1

Temat: Odpowiedzialność pracownika Zamawiającego

Jestem sam. referentem podległym bezpośrednio Kierownikowi Zamawiającego. Do tej pory w zakresie obowiązków w miejcu odpowiedzialności miałam zapis, że odpowiadam za całokształt spraw związanych z przeprowadzaniem postępowań przetargowych w zakresie merytorycznej jakości opracowywanych dokumentów.
Teraz dostałam do zapoznania się i stosowania powierzenie odpowiedzialności na podst. art 18 ust. 2 Pzp, że powierza mi się Odpowiedzialność za przygotowywanie i prowadzenie postępowań oraz wykonywanie czynności z ich przeprowadzaniem i ma tu zastosowanie Art. 200 Pzp. Dostałam również do podpisu umowę o przejęciu odpowiedzialności za przygotowanie i przeprowadzenie postępowań (działając zgodnie z art. 18 ust.2) i tu jest wyszczególnienie za co odpowiadam i zapis, że zastosowanie ma art. 200 Pzp

Czy mam rozumieć, że na podstawie ww. dokumentów cała Odpowiedzialność  kar pieniężnych obciążą tylko mnie?

2

Odp: Odpowiedzialność pracownika Zamawiającego

Nie - jeżeli jesteś pracownikiem odpowiedzialność pracowniczą regulują przepisy Kodeksu pracy za szkodę wyrządzoną pracodawcy - art. 114 - 122.
Ponadto, jezeli pracujesz w jednostece sektora finansów  i pracodawca powierzył Ci na piśmie określone obowiązki z zakresu zamówień publicznych, będzie ponosił odpowiedzialność na podstawie art. 4 pk 3 ustawy z 17 grudnia 2004 r. o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych, za wykonanie bezposrednio przez Ciebie określonych czynności w danym postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego, które w świetle tej ustawy kwalifikowane jest jako naruszenie dyscypliny finansów publicznych.

3

Poza tym dla mnie przywołanie w Twoje umowie art. 200 Pzp, jest niezgodne z Kodeksem pracy.

4

Dzięki, zastanawiam się czy wspomniane dokumenty podpisać. Osoba, która te dokumenty dla mnie przygotowywała powiedziała, że mają one na celu wyłączenie Kierownika z odpowiedzialności.
W tej umowie mam też min. zapis, że odpowiadam "za niewyłączenie z postępowania osoby podlegającej wyłączeniu z postępowania na podstawie przepisów Pzp". Uważam, że osoba występująca w postępowaniu sama odpowiada za to czy się wyłaczy z postępowania czy też nie.

5

Witam.
Kierownik zamawiającego ponosi odpowiedzialność za całość zamówienia. Dobrą sprawą jest posiadanie wewnętrznego regulaminu, w którym uregulowane są np. kwestie dot. prac komisji przetargowej. Po to powołujemy komisję przetargową, aby ta odpowiedzialność rozkładała się też na inne osoby, a nie tylko na referenta.

6

Uważam, że zapis o odpowiedzialności "za niewyłączenie z postępowania osoby podlegajacej wyłączeniu z  postępowania na podstawie przepisów Pzp", nie najlepiej świadczy o osobie przygotowującej projekt umowy.
A poza tym kierownik zamawiającego zawsze odpowiada za przeprowadzenia postępowania - art. 18 ust 1 Pzp.
Ponadto kierownik zamawiającego odpwiada również za naruszenie dyscypliny finansów publicznych - art. 4 pkt 2 ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych.
Mam pytanie - czy radca prawny zaopiniował ten projekt umowy i czy Ty rozmawiałeś z radcą prawnym i zgłaszałeś mu swoje zastrzeżenia.
Jeżeli nie to zgłoś to na piśmie do kierownika jednostki, chyba że się boisz, że stracisz pracę.
Ja bym nigdy nie wyraził zgody na podpisanie takiej treści umowy.

7

jeśli zaproponują ci pieczątkę z up. to się nie zgadzaj ani nie podpisuj nic z czym masz wątpliwości. Wyjątek to dobra kasa za to.

8

karolk napisał/a:

Mam pytanie - czy radca prawny zaopiniował ten projekt umowy ...

Dobre pytanie. Ja również odnoszę kiepskie wrażenia.
Np. mam wątpliwości czy w ogóle umowa jest tu właściwym rowiązaniem, czy ma rację bytu.

9

Dla mnie, zgodnie z art. 58 Kodeksu cywilnego, jako czynność prawna niezgodna z ustawą jest nieważna.

10

Zawsze najlepiej zwalić na kogoś odpowiedzialność!

11 (edytowany przez golavox 2011-01-29 12:44:38)

ja juz to poruszyłam

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewtopic.php?id=7029

u mnie wymyslili coś takiego:
....................., dnia ..................... r.
Pełnomocnictwo/Upoważnienie  do wykonywania czynności
w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego
Na podstawie przepisów art. 18 ust. 2 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. ? Prawo zamówień publicznych  powierzam: 
Panu/Pani
zamieszkałemu(ej):
(wskazanie adresu osoby)
legitymującemu(ej) się dowodem osobistym: numer, seria
wykonywanie w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego pn.   
          (wskazanie konkretnego zamówienia)
następujących czynności:

(wskazanie czynności będących przedmiotem upoważnienia/pełnomocnictwa)

(podpis kierownika zamawiającego)
----------------

walczę aby każdy członek KP to podpisał bo KP nie składa sie tylko z sekretarza

i najważniejsze jest tylko przekazanie .... AMEN

-----------

sprawa kolejna co taki referencik (sorry) ma do powiedzenia w postepowaniu .... rozgrywki są prowadzone na samej górze

a Kierownik Zam. zawsze pójdzie za brak nadzoru

--------------

najbardziej wk***** że bagna narobia na górze a szukaja jelenia aby za to odpowiadał - ustawki z ofertami, dziwne terminy ogłoszenia itd itd i co ma z tym wspólnego referencik ... polecenie słuzbowe (pamietaj, że wszystko co otrzymujesz to polecenie słuzbowe i pod groźba utraty pracy - w domyśle - je wykonujesz)

12

Radca prawny nie opniował tej umowy, ale marny pożytek dla mnie jako pracownika. A w ogóle radca szkoda słów ...
Regulamin jest i są zapisy odnośnie jaką rolę spełnia przewodniczący, członkowie i sekretarz. Ja jestem zawsze sekretarzem.

13

Przepraszam, powinnam napisać, że te dokumenty jeszcze przez nikogo nie są podpisane, ja je dostałam, żeby z nimi szczegółowo się zapoznać, poprosiłam o czas do poniedziałku.
Dostałam je w piątek, co nie zmienia faktu że i tak muszę się zdecydować na coś.
Powinnam napisać projekt, chociaż wcale nie pisze na tych dokumentach, że to jest projekt, tym bardziej że powierzenie jest w 4 egz., a umowa w 2.

14

Ja mam jeszcze jedno pytanie - czy w tym powierzeniu masz tylko obowiązki i odpowiedzialność ?

15

W powierzeniu mam: na podstawie art. ........ powierzam odpowiedzialność za ..... z dniem ...., dalej że ja przyjmuję na siebie z dniem ....... obowiązek ....... i że dla mnie odpowiedzialność ma zastosowanie art. 200 Pzp.
W umowie: działając na podstawie .... powierzam a sam. ref ds zam pub przyjmuje na siebie obowiązek ......, dalej że mam obowiązek ....i że odpowiadam za ...., następnie odstąpienie od umowy przeze mnie może nastąpić z terminem okresu wypowiedzenia określonym w Kodeksie pracy, odstąpienie od umowy przez Kierownika może nastapić w każdym czasie bez okresu wypowiedzenia, dalej znów o odpowiedzialności dla sam. ref. ds pub ma zastosowanie art. 200 Pzp i w ilu egz. sporządzona jest umowa i wszystko.

16 (edytowany przez golavox 2011-01-29 19:30:33)

coś mi tu śmierdzi?

tak wyskoczyli przed paradę; ja bym poszukała innej roboty (albo nie zgodziła sie na podpisanie jak dadzą wypowiedzenie to Sąd Pracy ..... i masz 2 lata na zgłoszenie mobbingu) a to zgłosiła do UZP

1. czy duża jest rotacja na tym stanowisku? - ilu poprzedników miałaś
2. czy KZ miał już problemy z "przetargami"?
3. czy był albo może planowane jest postępowanie "śmierdzące" (jakaś dotacja się szykuje na remont itd itd)

17

Moje zdanie - w takim stanie  nie powinnaś zgodzić się na  podpisanie  tego dokumentu. Tak samo jak golavox - sprawa  w przypadku wypowiedzenie kwalifikuje się do Sądu Pracy.

18

zostaw to i szukaj innej pracy jak pisali poprzednicy to śmierdzi.

19

Spokojnie, źle doradzacie, sprawa niekoniecznie jest tak ciężka i niekoniecznie wymaga tak radykalnych działań.
Dokumenty nie są niewątpliwie należycie dopracowane i przychylam się do zdania poprzedników, że na najlepiej razie nie podpisywać, do czasu wyjaśnienia i uporządkowania.
Do wyjaśnienia pozostają bowiem m.in. sprawy: co istotnego wnosi nowa umowa w stosunku do obecnej (tj. o pracę?), czy to ma być zamiana, czy zmiana, czy uzupełnienie, czy druga strona przejmuje jakieś nowe obowiązki (jeśli nie, to ja bym uważał to za nowe polecenie służbowe, a nie umowę, przed podpisem może więc napisać np.: przyjmuję do wiadomości), czy nie zachodzi kolizja między między umowami, co istotnego wnosi nowa umowa, że nie wystarcza równoległe polecenie służbowe, kto będzie podpisywać podstawowe dokumenty Pzp, takie jak siwz, ogłoszenie, korepondencja z wykonawcami, protokół, umowa, czy będzie działać komisja, kto ją powołuje i rozlicza, jak się ma nowa sytuacja do regulaminu, czy regulamin od razu ulega zmianie, kto go wprowadza, itd.
Jeśli zaś chodzi o art.200, to na pewno ma zawsze zastosowanie (do zamawiającego!), niezależnie co sobie napiszemy, ale na pewno monia2 nie stanie się zamawiającym, więc powołanie takie jak tu nic nie wnosi i jest bezcelowe.

Może kto jeszcze co dołoży?

20

Dołączę się do dyskusji pytaniem:
czy na podstawie art. 18 ust. 2 kierownik zamawiajacego moze powierzyć swojemu pracownikowi wykonanie takich czynności jak:
- wybór najkorzystniejszej oferty
- odrzucenie oferty
- wykluczenie wykonawcy?

O jakie czynności zastrzeżone dla kierownika zamawiającego chodzi w art. 18 ust. 2 Pzp?

Pytam dlatego, że mam powierzone w "upoważnieniu" czynności zastrzeżone dla kierownika. Czy w zwiazku z tym mogę sama podpisać wybór oferty?

21

mon.de napisał/a:

Pytam dlatego, że mam powierzone w "upoważnieniu" czynności zastrzeżone dla kierownika. Czy w zwiazku z tym mogę sama podpisać wybór oferty?

Jeżeli zapis upoważnienia brzmi tak jak powyżej, to nie widzę przeszkód.

22

Problem w tym, że wolałabym tego nie robić.
W zwiazku z tym, jeśli wyłączymy z upoważnienia wybór oferty, odrzucenie i wykluczenie, to co zostanie z czynności zastrzeżonych dla kierownika????

23

jak dla mnie to trochę dziwne, że pracownik od zamówień publicznych ma mieć powierzone czynności zastrzeżone dla kierownika.
Jeśli zrozumiałam tobędzie tak że np. sama przygotowujesz SIWZ i później ją sobie zatwierdzasz?

24

W czym problem? SIWZ to nie jest żaden wniosek czy prośba, Czy według Ciebie kierownik nie może przygotować SIWZ? smile

25

Zgodnie z G. Wicik/P. Wiśniewski  "Prawo zamówień publicznych. Komentarz. Suplement aktualizacyjny" CH Beck  Warszawa 2007, str. 146 teza 15 - "Do czynności zastrzeżonych dla kierownika zamawiającego należy zaliczyć czynności związane z reprezentacją zamawiającego na zewnątrz oraz wiele czynności ze sfery wewnetrznej. Przykładowo do czynności zastrzeżonych dla kierownika zamawiającego należą: powołanie komisji przetargowej (art. 19 ust.1 PrZamPublU), powierzenie jej innych czynności niż określone w art. 20 ust. 1 (art. 20 ust. 2 PrZamPublU), wykluczenie wykonawcy (art. 89 Pr ZamPublU), wybór najkorzystniejszej oferty (art. 91 u n. PrZamPublU) oraz unieważnienie postępowania (art. 93 PrZamPublU).
Podobnie "Prawo zamówień Publicznych. Komentarz" Wydanie trzecie pod redakcją T. Czajkowskiego, UZP,  Warszawa 2007, str.119;