1

Temat: Warunek

Przygotowuję siwz na termomodernizację zakres zamówienia to ocieplenie budynków użyteczności publicznej 2 szt. Jaki postawić Warunek dot. wiedzy i doświadczenia.
1. Wykonawca wykonał ocieplenie budynku o pow. ocieplenia  nie mniejszy niż. np. 2000m2
2. Wykonawca wykonał ocieplenie budynku na kwotę nie mniejszą niż 30000 tys zł.

To tylko przykłady ale podpowiedzcie czym się lepiej kierować kwotą czy m2 ?

2

Odp: Warunek

A jaka jest wartość  zamówienia i powierzchnia ocieplenia?

3

Bardziej jestem za powierzchnią.

4

powierzchnia 2 obiektów łącznie 3500 m2 wartość ok 800tys netto będzie jeden przetarg bez ofert częściowych.

5

W tej sytuacji opis spełniania  warunków - wykonanie ocieplenia budynku na kwotę nie mniejszą niż 30000 tys. zł jest naruszeniem art. 22 ust. 4 ustawy Pzp -  nie jest to opis proprcjonalny do przedmiotu zamówienia.

6 (edytowany przez Marcel 2011-02-01 06:34:06)

Daj warunek, np. wykonanie ocieplenia 2 budynków o łącznej powierzchni nie mniejszej niż
3 000m2.

7

dlaczego dwoch budynkow - wykonał co najmniej 2 rb. polegające ... o pow. docieplenia co najmniej 2000m2 kazdy - myślę że starczyłoby

8

Z sformułowaniem proporcjonalny, o którym mowa w art. 22 ust. 4 ustawy Pzp, to bywało róznie. Dla przykładu w dwóch uchwałaach do zgłoszonych zastrzeżeń do ustaleń kontroli przeprowadzonych przez Prezesa UZP, KIO zajęła dwa odmienne stanowiska. Według jednego - proporcjonalny to równość dwóch stosunków, czyli jezeli masz 2000 m do ocieplenia to może postawić warunek wykonania docieplenia 2000 m.
W innej zaś uchwale KIO stanęła na stanowisku iż tak postawienie warunku jest niewłaściwe. Oto te uchwały:
Uchwała KIO z dnia 20 maja 2010 r., sygn. akt KIO/KU 34/10
Uchwała KIO z dnia 4 czerwca 2010r., sygn. akt KIO/KU 39/10

9

danaug napisał/a:

dlaczego dwoch budynkow - wykonał co najmniej 2 rb. polegające ... o pow. docieplenia co najmniej 2000m2 kazdy - myślę że starczyłoby

Też dobrze smile

10

Dzięki wszystkim bardzo pomogliście mi pozdrawiam.

11

Ależ się rozpędzili...
Zostawić warunek 1. z 1. postu.
Zdecydowanie najlepszy ze wszystkich proponowanych.

12

tak też zrobiłam dzięki za pomoc smile