosztorysów (w szczególności na podstawie przedmiarów) jest więc żądaniem zbyt daleko idącym, może być także żądaniem nieuprawnionym, gdyż Zamawiający nie żądał w treści SIWZ załączenia kosztorysów do oferty.
Powyższe stanowisko potwierdza wyrok Sądu Okręgowego w Katowicach z dnia 21 czerwca 2010r., sygn. akt XIX Ga 175/10, w którym Sąd stwierdził m.in.: ?(?) kryterium do ustalenia ceny ?rażąco niskiej? nie są poszczególne ceny jednostkowe, lecz cena za całość usługi będącej przedmiotem zamówienia.?

3

Podobnie inne Wyroki:
ZA z dnia 23 sierpnia 2006 r. UZP/ZO/0 - 2329/06
ZA z dnia 30 czerwca 2005 r. UZP/ZO/0 - 1561/05
KIO/UZP  z dnia 18 stycznia 2008 r. KIO/UZP 68/07

4

Ponieważ przepisy ustawy Pzp nie zawierają definicji rażąco niskiej ceny, masz możliwość (a jednocześnie obowiązek!) sam, jako zamawiający, ustalić, czy podana cena jest rażąco niska. W tym celu musisz wyjaśnić wszystkie okoliczności i czynniki, które mogły wpływać na wysokość ceny, jaką wykonawca podał w ofercie (art. 90 ust. 1 ustawy Pzp).
Mimo że ustawa Pzp nie zawiera definicji rażąco niskiej ceny, to jednak prób zdefiniowania tego pojęcia podejmowano się w orzecznictwie. Wydane wyroki zawierają wiele wytycznych, które pomogą Ci ustalić, co należy rozumieć pod pojęciem ?rażąco niska cena?.
OrzeczenieW jednym z wyroków Zespół Arbitrów stwierdził, że rażąco niska cena w stosunku do przedmiotu zamówienia to taka, która:

* jest ceną nierealistyczną i niewiarygodną,
    * odbiega rażąco od cen rynkowych,
    * wskazuje na możliwość realizacji zamówienia poniżej kosztów
    * (wyrok z 16 marca 2006 r., sygn. UZP/ZO/0-771/06).

Podobne stanowisko w sprawie definicji rażąco niskiej ceny zajął Zespół Arbitrów w wyroku z 25 stycznia 2005 r. (sygn. UZP/ZO/0-69/05). W jego uzasadnieniu podkreślił, że za ofertę z rażąco niską ceną należy uznać taką, której cena w relacji do cen rynkowych podobnych zamówień jest nierealna. Inaczej mówiąc, odbiega ona od cen przyjętych i wskazuje na fakt wykonania zamówienia poniżej kosztów.
Tak jak napisał karolk, ofertę sprawdzasz jako całość, a nie wybrane tylko pozycje.

5

były przypadki iż cena był niższa nawet o 50% od wartości szacunkowej i było ok a między wykonawcami 40% i ok wsio dobrze zrobione.

6

Szerzej na temat rażąco niskiej ceny - Informator UZP Nr 5/2009 z listopada 2009r. str. 6-16

7

Spotkałem się już z kilkoma opiniami że rażąco niska cena występuje gdy jest o 60% niższa od wartości szacunkowej, ale reguły nie ma i trzeba analizować indywidualnie.

8

To wszystko ok. Tylko moja szacowna komisja analizuje każdą pozycje i zamierza wystosować pisma z pytaniami o cenę konkretnych pozycji z kosztorysu ofertowego  chociażby po to aby komisja wiedziała skąd W wziął tak niskie ceny  -a ja nie wiem czy tak można - co nie zmienia faktu, że badając ofertę pod kątem rażąco niskiej ceny badamy cenę za cały przedmiot zamówienia. Jak praktycznie szacowni forumowicze robicie?

9

Pojedyncze pozycje nie powinny wchodzić w grę, liczy się całość.

10

Tak jak w przywołanym przeze mnie wyroku KIO z dnia 22 października 2010 r. Zwracam uwagę na fakt, że w tym wyroku jest przywołany wyrok Sądu Okręgowego w  Katowicach  Nie interesują nas ceny jednostkowe oraz poszczególne pozycje kosztorysu ofertowego. Badamy wyłącznie cenę całej oferty w porównaniu do kosztorysu inwestorskiego. Nie ingerujemy, nawet wtedy gdy wykonawca w jednej z pozycji kosztorysu ofertowego wpisał zero a cena oferty jest na poziomie  kosztorysu ofertowego. Nieraz tylko pytamy wtedy wykonawcę  w trybie art. 87 ust.1 o wyjaśnienie tej pozycji, w której zastosował zerową cenę.

11

Serdeczne dzięki za pochylenie się nad moim problemem.

12

nina napisał/a:

były przypadki iż cena był niższa nawet o 50% od wartości szacunkowej i było ok a między wykonawcami 40% i ok wsio dobrze zrobione.

O, to cenne spostrzeżenie. Polecam ku pamięci na przyszłość. Ja mam jakby podobne doświadczenia.

Co do meritum, z grubsza zgadzam się z opiniami poprzedników, jednak chcialbym dodać co następuje. Kosztorysu inwestorskiego nie polecam jako punkt odniesienia. Oferty konkurencyjne owszem, tyle że wziąć pod uwagę możliwie WSZYSTKIE, a nie tylko potwierdzjące zmyśloną tezę. Jeśli nadal komisja będzie mieć wątpliwości, to chyba warto prosić o wyjaśnienia - jako szansę dla wykonawcy na wypadek istotnego błędu.

13

Nie da się ukryć że kosztorysy inwestorskie cenowo zrobione są na max.