1

Temat: protest na wybór oferty

Chciałabym poradzić się w pewnej sprawie. Jako oferent biorę udział w postępowaniu, w którym po porawieniu omyłki rachunkowej Zamawiający dokonał wyboru mojej oferty jako najkorzystniejszej. Konkurencja chce ten wybór oprotestować, gdyż jak podaje "miałam wykazać że zatrudniam pracowników z 5-letnim doświadczeniem a oni ukończyli kursy w marcu 2007 roku". Według SIWZ należało złożyć oświadczenie że zatrudniam pracowników z conajmniej 5 letnim doświadczeniem przy wykonywaniu podobnych prac oraz wykazać zatrudnianie dwóch pracowników posiadających specjalistyczne szkolenia. Zdaniem Zamawiającego oferta moja jest ok. Czy konkurencja może złożyć taki protest i czy Zamawiający ma prawo żądać ode mnie dokumentów uzupełniających lub wyjaśnień skoro dokonał oceny ofert?

2

Odp: protest na wybór oferty

Lucyno, inny wykonawca może złozyć protest zawsze, jeżeli jest taka jego wola. Jest tylko pytanie czy będzie zasadny czy nie. Jak zachowa się zamawiający. Trudno jest udzielić Tobie porady, gdyż brak wglądu w całość sprawy, powoduje, że mogę Poradzić Ci żle. Z tego jednak co opisałaś, zamawiający postawił dwa różne warunki. Inny dla doświadczenia zatrudnionych pracowników (nie podoba mi sie "zatrudnionych" powinno być "dysponuje"), a inny dla dwóch osób posiadających specjalistyczne szkolenie. Nie myliłabym więc 5-cio letniego doświadczenia z wymaganym specjalistycznym szkoleniem dla dwóch osób.
Ale, jak powiadam, to opinia oparta na Twojej dośc enigamtycznej treści postu. Przypuszczam, że w SIWZ nie ma uzytego przez Ciebie pojęcia "zatrudnia" - co już może świadczyć o niedosłownym przekazie problemu.

nora

3

dysponuja dwoma pracownikami legitymujacymi sie conajmniej 5-cio letnim stażem pracy oraz dwoma pracownikami po przebytych specjalistycznych kursach. w miom przypadku były to te same osoby. Czy musze dokumentowac szczegółwo ich zatrudnienie czy wystarczy np. umowa o pracę skoro w przetargu oświadczyłam że posiadaja doświadczenie poprzez zatrudnienie w mojej firmie specjalizującej sie w danym temacie

4

A tak wogóle to ta firma spokoju mi nie daje od 4 lat i nie tylko mi. w szcególości chodzi mi o to czy zamawiający w zwiazku z protestem ma prawo żądac ode mnie innych dodatkowych dokumentów niz określała to SIWZ?

5

Nie ma prawa, chybas, że w skutek składanych wuyjaśnień do treści oferty, o które zawsze może wystapić zamawiający, ty mu je dostarczysz na potwierdzenie swoich wyjaśnień.
Słowo dysponuje to nie znaczy zatrudnia lecz w każdym momencie od chwili otwarcia ofert może z nimi dysponować jeśli zajdzie taka potrzeba (podpisana umowa).

Powodzenia